SHANTALA BABYMASSAGE – BEWUST CONTACT MAKEN MET JE KINDJE! (VIDEO)

Regelmatig gaat in Maastricht – in samenwerking met Jeugdgezondheidszorg van GGD Zuid Limburg – de cursus Shantala Babymassage van start. Benieuwd wat dit precies inhoudt? Wij gingen een keertje kijken, spraken met moeders en maakten een mooie sfeerimpressie! Enthousiast? Klik hier om je aan te melden!

Over Shantala Babymassage

Shantala Babymassage is een ontspanningsmassage, die afkomstig is uit India. Een vorm van totale lichaamsmassage voor baby’s die daar gebruikt wordt tijdens de dagelijkse verzorging van baby’s. Het zijn vrij eenvoudige massagetechnieken, die je makkelijk kunt leren, die heel fijn zijn voor het kindje om te ontvangen en voor de ouder om te geven. Het is voor beiden een fijne en mooie manier van contact maken en elkaar liefdevolle aandacht geven!

Ontspannen voor ouder en kind

Samen met je kindje ontspannen staat dus centraal tijdens de Shantala Babymassage. Want wij volwassenen zijn geneigd om altijd maar druk bezig te zijn. Snel nog even dit, snel nog even dat. En dat tempo past niet bij baby’s. Zij worden geboren ‘in de eerste versnelling’ en willen daar zo lang mogelijk in blijven. Daarom is het belangrijk zo vaak mogelijk samen met je kindje terug te schakelen naar die eerste versnelling en samen te ontspannen!

Enkele uitgangspunten van Shantala Babymassage:

  • Bewuste aanraking
  • In volle aandacht zijn
  • Continu contact houden
  • Het vertragen van het handelen
  • Ritme en herhalen
  • Het opbouwen en afbouwen van contact

Optimaal contact

Het doel van Shantala Babymassage is om het contact tussen ouder en kind zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Je leert om vanuit je eigen gevoel je kindje met aandacht aan te raken. Zodat je kindje mag ervaren ‘dit ben jij en jij bent goed zoals je bent’. Daarmee geef je je kindje een veilig en geborgen gevoel, wat een positief effect heeft op de ontwikkeling van je kindje. Door je kindje regelmatig te masseren, zal het rustiger en dieper slapen, kan de spijsvertering verbeteren en darmkrampjes verminderen.

Sterke band

Shantala Babymassage heeft ook invloed op de hormoonproductie. Door te masseren ontstaat er een daling van de hoeveelheid stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Het hormoon oxytocine neemt zowel bij ouder als kind toe. Dit hormoon wordt ook wel eens het ‘knuffelhormoon’ genoemd, omdat het een belangrijke rol speelt bij gevoelens van tederheid en verbondenheid. Op deze manier draagt de Shantala Babymassage dus ook echt bij een het versterken van de band tussen jou en je kindje.

Ervaringen van andere moeders

“Het was een hele leerzame en leuke cursus. Ik ben me meer bewust van hoe ik contact maak met mijn dochtertje. En ook van hoeveel impact voor ons volwassenen ‘kleine dingen’ toch kunnen hebben op een baby’tje. Je kunt wel van alles in je hoofd hebben, van ‘ik wil dit of ik wil dat’, maar met een kleintje kun je dat beter loslaten en de dag nemen zoals die komt.”

“Ik vond het heel prettig te ervaren dat niets ‘moet’ tijdens de cursus, dat hielp mij enorm om te ontspannen. Als de kleine bijvoorbeeld een keer wat huilerig was. Voor mij was het echt een moment van quality time samen. En ik denk dat het ook voor papa’s heel leuk zou zijn om te doen met hun baby!”

“Wat de cursus mij heeft gebracht is vooral ook een stukje bewustwording. Geloven in jezelf; dat je als moeder toch heel vaak goed zit, als je goed naar je kindje kijkt en voelt. Je krijgt ook tools aangereikt waar je echt iets aan hebt als je even zo’n moment hebt dat je het niet meer weet. Best vaak dat ik door de week tijdens bepaalde situaties even terugdenk aan iets wat in de cursus besproken is.”

Meer activiteiten en cursussen voor ouders van baby’s

Kijk hier voor meer activiteiten en cursussen voor ouders van baby’s die binnenkort van start gaan!

Bronnen:

  • Christianne Wijenberg-Otten – Trainster Shantala Babymassage;
  • Shantala.nl.

MEER INFORMATIE