PUBER MET SLECHTE EETGEWOONTEN? TIPS VOOR ALS JE PUBER (BIJNA) NIKS LUST!

puber slechte eetgewoonten tips

Leeft jouw puber bij voorkeur op hamburgers, pizza en friet? En lust hij/zij bijna niets als het aankomt op gezonde voeding; zoals vlees, vis, groente en fruit? Pubers zijn in de groei en hun lijf heeft eigenlijk veel voedingsstoffen nodig in plaats van grote hoeveelheden suiker en vet. Hoe ga je als ouders om met deze slechte eetgewoonten van je puber? Check deze tips voor als je puber (bijna) niets lust!

Tip 1: Zorg voor motivatie

Het gedrag van een puber verander je niet zomaar! Dat lukt alleen als je kind zelf ook gemotiveerd is om iets te veranderen. Hoe zorg je ervoor dat je kind gemotiveerd is om z’n eetgewoonten aan te pakken? In elk geval niet door telkens te benadrukken dat hij/zij gezond moet eten! Pubers leven in het hier en nu en zullen dus ongevoelig zijn voor argumenten over ‘gezondheidsrisico’s op de lange termijn’. Door teveel aandacht te leggen op het belang van gezond eten, is de kans groot dat je kind juist in het verzet gaat. De uitdaging is je kind niet te dwingen, maar te verleiden om gezondere keuzes te gaan maken. Wat daarin werkt, verschilt per kind. Misschien zou je puberzoon graag wat meer spiermassa hebben? Weet hij dat topsporters heel bewust met hun voeding bezig zijn? Of stel je dochter krijgt een vriendje. Dan vindt ze het vast niet zo prettig om steeds te moeten zeggen ‘dat lust ik niet’ als ze bij hem thuis gaat eten. Wellicht kan dat een motivator zijn om nieuwe dingen te leren eten?

Tip 2: Ondersteun je kind

Het aanpakken van de ongezonde eetgewoonten van je puber begint dus met het creëren van interne motivatie. Een tweede belangrijke factor is ‘ondersteuning’. Want hoewel pubers zich enerzijds los willen maken en zelfstandig willen zijn, hebben ze de ondersteuning van hun ouders vaak nog hard nodig om bepaalde doelstellingen te bereiken. De uitdaging is dus om samen met je kind in gesprek te gaan over een soort ‘plan van aanpak’, waarbij het belangrijk is dat je kind de regie heeft en jij als ouder een ondersteunende rol vervult bij de totstandkoming en uitvoering van dit plan.

Tip 3: Stel concrete doelen

Wanneer je met je puber in gesprek gaat over hoe hij/zij meer gezond zou kunnen eten, is goed om allereerst eens na te vragen wat je kind zelf zou willen of kunnen veranderen en waarom. Vertel daarna pas wat jij belangrijk vindt en waarom. Vraag je kind wat voor hem/haar ‘de stip op de horizon’ is. Hoe zou het willen dat z’n eetgewoontes eruit zouden zien over bijvoorbeeld een half jaar. Wat zou dan anders zijn dan nu? Waarom zou dat fijn zijn? Wat zou het opleveren als de eetgewoontes tegen die tijd anders zouden zijn? Die laatste vragen kunnen helpen om je puber verder te motiveren om actief aan de slag te gaan. Vaak is het helpend om ‘het doel’ zo concreet mogelijk te maken. Bijvoorbeeld over een half jaar wil ik drie nieuwe groentes kunnen eten, in plaats van ‘over een half jaar wil ik meer dingen lusten’ of ‘over een half jaar wil ik meer gezond eten’.

Tip 4: Maak de stapjes klein

Als je de doelstellingen zo concreet maakt, kun je ook een soort tijdspad eraan koppelen met kleine tussenstapjes. Laat je puber in dit voorbeeld drie groentes kiezen die het zou willen leren eten en begin met de groente die het minst tegenstaat en bouw dit steeds verder uit naar de groente waar je kind het meest ’tegenop ziet’. Maak de stapjes niet te groot, zodat je puber succeservaringen kan opdoen. Dat stimuleert vaak om door te gaan. In plaats van rigoureus te zeggen ‘vanaf vandaag ga ik elke dag mee eten wat de pot schaft’, kan het makkelijker zijn om te beginnen met bijvoorbeeld een vaste dag per week, waarin je puber bewust een portie gaat eten van iets wat hij (nog) niet lust. Of je maakt de stapjes klein door juist elke dag een beetje te nemen van iets wat hij (nog) niet lust en bouw deze hoeveelheid steeds verder uit. Daarin zijn verschillende varianten te bedenken. Laat je puber zelf hierover nadenken en kiezen wat bij hem of haar past.

puber lust niets tips

Tip 5: Ga (samen) experimenteren

Pubers houden in het algemeen van experimenteren en het opdoen van nieuwe ervaringen. Dus waarom niet ook ‘samen experimenteren in de keuken?’ 😉 Het klinkt misschien flauw, maar er zit een kern van waarheid in. Ga experimenteren met verschillende bereidingswijzen van bepaalde voeding. Misschien lust je kind geen gekookte spruitjes, maar zijn ze verwerkt in een stamppot met spekjes toch best te doen? Daag jezelf dus ook uit om eens wat nieuws te proberen! In het kader van het vergroten van de zelfstandigheid van je kind, kun je ook afpreken dat je kind één dag per week het avondeten verzorgt. Een belangrijke vaardigheid om te kunnen als het straks op zichzelf gaat wonen! (Misschien ook een bron van motivatie?). Zo wordt je kind ook uitgedaagd om bewuster met voeding bezig te zijn en nieuwe dingen te proberen.

>> Lees ook: Stimuleer de zelfstandigheid van je puber – 5 tips!

Tip 6: Vraag je puber hoe je kunt ondersteunen

Wanneer je met je puber in gesprek gaat over hoe hij/zij gezonder zou kunnen gaan eten, is het goed om je kind ook te vragen hoe jullie hem/haar hierbij zouden kunnen ondersteunen. Hoe kunnen jullie je puber op een prettige manier stimuleren/motiveren om z’n doelstellingen te behalen? Wat zou hij/zij fijn vinden in hoe jullie zouden reageren als het niet lukt om de voorgenomen actie uit te voeren? Welke reactie van jullie werkt averechts?

Tip 7: Werk met beloningen

Ook goed om te weten; het puberbrein is erg gevoelig voor beloningen. Wellicht kunnen jullie het daar ook over hebben samen? Wat zou een gepaste beloning kunnen zijn voor het behalen van ‘subdoelen’ uit het plan dat jullie hebben opgesteld? Let erop dat deze beloningen ‘in het hier en nu’ plaatsvinden. Dus in het voorbeeld van de drie groenten, zou je bijvoorbeeld kunnen afspreken dat voor elke groente die standaard toegevoegd kan worden aan jullie menu, je kind eenmalig wat extra kleedgeld krijgt. Of extra schermtijd. Of een gezellig uitje samen. Whatever works!

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.