PROGRAMMA VOORZORG: DE BESTE START VOOR MOEDER EN KIND!

Gastbijdrage van Karlijn Penders
Gastbijdrage van Karlijn PendersCoördinator en verpleegkundige VoorZorg bij GGD Zuid Limburg

Ben je net zwanger van je eerste kindje en jonger dan 25 jaar? En ervaar je problemen door bijvoorbeeld je financiële situatie, nare gebeurtenissen in je eigen jeugd of het hebben van weinig tot geen sociale contacten? Dan kun je nu terecht bij VoorZorg van GGD Zuid Limburg voor een steuntje in de rug. Karlijn Penders, coördinator en verpleegkundige VoorZorg vertelt er meer over in deze gastbijdrage.

Niet altijd rooskleurig

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Er gebeurt zoveel in je lichaam dat nieuw voor je is. En er verandert ook van alles in je leven. Soms is het allemaal niet zo rooskleurig doordat je problemen in je leven ervaart. Het kan zijn dat je weinig geld hebt, dat je alleen bent met weinig sociale contacten, je een slechte jeugd hebt gehad of verslavende middelen gebruikt. Dan is nu het moment om goed voor jezelf en voor je kindje te gaan zorgen. En VoorZorg kan je daarbij helpen.

Wat is VoorZorg?

Dit is verpleegkundige ondersteuning bij de zwangerschap van een eerste kindje en ondersteuning bij de opvoeding en het opgroeien gedurende de eerste twee levensjaren van het kind. Een voorzorgverpleegkundige van GGD Zuid Limburg ondersteunt je thuis tijdens en na je zwangerschap. VoorZorg is aanvullend op de zorg die de verloskundige, de kraamzorginstelling en het consultatiebureau standaard bieden. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Ondersteuning thuis

Twee keer per maand komt de voorzorgverpleegkundige bij je thuis. En tijdens deze huisbezoeken werkt de verpleegkundige met jou intensief aan je eigen gezondheid en die van je kind. Ze geeft je informatie over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld over een gezonde zwangerschap en de ontwikkeling van je baby. Je kunt al je vragen stellen en je zorgen delen. En je bepaalt samen met haar welke onderwerpen aan bod komen.

Welke onderwerpen?

Mogelijke onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn:

  • Gezond eten en bewegen tijdens de zwangerschap
  • Ontzettend moe of misselijk zijn
  • Hoe bereid je je voor op de bevalling
  • Een veilige omgeving voor je baby
  • Wennen aan je baby en je moederrol
  • De verzorging van je baby
  • De interactie met je kindje
  • Wel of niet aan het werk of terug naar school gaan

Informeel en formeel netwerk

De verpleegkundige zal ook de relatie met de vader van je kind, je familie en vrienden met je bespreken en hen eventueel erbij betrekken. Zij kunnen een belangrijke rol spelen in het leven van je kind. Ook bij eventueel gebruik van (andere) voorzieningen, kan de verpleegkundige ondersteuning bieden. Luisteren naar wat jij nodig hebt, ordenen en samen zoeken wie dat het beste kan bieden. Denk bijvoorbeeld aan een voorlichting voor aanstaande moeders of aansluitende andere hulp.

Interesse?

Herken jij jezelf hierin en zou je graag een steuntje in de rug willen? Neem dan contact op met Coördinator VoorZorg Karlijn Penders, telefoonnummer: 06 – 20 26 81 13.

MEER INFORMATIE