PRATEN OVER VEILIG VRIJEN EN ANTICONCEPTIE MET JE KIND

anticonceptie puber veilig vrijen

Anticonceptie is misschien niet zo’n makkelijk onderwerp om met je kind over te praten, maar wel een noodzakelijk onderwerp. Het niet bij de hand hebben van condooms op het moment van geslachtsgemeenschap is namelijk een belangrijke oorzaak van onveilig vrijen door jongeren. Bereid je kind dus voor op de eerste keer door met je kind te praten over hoe het zich kan beschermen tegen een soa (seksueel overdraagbare aandoening) en zwangerschap. Hoe je dit doet? Of hoe je kunt reageren als je kind het initiatief neemt en zelf vraagt om anticonceptie? Lees het in dit artikel!

Hoe informeer ik mijn kind over veilig vrijen?

Uit onderzoek blijkt dat meisjes gemakkelijker over anticonceptie praten met hun ouders dan jongens. Toch is het belangrijk om hier niet alleen met je dochter, maar ook met je zoon over te praten. Ook hij kan een soa krijgen, een soa doorgeven of zijn vriendin zwanger maken. Als je kind zelf geen belangstelling voor het onderwerp lijkt te hebben of signalen geeft dat het er niet over wilt praten, zou je kunnen denken dat hij/zij er nog niet aan toe is. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Het is voor je kind misschien gewoon erg lastig om met jou over dit onderwerp te beginnen. Net zo goed als veel ouders het niet gemakkelijk vinden om met hun kind over anticonceptie te praten. Hou er dus rekening mee dat jij waarschijnlijk in dit gesprek vooral aan het woord zal zijn. Wij geven je tips hoe je dit gesprek aangaat.

1. Begin er vroeg over

Wacht niet te lang met het voorlichten van je kind. Je kunt er zelfs al over praten voor de puberteit. Soms stelt je kind er ook al op jongere leeftijd vragen over. Wees niet bang dat je kind eerder aan seks begint als je informatie geeft over veilig vrijen. Uit onderzoek blijkt juist dat kinderen die goed zijn voorgelicht langer wachten met seks.

2. Kies het juiste moment

Het praat gemakkelijker als jij en je kind samen met iets bezig zijn, zoals koken, tafeldekken, autorijden of wandelen. Er speciaal voor gaan zitten, levert vaak een ongemakkelijk gevoel op. Goede ‘bruggetjes’ om een gesprek te beginnen zijn bijvoorbeeld een programma of film op tv, een biologieles of projectweek op school over relaties en seksualiteit, de geboorte van een kindje in de familie of de verliefdheid van een oudere broer of zus.

3. Spreek open en beantwoord vragen eerlijk

Hoe normaler je zelf doet over veilig vrijen, hoe normaler je kind het ook vindt. Probeer eerlijk en juist te antwoorden als je kind vragen stelt. Stel zelf open en uitnodigende vragen. Door open vragen te stellen nodig je je zoon of dochter uit om meer te zeggen dan alleen ‘ja’ of ‘nee’. Je krijgt dan een beeld van de kennis en ideeën die je kind al heeft en je kunt daarop aansluiten met wat je zelf vindt of weet. Respecteer het als je kind liever niet wilt antwoorden en dwing je kind niet erover te spreken.

4. Opties zonder een gesprek

Als je het te moeilijk vindt om zelf een gesprek te starten, zijn er nog andere opties om je kind te informeren. Zo kun je een brochure of een boekje over voorbehoedsmiddelen bestellen en aan je kind geven of op zijn/haar kamer leggen, met het bericht dat je kind met vragen naar jou kan komen. Of je legt een open pak condooms op een plek waar je kind er makkelijk bij kan. Je kunt je kind ook verwijzen naar de website van Sense. Hier is niet alleen een schat aan betrouwbare informatie te vinden, je kind kan ook zijn of haar vraag stellen via telefoon, mail of chat. Er kan zelfs een persoonlijke afspraak gemaakt worden.

>> Lees ook eens ons artikel: 8 tips over hoe je kunt praten met je puber over verkering, liefde en seks.

seksuele ontwikkeling puber 15-19-jaar

Wat vertel ik mijn kind over veilig vrijen?

Als ouder hoef je niet alles te weten, maar vaak voel je je zekerder als je zelf genoeg weet over een onderwerp. Het is ook handig om te kijken naar de seksuele ontwikkelingsfase van je kind. Lees eens deze artikels: De seksuele ontwikkeling van je puber tussen 12 en 15 jaar en De seksuele ontwikkeling van je puber tussen 15 en 19 jaar. Daarnaast kan het nuttig zijn om websites voor jongeren te bezoeken, zoals www.sense.info. Wat je in ieder geval vertelt, lees je hieronder.

Vertel hoe je veilig kunt vrijen

Geef uitleg over het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Het condoom is het enige middel dat beschermt tegen soa’s. De pil of soortgelijke anticonceptie beschermt wel tegen zwangerschap, maar niet tegen soa’s. Vrijen zonder condoom is veilig als je kind seks heeft met één vaste vriend of vriendin, en geen van beide seks heeft met anderen. Daarbij is het wel belangrijk dat ze allebei zeker weten dat ze geen soa hebben. Om daarachter te komen, kunnen ze zich laten testen. Voor een goede bescherming tegen zwangerschap is het dan ook van belang dat je dochter of de vriendin van je zoon anticonceptie gebruikt, zoals de pil of het spiraaltje. Op Anticonceptievoorjou.nl kun je samen met je dochter kijken welke anticonceptie bij haar past. De morning-afterpil is geen voorbehoedsmiddel, maar wordt gebruikt als noodmaatregel.

Leg uit wat de gevolgen van onveilig vrijen kunnen zijn

Een meisje kan zwanger worden en je kunt een geslachtsziekte oplopen (een soa). De verantwoordelijkheid voor veilig vrijen ligt bij je kind zelf.

Wat als mijn kind zelf anticonceptie vraagt?

Het kan zijn dat je kind zelf het thema aansnijdt bij jou, dit wilt niet automatisch zeggen dat je kind klaar is voor seks. Soms willen jongeren de reactie van hun ouders testen of meisjes willen de pil nemen om minder last te hebben van hun menstruatie of jeugdpuistjes. Als je kind toch klaar is voor seks en daarom anticonceptie komt vragen aan jou, beschouw dit dan als iets positiefs. Je kind durft het ten eerste aan jou te zeggen en daarnaast toont dit ook aan dat hij/zij beseft dat seks bepaalde risico’s inhoudt en hiervoor verantwoordelijkheid wilt nemen. Wij geven je tips hoe je dit gesprek kunt aanpakken.

1. Probeer je in te leven

Het is niet gemakkelijk om als tiener anticonceptie te vragen aan je ouder(s). Probeer je in de situatie van je kind in te leven en toon respect dat hij/zij met deze vraag naar jou toe komt.

2. Respecteer de privacy van je kind

Als je kind om anticonceptie komt vragen, probeer dan gewoon te luisteren. Ook al schrik je misschien van de vraag, probeer niet kost wat kost te achterhalen of je kind nu of later seks wilt hebben en met wie. Je kind vertelt dat waar hij/zij zich comfortabel bij voelt en dit dien je te respecteren. Je kan wel praktische vragen stellen: Weet je de alternatieven? Wat is voor jou belangrijk aan een voorbehoedsmiddel? Wil je graag dat ik meega naar de dokter?

3. Oordeel niet

Probeer niet te (ver)oordelen. Als je graag je mening geeft, zeg dan duidelijk erbij dat het jouw mening is. Bijvoorbeeld: “Ik vind dat je eigenlijk te jong bent om de pil te nemen/seks te hebben” in plaats van “je bent te jong om de pil te nemen/seks te hebben”. Denk niet dat als je anticonceptie aan je kind weigert dit voorkomt dat hij/zij seks heeft. Wat je hiermee wel vrijwel zeker bereikt, is dat je kind zijn seksuele ontwikkeling/ervaringen niet meer met je zal delen. Daardoor raak je het zicht dus kwijt!

4. Geef juiste info en beantwoord vragen eerlijk

Probeer eerlijk en juist te antwoorden als je kind vragen stelt. Hoe normaler je zelf doet over veilig vrijen, hoe normaler je kind het ook vindt. Als je kind vragen heeft waarop je het antwoord niet weet, dan kan je samen met hem/haar op zoek gaan naar het antwoord op internet, in een brochure of navraag doen bij de huisarts. Ook kan je beloven dat je het zal opzoeken/navragen en er later op terug zult komen (doe dit dan ook).

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.