SAMEN FANTASIEVERHALEN VERTELLEN: EEN KNUS MOMENT TUSSEN OUDER EN KIND

Gastbijdrage van Barbara, Moeder van Kai (12 jaar) en Roan (10 jaar)
Gastbijdrage van Barbara, Moeder van Kai (12 jaar) en Roan (10 jaar)Initiatiefneemster Ontwikkeling ‘BedBoek & BedBoek Community’

“De kids liggen in bed, klaar om hun ogen te sluiten en richting dromenland te gaan. Maar eerst: één van de momenten rust die ik samen met hen pak op een dag. “Mamaaaaa, kom je nog?” Ik wurm mezelf tussen de kinderen en ga er nog even bij liggen. “Welke woorden kiezen jullie vandaag?”, vraag ik. “Monster van Lochness”, zegt Kai en Roan kiest voor “massage”. Lukraak woorden die misschien wel onbewust iets zeggen over de dag of over wat ze hebben meegemaakt. Na de woorden een paar seconden tot me te nemen, begin ik met mijn verhaal. “Er was eens…” wordt overgeslagen, want anders had ik net zo goed één van de voorleesboeken van de plank kunnen pakken…”, aldus Barbara, mama van zonen Kai en Roan. Vanuit eigen ervaring heeft Barbara gemerkt dat de band met haar kinderen sterker wordt door het samen vertellen van fantasieverhalen. Zij is er zelfs zo enthousiast over dat het idee gegroeid is om een BedBoek te ontwikkelen; een zogeheten ”doe-boek” dat ouders helpt bij het improviseren van verhalen die ze met hun kinderen delen. Barbara heeft ons benaderd met de vraag of ze haar ervaringen mag delen in de hoop zo meer ouders te enthousiasmeren. Zij vertelt ons er meer over in deze gastbijdrage.

Een moment van rust met je kids

“Bovenstaand scenario is voor mij dagelijkse praktijk en klinkt vast herkenbaar. Toch zeker voor een deel. Velen onder ons kiezen vaker voor de gebruikelijke weg van voorlezen, wat heel fijn is om een moment van rust te hebben met je kinderen. Ga eens na, hoeveel momenten op de dag ben jij helemaal ontspannen en zijn er geen stoorzenders van elektronica aanwezig? Die momenten zijn waarschijnlijk op één hand te tellen. Des te meer reden om er extra van te genieten, lijkt mij.”

Creëer samen een eigen wereld

“Hoe je er nog meer van kunt genieten? Door het samen verzinnen van verhalen met je kinderen! Je geeft zo’n knus moment daarmee nog meer waarde. Je kinderen maken deel uit van het verhaal dat voortkomt uit jullie gezamenlijke fantasie. Samen creëer je een eigen wereld waarin alles mogelijk is. En dit schept een band. De voordelen van samen een verhaal verzinnen die ik ervaar op een rij:

 • De fantasie & creativiteit van zowel jou als ouder en je kind wordt geprikkeld
 • Het is een tool voor verwerking of bespreking van dagelijkse taferelen/problemen
 • Het biedt een knus moment om te ontspannen en ontstressen
 • En samen een fantasieverhaal bedenken, brengt je dichter bij elkaar

Kai: ”Het verzinnen van verhaaltjes is fantasierijk, leuk en grappig.”

5 tips om samen met je kind een verhaal te verzinnen

“Maar hoe begin je nu met je eigen verhaal? Ik geef je 5 tips die je er wellicht bij kunnen helpen:

 1. Zorg dat je ongestoord je verhaal kan vertellen, dus wees offline
 2. Alles is mogelijk in het verhaal, niets is goed of slecht
 3. Verwerk gebeurtenissen uit de dag in het verhaal. Echter zonder de stroom van fantasie in de weg te zitten.
 4. Heb je weinig tijd? Dan kun je korte varianten inzetten, bijvoorbeeld een verhaal van 10 zinnen.
 5. Kruip zo dicht mogelijk bij je kinderen om het verhaal nog knusser te maken 🙂 ”

Bonustips van Roan

“Mijn kinderen zijn er ook heel enthousiast over. Roan denkt dan ook graag mee en geeft 2 bonustips:

 • “Voor een woord ga ik op zoek in de bibliotheek in m’n hoofd, daarin staat in allerlei mapjes wat ik heb gezien of gehoord.”
 • “Als sommige mensen die heel veel op de computer zitten nog niet zo creatief bezig zijn, moeten ze eens buiten spelen of tekenen. Ik kan een monster uit mijn fantasie tekenen, en heb daar geen voorbeeld voor nodig.”

Een inspirerend doe-boek in wording

“Om de drempel richting het verzinnen van verhalen te verlagen, heb ik – samen met een aantal gelijkgestemden – het idee opgevat om een zogeheten ‘BedBoek’ te ontwikkelen. Een doe-boek met daarin illustraties en oefeningen om de fantasie los te krijgen, maar ook met hulpwoorden, kleuren en nog meer. Het boek dient als inspiratie, maar kan ook gebruikt worden om je verhalen (beeldend) vast te leggen. Eerst willen we weten of hier ook wel behoefte aan is. Jullie ideeën en ervaringen zijn voor ons belangrijk, denk je met ons mee? Vul dan onze enquête in! Kortom, wij zijn heel enthousiast en ik hoop jij ook! Neem de tips vooral mee en experimenteer er op los!”

MEER INFORMATIE