SEKS IN TIJDEN VAN KLEINE KINDEREN

Gastbijdrage van Thea van der Waart (Seksuoloog)
Gastbijdrage van Thea van der Waart (Seksuoloog)en Bart Bongers (Manager GGZ ZIO)

Het is ’s avonds acht uur en jij en je partner vallen uitgeblust op de bank. Het is de dag dat jullie elkaar tien jaar geleden hebben leren kennen. Nu, tien jaar later, hebben jullie een gezin met twee kleine kinderen (3 en 5) en allebei een baan. Dit is het eerste moment dat jullie elkaar vandaag even in rust zien. Vroeger was dit een dag die jullie vierden; samen iets leuks doen en een dag die begon en/of eindigde met vrijen. Nu hebben jullie allebei een telefoon of tablet in de hand en doen jullie eigen ding. Na een minuut of tien zeg je: “Het is vandaag tien jaar geleden dat we elkaar hebben leren kennen”. Je partner knikt en scrollt verder door de tijdlijn op Facebook. Er gebeurt verder niks.

Een uitdaging voor je relatie!

Vrijen, seks hebben is een belangrijk onderdeel van een relatie. Het biedt intimiteit, nabijheid, ontspanning en binding aan elkaar. Als er nog geen kinderen zijn is er meer ruimte om te vrijen. Hebben jullie beide zin? Is er een mogelijkheid? Dan kunnen jullie gaan doen wat jullie lekker vinden en vrijen. Het hebben van kleine kinderen en het onderhouden van je relatie is een uitdaging. Daar waar je voorheen alle tijd van de wereld met elkaar had, is die tijd met kleine kinderen marginaal. Dat heeft direct consequenties voor je relatie. In dit artikel staan we stil bij de invloed van (het krijgen van) kinderen op je seksualiteit.

Seks & zwangerschap

Na al dan niet lang ‘geoefend’ te hebben, is het zo ver: jullie verwachten een kind! Natuurlijk is er vaak vooral blijdschap, maar er verandert ook al vanalles door de zwangerschap. Tijdens de eerste drie maanden hebben vrouwen vaak geen zin in seks. De misselijkheid en allerlei andere klachten ontnemen de zin. Tijdens de tweede drie maanden verandert dit vaak. Er is meer doorbloeding van het kleine bekken waardoor het voor vrouwen makkelijker wordt om opwinding te ervaren en het wordt veelal ook makkelijker om klaar te komen. Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap daalt de hoeveelheid seks weer. Vrouwen en mannen zijn druk bezig zich voor te bereiden op hun nieuwe rol. Bij de vrouw zijn vaak veel lichamelijke klachten en soms zit de baby gewoon in de weg.

Tips voor fijne seks tijdens de zwangerschap:

  • Geef elkaar ruimte te wennen aan de nieuwe omstandigheden;
  • Experimenteer met posities.

Seks in het 1e jaar na de bevalling

Na de geboorte herstelt de vrouw zich van de zwangerschap en bevalling en de man heeft van nature vaak een grote neiging om te zorgen voor het gezin. Er is in de regel minder behoefte aan seks, de focus ligt op het verzorgen. En dat hoeft dus niet tot problemen te leiden. Na een paar maanden komen vaak de verschillen in behoeften naar voren. Mannen hebben eerder zin in seks als vrouwen na de zwangerschap.

Vaak is die eerste periode meteen omgeven met allerlei vragen omtrent seksualiteit die voor een zwangerschap niet bestonden. Vrouwen kunnen denken over de vraag of ze nog aantrekkelijk zijn voor hun partner. Of het nog lekker zal voelen nadat ze zijn ingescheurd of ingeknipt. En ze zien hun partner vaker niet als seksueel object. Mannen kunnen bang zijn hun partner pijn te doen, zich afgewezen voelen of de gedachte hebben dat vrijen er nu niet meer bij hoort.

De komst van een kind(eren) vraagt veel van ouders. Je krijgt er een nieuwe rol bij in het leven. En ouder worden heeft ook invloed op de rol die je als partners hebt ten opzichte van elkaar. Afhankelijk van hoe je relatie voor de zwangerschap was, krijgt die na de zwangerschap verder vorm. Had je een goede relatie voor de zwangerschap, dan wordt die na de geboorte vaak ook wel weer goed, zo niet beter. Had je voor de zwangerschap een minder goede relatie, dan is de uitdaging na de komst van een kind groter. Deze relaties eindigen vaker in scheiding.

Hetzelfde geldt voor de seks: was die voor de zwangerschap goed, dan wordt die in de regel na de zwangerschap ook wel weer goed. Was die al slecht, dan is het vooruitzicht minder goed. Deze paren hebben meer moeite om een bevredigend seksleven op te bouwen. De meeste paren hebben binnen een jaar na de bevalling weer een (aangepast) normaal seksleven. In zo’n 10-15% van de gevallen heeft het paar na een jaar nog geen seks gehad.

Feit bij zwangerschap en na de bevalling: het aantal mannen dat vreemd gaat tijdens deze periode neemt fors toe. 11% van de partners heeft een affaire/relatie buiten de relatie waar het kind wordt geboren.

Seks in tijden van kleine kinderen

Seks in tijden van kleine kinderen is een uitdaging. Gebroken nachten. Familie en vrienden die je willen zien.  Het werk stelt eisen en je wilt ook nog tijd voor je hobby’s. De eisen die aan je gesteld worden als jonge ouder zijn heel groot. Je leven is volledig gepland en georganiseerd. Maar als het gaat om seks, dan vinden/ervaren we dat meestal niet als planbaar.

Dus hoe doe je dat dan? Hoe zorg je voor een leuk seksleven mèt kinderen? Hier spelen met elkaar praten, creativiteit en elkaars wensen en voorkeuren kennen een belangrijke rol. Weet je van elkaar wat je in de stemming brengt? Zorg daar dan voor! Soms botsen die voorkeuren met de feitelijke tijd. Houd je van een lang voorspel? Het kan dat door de zorg voor een jong kind die tijd minder groot is. Wil je graag schreeuwen? Dat gaat mogelijk niet omdat de kinderen dan wakker worden.

Kleine kinderen zijn vaak vroeger wakker en gaan vroeger naar bed en doen middagslaapjes. Daar zitten mogelijkheden! Misschien is het bed voor jou inmiddels ook wel de plek geworden waar je eindelijk kunt afschakelen van alles en kunt slapen. Maar er zijn natuurlijk meer plekken om seks te hebben dan alleen daar. Waarom niet eens op de bank, in de keuken, in de kelder, in de schuur… Bedenk het maar!

Na een bevalling kan de beleving van het vrijen ook heel anders zijn als daarvoor. Misschien vind je het moeilijk om met je aandacht in het moment te zijn? En misschien voelt het vrijen anders aan voor beiden? Ook hier geldt dat creativiteit belangrijk is. Daarbij kunnen speeltjes soms helpen. En in plaats van dat alleen uit te zoeken, kun je ook samen kijken wat leuk/spannend zou kunnen zijn.

Seks in tijden van oudere kinderen

Hoe ouder de kinderen worden, hoe langer ze wakker blijven. En hoe moeilijker het dus wordt om tijd te vinden om seks te hebben. Dat betekent dat je elke keer weer creatief moet/kunt zijn om oplossingen te vinden voor een leuk en bevredigend seksleven!

Tips voor fijne seks als jullie kinderen hebben:

  • Blijf met elkaar in gesprek.
  • Zorg ervoor dat je je voorbereidt op seks door die dingen te doen die je partner prettig vindt; weet van elkaar wat je fijn en niet fijn vindt bij intimiteit.
  • Zoek nieuwe mogelijkheden voor intimiteit, dit vraagt flexibiliteit van beide partners.
  • Maak tijd voor elkaar.
  • Zorg er voor dat je elkaar nog kunt zien als lustobject en niet alleen als vriendjes/partners in verzorging.
  • Wees creatief!

Deze gastbijdrage werd geschreven door Bart Bongers (Manager GGZ ZIO) en dr. Thea van der Waart. Zij is huisarts in Maastricht Noord-Oost en tevens seksuologe.

MEER INFORMATIE