SCHOONFAMILIE STRESS? 6X ZO HOU JE HET GEZELLIG!

gezellig houden met schoonfamilie

Voor je partner heb je bewust gekozen, maar zijn/haar familie kreeg je op de koop toe erbij! En daar kun je dan geluk of pech mee hebben… Een bemoeizuchtige schoonmoeder bijvoorbeeld, met een uitgesproken mening over hoe ouders zich horen te gedragen, over hoe je kinderen moet verzorgen en opvoeden en al wat meer… Als jouw relatie met je schoonfamilie niet zo ontspannen verloopt, kun je voor de feestdagen vast wat tips gebruiken om schoonfamilie stress te voorkomen!

Tip 1: Praat erover met je partner

Zorg dat je partner weet wat er speelt! Kies een ontspannen moment om je irritaties of de dingen die bij jou gevoelig liggen te bespreken. Hou het in eerste instantie bij jezelf (‘ik vind het lastig dat…’) en benoem wat dit met je doet. Probeer niet in de slachtofferrol te schieten en wees dus voorzichtig met woorden als ‘nooit’ of ‘altijd’. Vraag je partner vervolgens hoe hij/zij dit ziet. Zijn de punten die je aanhaalt herkenbaar? Soms kan je partner het gedrag van zijn/haar ouder verklaren vanuit een stukje gezinsgeschiedenis, waardoor jij het misschien ook in een ander perspectief kunt plaatsen?

Tip 2: Maak een gezamenlijk plan

Bespreek met je partner hoe jullie richting zijn/haar ouders om willen gaan met de punten die jij hebt benoemd. Probeer daarin een gezamenlijke middenweg te vinden: ‘hoe kan jouw partner jou steunen en tegelijkertijd voorkomen dat zijn/haar moeder gekwetst raakt? Kies een strategie en probeer daarin dan ook een ‘front’ te vormen. Bepaal samen wat voor jullie de grenzen zijn en onthoud in extreme gevallen dat je je partner niet kun dwingen om ‘tegen’ zijn of haar ouders te kiezen.

Tip 3: Maak het bespreekbaar

Hoewel dit niet altijd makkelijk is, kan het wel heel helpend zijn om eens een goed gesprek aan te gaan met je schoonfamilie. Zodat er voor beide kanten ruimte komt om zaken uit te spreken. Hierdoor kan er meer helderheid ontstaan over waar het nu precies misgaat en kunnen eventuele misverstanden of miscommunicatie uit de wereld geholpen worden. Hoe je een dergelijk gesprek het beste aanpakt, verschilt heel erg per situatie. Dit is iets wat je bij uitstek met je partner kunt bespreken. Hij of zij kent zijn eigen ouders natuurlijk het beste en kan zo inschatten welke aanpak de meeste kans van slagen heeft!

Tip 4: Hou het positief

Heeft ‘een goed gesprek’ in jullie situatie geen zin of niet geholpen? Blijf dan toch zoeken naar manieren om de relatie voor alle betrokkenen werkbaar te houden. Probeer te focussen op wat wél kan, in plaats van alleen nog maar te kijken naar wat er mis gaat. Soms kan dat betekenen dat het contact – met jou of met jou en je partner – tot een minimum beperkt wordt. Maar dat is nog altijd beter dan helemaal breken. Zeker ook voor de kinderen! 

stress schoonfamilie dineren

Tip 5: Manage je verwachtingen

Je schoonfamilie is wat het is; ze zijn zoals ze zijn. En daar kun je helaas weinig tot niets aan veranderen! Waar je wél iets aan kunt veranderen, is je eigen belevingswereld. Probeer de minder leuke kanten van je schoonfamilie te accepteren. En leg je erbij neer dat familiebezoek nu eenmaal niet altijd gezellig hoeft te zijn. Misschien kun je zelfs eens actief op zoek gaan naar overeenkomsten? Zijn er gedeelde interesses waar je het over in gesprek kunt gaan?

Tip 6: Maak je niet te druk!

Ga je niet in alle bochten wringen om je schoonouders een plezier te doen, of hun goedkeuring te krijgen. Je bent zoals je bent en het belangrijkste is dat jij en je partner een fijne relatie hebben samen. Je hoeft dus niet overdreven aardig of spontaan te gaan doen. Of je enorm te gaan uitsloven in de keuken. Doe maar gewoon normaal; vriendelijk en beleefd. Dat is genoeg. Als je dan ook nog probeert om de gevoelige onderwerpen te vermijden en niet teveel te drinken, zodat er geen ruzie ontstaat… Dan zou het deze feestdagen misschien nog wel ‘gewoon’ gezellig kunnen worden 😉

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.