SINTERKLAASSURPRISES EN KNUTSELSTRESS

Sinterklaas surprise knutselstress

Sinterklaas is weer in het land en dus worden er weer volop lootjes getrokken; binnen het gezin, op de sportclub en natuurlijk op school. Het maken van surprises kan nogal wat stress opleveren. Ook voor je kind, zeker als het de eerste keer is. Het zou natuurlijk moeten gaan om de moeite en tijd die iemand er heeft ingestoken, maar de meeste kinderen zullen ‘iets moois’ willen maken én hopen dat zelf ook te krijgen. Naast het knutselwerk, hoort bij een surprise ook een gedichtje en meestal een klein cadeautje. Best wel lastig voor veel kinderen! Je weet daarom al wat er gaat komen: “Mam! Kun je helpen?” En voor dat je het weet zit je naast je eigen surprises en gedichten ook die van je kind te maken. Goed bedoeld, maar laat je kind zoveel mogelijk zelf doen en blijf in je rol van Hulp-Piet 😉 In dit artikel geven we je tips hoe je jouw kind kan helpen om (bijna helemaal) zelf een leuke surprise en gedicht in elkaar te flansen!

Samen zoeken naar inspiratie

Het begint met een idee. Alhoewel je in principe kunt maken wat je wilt, hebben surprises vaak iets te maken met de persoon voor wie je het maakt. Iets wat deze leuk vindt of iets wat hen typeert. Vaak wordt gevraagd om op het lootje al wat aanwijzingen te schrijven, om degene die voor jou een surprise moet maken op weg te helpen. Is dit niet het geval of heeft je kind gebrek aan inspiratie? Dan kun je helpen door hem de volgende vragen te laten beantwoorden:

  • Wat zijn de hobby’s van je klasgenootje?
  • Wat doet hij/zij graag?
  • Wat is zijn/haar lievelingsdier?
  • Wat is zijn/haar lievelingseten?
  • Welke sport doet hij/zij?
  • Wat zijn typische eigenschappen van hem/haar? (bijvoorbeeld druk, slim, lief, lachebek, grapjas…)
  • Waar is hij/zij heel goed in?
  • Waar is hij/zij fan van?
  • Speelt hij/zij een muziekinstrument?

sint surprises knutselen

Must-have-materialen

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je knutselspullen nodig hebt om een surprise te kunnen maken. De meest basic materialen zoals verf en kwasten (rood, blauw en geel), stiften, (gekleurd,) papier, schaar en lijm zullen de meeste mensen wel in huis hebben. Daarmee kom je echt al een heel eind. Mocht je toch nog iets nodig hebben, dan kun je voor een prikkie al knutselspullen kopen bij winkels zoals Action, Kruidvat en Zeeman. Verder kun je met materialen van alledaagse (afval-)producten veel creaties maken! Begin daarom op tijd met het verzamelen van:

  • Wc-rolletjes;
  • Schoenendozen;
  • Verpakkingsdozen;
  • Plastic flessen;
  • Blikjes (let op de scherpe randjes!);
  • Eierendozen;
  • Melkpakken.

Sommige scholen bieden hun leerlingen de mogelijkheid om buiten de les om, op school hun surprise te maken. Zo kunnen ze de knutselspullen van school gebruiken en is er hulp aanwezig. Goed bedacht toch?! 

De balans tussen zelf laten maken en helpen

Je kind kan nu zijn idee, bijvoorbeeld een hond omdat dit het lievelingsdier is van zijn klasgenootje, met de knutselspullen gaan maken. Maar hoe doe je dat vervolgens? Laat je kind zijn gang gaan. Laat hem maar proberen, dat voedt zijn creativiteit, zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Op het moment dat je kind vastloopt, dan kun je bijspringen en hulp aanbieden. Zo kun je samen op internet naar tal van voorbeelden kijken (ook ter inspiratie), dat maakt het een stuk makkelijker. Je zult verstelt staan over wat je allemaal kunt maken van een paar simpele dozen en wc-rolletjes! Google er eens op los of kijk direct op onderstaande sites:

gedicht schrijven surprise

Sint zat te bedenken…

De surprise is klaar! Nu nog een gedichtje. Een gedichtje hoeft niet lang te zijn. Zeker voor een kind zijn enkele regels al voldoende en ingewikkeld genoeg. Het is wel de moeite waard om je kind zelf zijn gedicht te laten schrijven. Misschien lukt het wel! Zo niet, dan kun je je kind helpen met de volgende tips:

  1. Wat weet je over degene voor wie je het maakt? Je kunt hiervoor ook de vragen eerder in dit artikel gebruiken.
  2. Schrijf steekwoorden op die iets zeggen over het vriendje waarover het gedicht gaat. Een stuk of vijf is al voldoende.
  3. Stuur je kind erop aan een positief gedicht te schrijven! Een beetje plagen mag, maar het is niet fijn om voor de hele klas een gedicht te ontvangen over bijvoorbeeld je minder leuke kanten. Zeker jongere kinderen kunnen hier nog niet de ‘humor’ van inzien.
  4. Nu is het zaak om rijmwoorden te vinden. Kijk naar je steekwoorden en schrijf woorden erachter die hierop rijmen. Dat maakt het makkelijker om uiteindelijk het gedicht te maken. Voor inspiratie kun je ook samen eens kijken in een van de vele online rijmwoordenboeken:
  1. Laat je kind nu zijn gedicht schrijven en laat het je voorlezen. Op die manier hoort je kind of het allemaal lekker loopt en of er geen fouten in zitten.
  2. Is je kind tevreden? Dan hoeft het alleen nog netjes te worden overgeschreven of uitgetypt.

Een zelfgeschreven gedicht is altijd leuker. Maar als ondanks bovenstaande tips het nog niet is gelukt om een gedicht te schrijven en de tijd dringt, dan kun je op onderstaande sites, gratis complete (gepersonaliseerde) gedichten in elkaar laten zetten.

surprises cadeautjes kado Sinterklaas

Cadeautjes

Tot slot mogen we het cadeautje niet vergeten. Op school is dat meestal voor een klein bedrag, bijvoorbeeld €5,-. Maar er kan ook iets anders zijn afgesproken. Misschien koop jij het cadeautje of anders zal je zeker de eerste keren samen met je kind naar een winkel gaan om een cadeautje uit te zoeken. Probeer je kind in ieder geval erbij de betrekken. Later kun je, als je kind zakgeld krijgt, misschien afspreken dat hij een deel mee moet betalen. Dat hoeft echt niet veel te zijn. Het is een goede manier om te leren omgaan met geld en te leren sparen. Vanzelfsprekend moet je je als ouder hier wel goed bij voelen en kijken wat je passend vindt.

Veel plezier met knutselen en een fijn Sinterklaasfeest!

Wil jij meer weten over het ontstaan van ons sinterklaasfeest? Lees dan ook eens: De oorsprong van Sinterklaas en sinterklaastradities.

Bron: Love2BeMama

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.