SCHEIDEN: DE EFFECTEN OP JE KIND

scheiden de effecten op kind

Als je kinderen hebt en jij en je partner besluiten om uit elkaar te gaan, heeft dat een grote invloed op ieders leven. Het grote verschil tussen jou en je kinderen, is dat de kinderen geen invloed hebben op de beslissing, maar wel met de gevolgen ervan te maken krijgen. Jullie scheiding beïnvloedt hun leven op alle vlakken: gevoel, wonen, de relatie met jou en je partner. Je kind kan ervan schrikken, onzeker, boos, bang of verdrietig worden, of zich schuldig voelen, als het denkt dat het de oorzaak van de scheiding is. Tegelijkertijd is het ook voor jou misschien moeilijk om met je eigen emoties en die van je kind om te gaan. In dit artikel vind je meer informatie over de mogelijke effecten van een scheiding op kinderen en hoe je daarmee om kunt gaan.

De invloed van een scheiding op je kind

Een kind groeit bij je op en is gewend aan zijn thuissituatie. Het heeft een diepe vertrouwensrelatie met jou en je partner. Als daar door een scheiding verandering in komt, kan het voor een kind lijken alsof de basis voor dat vertrouwen wegvalt. Terwijl heel jonge kinderen misschien nog niet begrijpen wat er precies gebeurt, zijn ze wel gevoelig voor de ruzies, de stress, hevige emoties en veranderingen in hun omgeving. Oudere kinderen begrijpen dat er een nieuwe fase in jouw en hun leven begint, maar voelen zich vaak onzeker over wat dat voor hen betekent. Ook kunnen ze zich schamen tegenover anderen. Als reactie op de verandering kunnen kinderen zich ook opeens anders gaan gedragen. Ze kunnen bijvoorbeeld stil worden, minder willen eten, of snel boos worden of gaan huilen. Aan de andere kant kan de scheiding ook de sfeer in huis verbeteren, doordat er een einde komt aan een periode van onrust, ruzies en spanningen.

>> Lees ook eens dit artikel: De impact van een scheiding op kinderen.

Kies ik voor mama of papa?

Je kind is loyaal aan jou en je partner. Het heeft met jullie allebei een familieband en vertrouwt jullie volledig. Door de scheiding kan een kind zich gedwongen voelen om te kiezen voor één van jullie. Deze verdeeldheid kan zorgen voor emotionele uitbarstingen en gedragsveranderingen. Bewust of onbewust kan het jou of je partner de schuld geven van de scheiding en de emoties die daaraan gekoppeld zijn. Als je als ouder verdrietig bent, verandert het beeld dat je kind van je heeft. Het kan zich zorgen gaan maken of het wel goed met je gaat en spreekt dat niet altijd uit. Sommige kinderen nemen de rol van bemiddelaar op zich, terwijl ze daartoe vaak niet opgewassen zijn. Hun ‘taak’ is immers om onbezorgd kind te kunnen zijn. Voor het kind is het belangrijk dat jullie allebei bij zijn leven betrokken blijven. Leg uit dat het niet tussen jullie hoeft te kiezen en steeds voor alles bij jullie terecht kan. Ook als je niet steeds aanwezig kunt zijn, maken briefjes, telefoontjes, tekstberichtjes en regelmatige, oprechte belangstelling een groot verschil.

>> Lees ook eens: 10 tips voor een goede samenwerking met je ex-partner.

Help je kind om te gaan met de scheiding

Je kunt je kind helpen beter om te gaan met de scheiding, door in deze periode van veranderingen ook dingen onveranderd te laten. Zorg voor een stabiele thuissituatie, door jullie levensritme van spelen, naar school gaan, werken, eten en slapen zoveel mogelijk vast te houden. Blijf ook opvoeden en grenzen stellen en verwen je kind niet als compensatie voor je eventuele schuldgevoel over zijn verdriet. Dat zorgt voor een gevoel van veiligheid, rust en stabiliteit. Wees eerlijk tegen je kind, maar belast het niet met verhalen over je relatieproblemen. Trek één lijn met je ex-partner door vooraf met elkaar af te stemmen welke uitleg jullie geven. Weet je soms het antwoord niet op een vraag of zorg van je kind, geef dat dan toe. Oudere kinderen kun je meer details vertellen, met jongere kinderen kun je volstaan met een algemener verhaal. Het helpt ook om de school, opvang en verenigingen te informeren over de veranderingen, zodat je kind steeds op begrip kan rekenen. Bouw regelmatig momenten in om echt contact met je kind te hebben. Luister, geef ruimte voor emoties van verdriet, angst of boosheid en kom tegemoet aan de behoeften van je kind met een geruststellende en positieve houding.

Ook wordt er in onze regio geregeld een gratis KIES-coaching aangeboden voor kinderen van 7 t/m 12 jaar die te maken hebben met een echtscheiding en hier (nog) last van hebben.

Zorg goed voor jezelf, in ieders belang

Als ouder kun je je onzeker voelen over hoe je je kinderen kunt steunen bij je scheiding. Met aandacht, luisteren, geruststelling, geduld en door er gewoon steeds voor ze te zijn, kun je ze helpen om er goed doorheen te komen. Maar het is ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat je voldoende beweging krijgt, gezond eet, regelmatig slaapt en je vrienden en familie vaak ziet. Op deze manier kun je je stress en emoties kwijt en zorg je dat je goed in balans blijft. Het kan ook helpen om een dagboek bij te houden over hoe het met je gaat. Lees ook onze 6 tips bij het verwerken van een relatiebreuk of scheiding. Wat je ook doet, gebruik je kind nooit om je hart te luchten, zoals je met een goede vriend(in) zou doen. Blijf lachen door zoveel mogelijk humor en spel in jouw leven en dat van de kinderen te brengen. Dat helpt tegen stress, verdriet en boosheid.

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.