RAAR MAAR WAAR: VERVELEN IS GOED VOOR JE KIND!

vervelen goed

Vervelen, het woord heeft niet de meest positieve bijklank. En als je kind zich verveelt, heb je al snel de neiging om met een riedel aan ideeën op de proppen te komen. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vervelen nuttig is voor kinderen. Met de vakantie voor de deur een goed onderwerp om eens in te duiken! Scheelt wellicht wat schuldgevoelens als je eens even achterover leunt en je kind zelf tot ideeën laat komen.

Blij worden van niksen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen meer tijd nodig hebben om prikkels te verwerken dan volwassenen. Dus als je kind zich verveelt of alles ‘SAAI!’ vindt, is dat helemaal niet erg. Saai betekent rust. En rust betekent oplaadtijd voor de hersenen. En dat is goed, want ook al lijkt je kind passief, in het hoofd gebeurt er heel veel. Als er niets is om over na te denken, dan hebben de hersenen ruimte om iets nieuws te bedenken. En wordt de creativiteit en fantasie van je kind aangeboord. Wanneer dat iets leuks is, komt er dopamine vrij. En dat zorgt voor een vrolijk humeur. Kortom: je kind wordt blij van niksen!

Voorkom luie hersenen

Vervelen heeft nog een voordeel. Het is wel zo makkelijk gezegd: “Zet de tv maar even aan” of “Speel een spelletje op je telefoon”. Maar zo worden kinderen geëntertaind en worden hun hersenen niet voldoende gestimuleerd en dus lui, stellen experts. Kinderen leren zo niet zichzelf te vermaken en de interne aanmoediging wordt op deze manier ook niet ontwikkeld. Op de lange duur, wordt het er dus niet beter op. Ook al duurt het misschien even, meestal komen de beste ideeën bij henzelf naar boven.

Belang van fantasiespel

Het zelfbedachte spel, fantasie- of vrij spel genoemd, gaat helemaal van kinderen zelf uit. “Kinderen hebben dat nodig om hun innerlijke kompas te ontwikkelen”, stelt hoogleraar pedagogiek Sieneke Goorhuis. Fantasiespel leert ze om ervaringen te verwerken en emoties te uiten. Zo leren kinderen zichzelf en de wereld te ontdekken. Daarnaast is hun zelfgekozen spel meestal langer van duur, fantasierijker en intensiever.

Verveeltax

Overtuigd van het nut van vervelen? Dan is het belangrijk te weten dat er ook zoiets is als een verveeltax. Er zit een limiet aan hoe lang vervelen voordelen heeft. Voor veel kinderen geldt dat als ze na circa 10 minuten nog geen bezigheid hebben bedacht, het geen kwaad kan om ze een eindje op weg te helpen. Hoe je dit doet? Lees onze 5 tips om goed om te gaan met verveling!

Dit geldt overigens pas voor kinderen vanaf een jaar of 4: jongere kinderen hebben niet bewust de behoefte om bezig te zijn.

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE