SEXTING VOORKOMEN? PRAAT EROVER! 7 TIPS

tips sexting voorkomen praat erover

Jongeren worden flink uitgedaagd en geconfronteerd op het gebied van seksualiteit. Sexting is 1 van de gevaren waarmee ze te maken kunnen krijgen. Een derde van de jongeren heeft wel eens een verzoek gekregen om een naaktfoto/-video te sturen (EenVandaag, 2017). Daarom is het juist zo belangrijk dat jongeren leren zelf keuzes te maken in plaats van te leunen op de regels van ouders. Maar als verbieden niet de weg is, hoe voorkom je dan dat je kind slachtoffer wordt? De sleutel is: praat erover. Het belang van praten en hoe je dit doet? Qpido geeft 7 tips!

Tip 1: Praten verkiezen boven limiteren

Als je open en niet veroordelend het gesprek aangaat, leert je kind open te kunnen en mogen zijn over het onderwerp. Als er iets aan de hand is zal je kind eerder naar je toekomen. Als ouder kun je de computer namelijk wel in de woonkamer zetten, vrienden zijn met je kind op Facebook of de computer afschermen voor vulgaire plaatjes, maar zodra je kind buitenshuis komt, liggen er evengoed gevaren op de loer.

Tip 2: Begin op tijd met praten over seks

Begin zo vroeg mogelijk met het bespreken van seksualiteit. We zien dat de leeftijd waarop jongeren met sexting beginnen steeds lager wordt. Wat sexting is, lees je in het artikel: ‘Sexting en grooming, wat is dat eigenlijk?’ Bovendien blijkt dat kinderen die een goede seksuele vorming krijgen, bewuster keuzes maken. Praat dus niet alleen over seksualiteit als er iets aan de hand is, maar ook preventief. Praat over veranderingen in de puberteit in lichaam, gedrag en gevoel.

Vertel over verliefd worden, zoenen, vrijen, seks. Maak duidelijk dat ieder kind zelf bepaalt wat het wel of niet wil en hoever het wil gaan. Leg uit welke anticonceptiemiddelen er zijn en hoe je een soa en zwangerschap kunt voorkomen. Leg uit wat sexting en grooming is, dat er mensen zijn die zich anders voordoen en misbruik van anderen maken.

Tip 3: Maak het niet te zwaar

Houdt het laagdrempelig, zodat je kind zich veilig genoeg voelt om antwoord te geven. Tijdens een bezigheid als een wandeling of tijdens een autorit, praat het gemakkelijker. Voorbeeld: ”Ik hoorde van een nieuwe app. Heb jij die ook? Wat kun je daarmee? Mag ik eens meekijken, ik ben wel benieuwd. Is dat ook voor volwassenen?” of ”Als je online aan het chatten bent, met wie chat je dan? Wie zijn je vrienden? Heb je die wel eens in het echt gezien of zijn online vrienden ander soort vrienden? Waar hebben jullie het zoal over?”

Tip 4: Houdt het algemeen

Praat over het onderwerp in het algemeen of met betrekking op anderen. Voorbeeld: ”Heb je dat nieuwsbericht gehoord over die jongen die… Wat vind je daarvan? Is er zoiets wel eens bij jou op school gebeurd? Hoe wordt er dan gereageerd?”

Tip 5: Kom samen tot afspraken

Maak afspraken over het gebruik van de mobiele telefoon en dan niet alleen over hoe lang, tot hoe laat en welke apps. Maar vooral over de omgang met anderen via social media, wie accepteer je als vriend en wie niet en welke info van jezelf plaats je wel en niet online. Ook de omgang in real life is van belang, geef de boodschap mee: doe alleen wat je zelf prettig vindt, je moet niets en ook de ander niet, respecteer een ‘nee’.

Tip 6: Laat je kind zelf keuzes maken

Er is een basis gelegd, laat je kind nu zelf keuzes maken. Door te ervaren en te leren worden de jongeren in iedere situatie weerbaar en zijn zij zelfverzekerd genoeg om hun eigen keuzes te maken. En mochten ze dan toch een keer onderuit gaan, dan weten ze wel dat hun ouders er voor ze zijn.

Tip 7: Neem actie

Als er toch ongewild foto’s verspreid zijn van je kind, neem dan contact op met de politie. Naaktbeelden verspreiden van minderjarigen is namelijk kinderporno en dus strafbaar. En veroordeel je kind niet, maar biedt ondersteuning en troost.

Qpido

Qpido is een Seksespecifiek Expertisecentrum dat met online en offline aanbod voorlichting geeft over seksueel gezond opgroeien. Op de site van Qpido vind je meer tips over de seksuele opvoeding van je kind. Onder andere over je kind beschermen tegen sexting en grooming.

www.qpido.nl
info@qpido.nl
06 – 29 33 80 64

Qpido

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.