PREVENTIEPROGRAMMA LEEF ZOALS EEN PROF!

In gesprek met Miriam Kramer
In gesprek met Miriam Kramer Preventiemedewerker bij Mondriaan

Leef zoals een prof! Is een activiteit van Mondriaan, speciaal gericht op het verenigingsleven. Preventiemedewerker Miriam Kramer vertelt over deze bijzondere aanpak, om jongeren en ouders bewust te maken van het belang van een gezonde levensstijl. Waarbij de nadruk ligt op NIX18 (niet drinken en roken onder de 18 jaar). Een thema dat in de kantine van sommige sportverenigingen wel wat aandacht kan gebruiken!

Positieve insteek

“Leef (gezond), zoals een prof! Is een programma dat we sinds ongeveer vier jaar aanbieden in Zuid-Limburg. Met dit programma willen we jongeren op een leuke manier bewust maken van de negatieve invloed van roken, alcohol en ongezonde voeding. Door de verbinding met sport te maken, kiezen we voor een positieve insteek en brengen we het thema letterlijk en figuurlijk dichter bij de leefwereld van de jongeren. De profs, die heel gezond moeten leven om op hoog niveau te kunnen presteren, hebben vaak toch wel een voorbeeldfunctie voor jongeren. En voor ons is de sportkantine een mooie plek om op een laagdrempelige manier met jongeren in gesprek te gaan over deze onderwerpen.”

Alles kan!

“Hoewel we het programma ‘Leef zoals een prof!’ in eerste instantie ontwikkeld hebben voor voetbalverenigingen, bieden we het aan bij allerlei verschillende sportverenigingen. Denk aan de hockeyclub, handbalvereniging en de tennisclub. Maar het kan ook gekoppeld worden aan een sportief evenement, zoals bijvoorbeeld binnenkort de Mondriaan Run. Elke vereniging, of ook een groepje ouders, kan contact met ons zoeken en dan bekijken we samen hoe en wanneer we het programma gaan neerzetten. Op een toernooi, als een zijdelingse activiteit. Bij de opening of afsluiting van het competitieseizoen. Op een gewoon trainingsmoment of juist op een apart georganiseerd moment. Het kan allemaal en is kosteloos!”

Op maat

“Ook de invulling van het programma bepalen we elke keer opnieuw. Samen met de vereniging bekijken we hoe klein of groot we het willen aanpakken. Voor jongeren hebben we bijvoorbeeld een roesbrillenparcours. De jongeren krijgen dan een bril op, die je het gevoel geeft flink gedronken te hebben. Met die bril op, mogen ze om de beurt op goal trappen. Rondom roken hebben we een rookrobot. Deze kunnen we een sigaret laten roken, waarna we jongeren kunnen laten zien hoe snel de longen van het poppetje vies worden. Ook hebben we jongeren wel eens een parcours laten lopen met een zware rugzak. Om ze te laten ervaren hoe het voelt als je rookt. Maar we kunnen ook een quiz organiseren voor de jeugd.”

Aanbod voor ouders

“Uit onderzoeken weten we dat het bij het voorkomen van middelengebruik op jonge leeftijd effectiever is om op de ouders in te steken. En ook dat bieden we aan op maat! De ene keer is dat een lezing door een kinderarts over alcohol en jeugd. Daarin wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om kinderen voor hun 18e helemaal weg te houden bij alcohol. Wij kunnen ouders vervolgens van tips voorzien over hoe ze dit met hun kind kunnen aanpakken. Een andere keer organiseren we een discussie tussen ouders, aan de hand van stellingen over alcoholgebruik door jongeren. Maar soms zijn we ook alleen met een stand aanwezig op een evenement en delen we folders uit.”

Aandacht voor de kantine

“Een ander aspect van ‘Leef zoals een prof!’ is dat we daarmee ook een ingang hebben om samen eens kritisch te kijken naar hoe het eraan toegaat in de kantine of bij de bar van de vereniging. Hoe zit het met het aanbod van snacks? Kan dat niet gezonder? Hoe gaat men om met NIX18? Wij verzorgen ook de Instructie Verantwoord Alcoholschenken. Deze is verplicht voor alle barvrijwilligers van verenigingen met een eigen bar. En tenslotte maken we  ookde jeugdtrainers bewust van hun voorbeeldrol. Op die manier steken we met ‘Leef zoals een prof!’ dus heel breed in op bewustwording. Een van de verenigingen heeft laatst tijdens de campagnedag ook een ‘NIX onder de 88 dag’ georganiseerd. Een alcoholvrije dag in de kantine uit solidariteit met de jeugd. Dat zien we natuurlijk heel graag!”

Interesse?

Sportverenigingen kunnen een ‘Leef als een prof, NIX18 activiteit’ aanvragen door een mail te sturen naar preventie.vz@mondriaan.eu.

MEER INFORMATIE