SCHOOLMAATSCHAPPELIJK WERK VAN TRAJEKT
Op veel scholen in het primair en voortgezet onderwijs in de regio 043 is een schoolmaatschappelijk werker actief. Vaak zijn dit medewerkers van welzijnsorganisatie Trajekt. Wij gingen in gesprek met Peggy Diecks en Virginie Kosumi, beiden actief als schoolmaatschappelijk werker (SMW’er) bij verschillende basisscholen in de gemeente Meerssen. In dit artikel lees je over hun werkzaamheden als SMW’er in de gemeente Meerssen en wat ze kunnen betekenen voor kinderen die op school zitten in de gemeente Meerssen en hun ouders!
Advies
Peggy: “De belangrijkste functie van het schoolmaatschappelijk werk in Meerssen, is de consultfunctie. Oftewel in de breedste zin meedenken over leerlingen of gezinnen waar vanuit school (en ouders) bepaalde zorgen over bestaan. Dit gebeurt veelal samen met het team van jeugdprofessionals die bij de school betrokken zijn in het zogenoemd knooppunt overleg. Dit is een structureel overleg dat een aantal keer per jaar plaatsvindt, waarbij de intern begeleider, de jeugdarts, de praktijkondersteuner Jeugd en ook een collega van team Jeugd aansluit. Vaak sluiten ook de ouders aan. Dit alles met als doel een bepaalde situatie of vraag te bespreken en samen te bekijken welke voorziening het beste daarbij aansluit.”
>> In dit artikel op onze site lees je meer over knooppuntoverleggen op scholen.
“Daarnaast kunnen de intern begeleider of een leerkracht ook direct contact met ons opnemen om een vraag voor te leggen of advies in te winnen”, vult Virginie aan. Vaak is het zo dat een leerkracht bepaalde zorgen of signalen eerst bespreekt met ouders. Als dat niet afdoende is, wordt de intern begeleider erbij betrokken en daarna zie je dat een vraag of wordt ingebracht in het knooppunt, of dat men advies vraagt aan ons als SMW.”
Een oplossing op maat
Wat is een voorbeeld van een vraag die een intern begeleider aan het SMW kan stellen? Peggy: “als er sprake is van een achterstand op het gebied van taal/spraak en het kind vanuit thuis onvoldoende wordt gestimuleerd met de Nederlandse taal, dan kan de intern begeleider bij ons advies inwinnen over welke mogelijkheden er zijn. In dit voorbeeld zouden we hen bijvoorbeeld kunnen wijzen op het aanbod van de bibliotheek (het leesproject, waarbij vrijwilligers samen met het kind kunnen lezen), of op Homestart, waarbij ook wordt gewerkt met vrijwilligers die een gezin zouden kunnen helpen meer deel te nemen aan de Nederlandse maatschappij. Ook zou je met ouders in gesprek kunnen over een clubje, waar het kind kan oefenen met de Nederlandse taal. Indien nodig kunnen wij vanuit het SMW kijken of er vanuit het Jeugd Sport Fonds of het Jeugd Cultuur Fonds een stukje financiële ondersteuning georganiseerd kan worden. We hebben veel in onze rugzak aan tools en methodieken. Zo kunnen we altijd maatwerk leveren.”
>> Klik hier voor een overzicht van regelingen een voorzieningen bij een krappe beurs.
Opvoedondersteuning
“In sommige gevallen betekent een oplossing op maat dat er behoefte is aan een stukje opvoedondersteuning”, vervolgt Peggy haar verhaal. Als het thuis niet lekker loopt, kunnen wij omdat we beiden ook werkzaam zijn als algemeen maatschappelijk werker daar ook iets in betekenen. Dat is fijn, omdat je dan de hele context kunt meenemen en breder kunt kijken, en indien gewenst ook ondersteunen, dan puur op het gedrag van het kind.”
Virginie: “Eigenlijk zijn wij net als de huisarts de eerste schakel. We hebben veel kennis van vroege signalen van allerlei soorten problemen én kennis van de mogelijkheden die er zijn om ouders en/of kinderen naar te verwijzen. Vaak is het zo dat we een inschatting maken van wat er aan de hand is en daarna kijken we wat er nodig is en waar we dat het beste kunnen halen. Als we zien dat het zelfvertrouwen van een kind bijvoorbeeld wat onder druk is komen te staan na de echtscheiding van ouders, kunnen we het gezin wijzen op het aanbod van KIES-Coaching of de Rots en Water Training. Dit is ook aanbod van Trajekt, dus onze lijntjes zijn dan ook kort.”
Gesprekken met leerlingen
Virginie: “Af en toe voeren we ook gesprekjes met de kinderen zelf. Bijvoorbeeld als de problematiek nog niet helemaal helder is. Of omdat we inschatten dat de problematiek zo licht is, dat we dat met een paar ondersteunende gesprekjes kunnen oplossen. Als het konijn overleden is, of als het kind zich even niet zo op z’n gemak voelt in de klas. Soms is er iets gebeurd in een klas en heb je met een aantal leerlingen een gesprekje over wat er is gebeurd. Het kan ook zijn dat een ouder ons benadert voor een gesprek met ons en het kind. Maar dat is enkel bij de hele lichte problematiek. Vanuit SMW zijn we nooit langdurig betrokken. Als er meer nodig is, pakken we het ofwel op vanuit onze functie als algemeen maatschappelijk werker of we verwijzen door naar een derde. ”
Lijnen uitzetten
Peggy: “Bij Basisschool de Lindegaard staat er in de hal een brievenbus met een foto van mij erop. Als kinderen een gesprekje willen, kunnen ze een briefje met hun naam erin doen. Dan zorg ik dat ik een gesprekje aan ga met het betreffende kind. Ouders zijn via het ouderportaal geïnformeerd dat we dit op deze manier doen. Vaak doe ik dan een kennismakingsgesprekje met het kind en daarna informeer ik de ouders. In het begin van het schooljaar wordt hier best veel gebruik van gemaakt. Later in het jaar krijgen de kinderen die dat nodig hebben begeleiding vanuit bijvoorbeeld Rots & Water, KIES of de Praktijkondersteuner Jeugd. Als die lijnen eenmaal zijn uitgezet is het voor ons als SMW wat rustiger.”
Voorkomen is beter dan…
“Wat ik graag wil meegeven aan ouders uit de gemeente Meerssen die dit lezen, is dat het vooral heel erg belangrijk is dat ze op tijd aan de bel trekken. Zodat we kunnen meedenken op het moment dat het nodig is en niet als het ‘te laat’ is en de problemen heel groot geworden zijn. Eigenlijk zou er geen schaamte moeten zijn om aan de bel te trekken als het even niet zo lekker loopt. We zien in de praktijk dat dingen vaak vanzelf goed komen met een paar gesprekjes als men zich tijdig meldt. Laat je het te lang lopen, moeten er vaak allerlei instanties bij betrokken worden, wat wellicht niet nodig was geweest als we eerder hadden kunnen ondersteunen. We willen onze ondersteuning dan ook zo laagdrempelig mogelijk organiseren en passen ons daarbij aan aan de wensen van ouders. Een afspraak kan thuis plaats vinden, op school of bij ons op kantoor. Ouders kunnen gewoon contact met ons opnemen en dan kijken we samen wat het beste past!”
Contactgegevens Peggy: peggy.diecks@trajekt.nl
Contactgegevens Virginie: virginie.kosumi@trajekt.nl