SINA – HET KINDERBOEK OM MET JE KIND TE PRATEN OVER VERDRIET EN VERLIES

In gesprek met Evelien Speel (kinder- en jeugdpsycholoog en auteur boeken 'Oskar' en 'Sina') en Christiaan Helmig (grafisch vormgever en illustrator boeken 'Oskar' en 'Sina')
In gesprek met Evelien Speel (kinder- en jeugdpsycholoog en auteur boeken 'Oskar' en 'Sina') en Christiaan Helmig (grafisch vormgever en illustrator boeken 'Oskar' en 'Sina')

In maart jl. verscheen het kinderboek ‘Sina’, het tweede boek van de hand van Kinder- en Jeugdpsycholoog Evelien Speel uit Eijsden, met prachtige illustraties van Christiaan Helmig. Sina is een vervolg op het prentenboek ‘Oskar’ dat vorig jaar verscheen. Sina is een eekhoorntje dat te maken krijgt met verdriet, wanneer de eikeltjes die ze zorgvuldig had verstopt voor de winter, door omstandigheden kwijtraken. Het verhaal vertelt over de gevoelens die Sina vervolgens ervaart en wat er daarbij gebeurt in haar lijfje. Het verhaal is zo geschreven dat kinderen die te maken kregen met verlies (groot of klein) en verdriet zich erin kunnen herkennen. Ook is het bedoeld om ouders bewust te maken van hoe verdriet werkt bij jonge kinderen en om hen handvaten te bieden om hier spelenderwijs met hun kind over in gesprek te gaan. Meer hierover lees je in dit interview met Evelien Speel en Christiaan Helmig!

Inspiratie

Evelien: “De reacties die we hebben mogen ontvangen op ons eerste boek Oskar waren zo mooi, dat we al snel wisten dat er een vervolg zou komen. De ideeën voor de inhoud van onze boeken komen echt vanuit de praktijk. Afgelopen jaar heb ik veel kinderen gezien die worstelden met verdriet of verlies. Ik zag dat ouders dit vaak niet zo goed begrepen. Doordat kinderen vaak ogenschijnlijk ‘gewoon doorgaan’, zien ouders weinig of niets aan hun kind. Ze gaan er dan vanuit dat hun kind geen verdriet heeft, waardoor er van alles mis kan gaan in de afstemming tussen ouder en kind. Vandaar dat ik in ons tweede boek aandacht wilde besteden aan dit thema, zodat ouders en kind elkaar beter kunnen begrijpen wanneer er sprake is van verlies en/of verdriet.”

Groot & klein verlies

“Bij verlies hoeft het trouwens niet altijd om groot verlies te gaan, zoals overlijden. Ik zag ook kinderen in mijn praktijk die te maken kregen met verlies door een verhuizing, het overlijden van een huisdier of het kwijtraken van iets dat heel belangrijk was voor het kind. Soms kan dat in de ogen van ouders een klein verlies zijn, terwijl het kind hier heel erg mee kan zitten. Het verliezen van een knuffel bijvoorbeeld. Het boek Sina leent zich ook goed om met kinderen te praten over dit soort ‘normaal’ verlies.”

Corona

“Hoe het kan dat ik afgelopen jaar veel kinderen heb gezien waarbij het thema verdriet/verlies speelde?”, herhaalt Evelien de gestelde vraag. “Ik denk dat veel kinderen door corona te maken hebben gekregen met een bepaalde vorm van verlies. Het sluiten van de scholen, het wegvallen van het normale leven. Maar soms ook het overlijden van dierbaren. Veel kleintjes zijn behoorlijk uit balans geraakt door al dit soort dingen. Ouders natuurlijk ook; door de combinatie van thuiswerken en de kinderen thuis opvangen. In veel gezinnen is dit goed gegaan, maar er zijn ook gezinnen waar dit door allerlei factoren niet zo goed heeft uitgepakt…” 

Sina boek verdriet verlies

Vertaalslag

Christiaan: “De grootste uitdaging bij het maken van deze boeken zit ‘m in het maken van de vertaalslag van de ideeën die Evelien in haar hoofd heeft naar beeld. Evelien komt dan met een verhaallijn uit haar praktijk naar mij en dan gaan we samen zitten en zoeken. De stijl hadden we natuurlijk al grotendeels neergezet bij Oskar, maar bij Sina hebben we het toch net weer op een andere manier gedaan. Met iets meer kleur en meer omgeving. Het verhaal van Sina begint bijvoorbeeld in de herfst. Het verlies vindt dan plaats in de winter en uiteindelijk komt het in de lente weer goed. Naast dat deze symboliek natuurlijk heel passend is bij het thema, kun je dat ook visueel mooi laten terugkomen. Het biedt ouders dan ook weer meer om over te praten met hun kind. ‘Wat zie je allemaal…?’

Kleuren

Evelien: “Dat klopt. Vooral ook het vertalen van mijn beeld van hoe die emoties dan in je lijf zitten, is een zoektocht. Hoe ga je dat visualiseren? Vanuit de lichaamsgerichte psychologie praat ik in mijn praktijk met kinderen over waar ze een bepaald gevoel in hun lichaam voelen en welke kleur daarbij hoort. En dan blijkt verdriet bijna altijd blauw te zijn. Christiaan heeft dat in Sina heel mooi in beeld weten te vangen.

ouders bewust verdriet kinderen

Helpend

“Hoe het boek Sina kan helpen als een kind kampt met verdriet of verlies?” Evelien: “Ik denk dat de meeste kinderen zich zullen herkennen in het verhaal en de gevoelens van Sina. En ouders ook. Ik hoop dat dit boek kan helpen om ouder en kind weer dichter bij elkaar te laten komen rondom dit onderwerp. Doordat ouders meer inzicht krijgen in hoe verdriet bij jonge kinderen werkt. En doordat kinderen vanuit dat stukje herkenning misschien ook meer woorden krijgen om zich te uiten. Het boek Sina is bedoeld als een tool om het thema op een heel laagdrempelige en fijne manier bespreekbaar te maken. Want alle kinderen maken op een bepaalde manier verdriet mee. Groot of klein…”

>> Meer over omgaan met verdriet en verlies bij jonge kinderen lees je in het tweede deel van het interview met Evelien Speel.

Wil je het boek Sina of Oskar bestellen? Kijk dan hier!