RUIL JE RIJK MAASTRICHT
Je kinderen groeien en soms ineens heel snel; nog voordat je het weet zijn ze eigenlijk al weer toe aan een kledingmaatje groter. Jammer, want veel van de kleding is nog in goede staat, maar je hebt er niets meer aan. Ook speelgoed stapelt zich op, want je kind speelt niet meer met hetzelfde speelgoed of dezelfde spelletjes naargelang het ouder wordt. Dus wat doe je met al deze goede spullen die onnodig plek innemen? Weggeven, weggooien of verkopen? Ruil je Rijk Maastricht bied je nog een ander alternatief waar je zelf ook voordeel bij kunt hebben: Ruil wat je niet meer gebruikt! In dit interview met Marlies Swinkels en Stephanie Engwegen vertellen we je alles over dit concept.
Wat is Ruil je Rijk
Ruil je Rijk is een maandelijks evenement waarbij kinderkleding en kinderspeelgoed wordt geruild. Kleding of speelgoed kan worden ingeleverd en vervolgens kun je andere kleding of speelgoed ervoor uitkiezen. De babykleding waar je kind allang is uitgegroeid, ruil je bijvoorbeeld tegen leuke dreumes of peuter kleding. En de blokkendoos waar je kind als kleuter helemaal weg van was, tegen iets waar je kind nu interesse in heeft. Zo ga je verspilling tegen én het is goed voor je portemonnee! Alhoewel dit soms wisselt vindt je bij Ruil je Rijk kinderkleding in de maten 50 t/m 164. Speelgoed is er voor kinderen t/m 12 jaar.
Het ontstaan van Ruil je Rijk
Het concept bestaat al langer alleen heette het toen anders. Marlies vertelt dat ze na de geboorte van haar zoontje (2016) graag kleertjes wilde ruilen. Met het oog op duurzaamheid, maar ook gewoon omdat ze het leuk vond. “Mijn schoonzus had een collega die het landelijk initiatief ‘Krijg de Kleertjes’ al had opgericht. Dit zijn ruilpunten voor baby- en kinderkleding door het hele land heen. Ik ben toen zelf gaan rondvragen en er bleek in Maastricht niets soortgelijks te zijn. Dus wilde ik graag zelf iets opzetten en kwam uit bij het Werkhuis (toen nog in de Theresiaschool) en die vonden het een goed initiatief. In 2017 kon ik daar beginnen met mijn ‘ruilwinkel’.” Doordat de school verbouwd zou worden, moest Marlies op zoek naar een nieuwe locatie. Dat is het moment dat Trajekt in beeld kwam.
“In eerste instantie kwam er iemand van het buurtkrantje een interview met Marlies doen. Diegene deed ook vrijwilligerswerk bij de Speelinloop. Zo kwam bij ons aan het licht, dat Marlies op zoek was naar een nieuwe locatie voor haar ruilwinkel”, vertelt Stephanie. “Trajekt heeft toen Speelpan Oost ter beschikking gesteld. We hadden in eerste instantie plannen om daar een speelgoedbank op te zetten, maar dat bleek op dat moment een te groot project. Door Marlies en haar ‘ruilwinkel’ het pand te laten gebruiken kreeg het toch nog een goede bestemming. Dat was omstreeks 2021. Het idee was om uiteindelijk naast kleding ook speelgoed te gaan ruilen; zo heb je een stukje extra armoedebestrijding en je bent nog duurzamer bezig”, legt Stephanie uit. “En zo zijn we uiteindelijk de combinatie en samenwerking aangegaan.” Toen de speelgoedbank uiteindelijk tot stand kwam, bleek dat er niet genoeg ruimte was om ook Ruil je Rijk daar nog te houden. Sinds maart 2024 zit Ruil je Rijk daarom in De Kern in de Maastrichtse wijk Wijckerpoort.
Hoe werkt het?
Speelgoed en kleding worden apart van elkaar geruild. Dus speelgoed kun je alleen voor speelgoed ruilen en kleding alleen voor kleding.
Ruilen van speelgoed
Speelgoed lever je in bij de inname tafel voor speelgoed. Ruilen van speelgoed werkt volgens een puntensysteem: het speelgoed wat je inbrengt wordt ingedeeld in een puntencategorie. Vervolgens kun je met het aantal punten dat je inbrengt ander speelgoed uitkiezen. Het is afhankelijk van de drukte of dit diezelfde dag kan. Soms moet je (te) lang wachten en kun je ervoor kiezen om het puntentegoed te behouden voor een volgend ruilmoment.
Ruilen van kleding
De baby- of kinderkleding die je wilt ruilen lever je -gewassen en gevouwen- in bij de innametafel voor kleding. Terwijl wij controleren of we alles kunnen innemen kun je al rondkijken tussen de kleding en het speelgoed en uitzoeken wat je weer mee zou willen nemen. Ruilen van kleding gaat naar volume. Breng je een volle tas kleding in, dan mag je dezelfde tas ook weer vullen met nieuwe kleding. Je mag maximaal 1 maat vooruit meenemen. Het is niet de bedoeling om thuis een voorraad op de groei aan te leggen. Kom gewoon weer naar een volgend ruilmoment als je kind weer aan een nieuwe maat toe is. Als je je keuze hebt gemaakt, ga je terug naar de innametafel. Daar krijg je je lege doos/tas (en evt. spullen die wij niet innemen) terug en kun je deze weer vullen met wat je hebt uitgekozen.
Spelregels
Je speelgoed en kleding dient wel aan enkele voorwaarden te voldoen. Kan het niet worden ingenomen dan dien je het weer mee naar huis nemen. Je vindt de voorwaarden in dit overzicht:
De (meer)waarde van Ruil je Rijk
Ruil je Rijk is waardevol omdat het aan meerdere behoeftes tegemoetkomt. Stephanie: “Hier komen gezinnen om verschillende redenen. Sommige omdat ze het financieel niet breed hebben en andere puur om het duurzaamheidsaspect. Het is heel leuk om zo een breed publiek aan te spreken.”
“Er ontstaat een verbinding tussen de mensen die hier komen, ze maken elkaar blij met elkaars spulletjes. Er is een hele positieve sfeer,” vult Marlies aan. Stephanie geeft een mooi voorbeeld uit de praktijk: “Ooit hadden we een gezin vanuit vluchtelingenwerk die echt niets hadden. Een andere bezoekster van Ruil je Rijk bood haar tegoedkaart aan zodat dit gezin meer kon uitkiezen. Dat is echt heel mooi om te zien.” Er is over het algemeen genoeg voorraad want mensen leveren vaak meer in dan dat ze weer meenemen. Geen punt aldus Stephanie: “Als de voorraden te groot worden wordt een deel verspreid onder andere initiatieven van Trajekt of overige goede doelen.” Je “oude” spullen komen hoe dan ook dus op een goede plek terecht!
Kom jij ook ruilen?
Zijn je kinderen uit hun speelgoed en kleding gegroeid? Ruil het! Ook als je niet uit de wijk komt, ben je van harte welkom!
Wanneer: Elke 1e zaterdag van de maand
Waar: De Kern (Professor Kernstraat 7, 6224 CZ Maastricht)
Tijdstip: 9:30u – 12:30u
Vooralsnog is het gewenst om je aan te melden via ruiljerijkmaastricht@gmail.com. Op die manier weten de vrijwilligers welke dozen ze moeten neerzetten (leeftijd/maat) omdat er te veel is om álles neer te zetten in de kleine ruimte.
Heb je nog vragen of wil vrijwilliger worden? Neem dan contact op met Stephanie (06 – 55 69 52 73 of stephanie.Engwegen@trajekt.nl).
Bron: Trajekt.