PRAKTIJKONDERSTEUNING HUISARTSENZORG JEUGD MEERSSEN

poh praktijkondersteuning huisartsenzorg

Heb je opvoedvragen of -problemen en wil je graag hierover in gesprek met een deskundige? Dan kan dit heel gemakkelijk met de Praktijkondersteuner Jeugd van je huisarts (POH). Maar niet alleen jij als ouder kan bij de POH Jeugd terecht, ook jongeren tot 18 jaar kunnen er heel gemakkelijk hun vragen voorleggen. Van eenvoudige tot complexere vragen over de ontwikkeling of het opvoeden van je kind, de POH Jeugd weet raad!

Met welke vragen kan ik terecht bij de POH Jeugd?

Je kunt bij de POH Jeugd terecht met uiteenlopende vragen. Van vragen over je jonge kind, die nog in bed plast of niet alleen kan slapen. Vragen over woedeaanvallen van je kind. Vragen over problemen van je schoolgaande kind, die bijvoorbeeld faalangst heeft of ‘niet kan meekomen in de klas’. Tot vragen over je puber met bijvoorbeeld angstproblemen, depressieve klachten of gedragsproblemen. Vraag je je af of het gedrag van je kind ‘normaal’ is of hoe je ermee om moet gaan? Ga je scheiden en wil je weten hoe je je kind hierbij kan begeleiden, ook daar kunnen de POH’ers Jeugd bij helpen! En dit is nog maar een kleine greep uit het soort vragen waarmee je kunt aankloppen bij de POH Jeugd.

Tijdig aan de bel trekken

Problemen op psychisch of psychosociaal vlak komen regelmatig voor en kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van je kind en zich uiten als gedragsproblemen, emotionele problemen en/of lichamelijke problemen. Daarom is het belangrijk dat je als ouder niet te lang wacht. Als je kind niet goed in zijn of haar vel zit of je maakt je als ouder ergens zorgen over, neem dan contact op met je huisarts. Pubers zelf zijn ook van harte welkom, zij mogen ook zonder hun ouders aankloppen bij de POH Jeugd.

Contact met de POH Jeugd; hoe gaat het in z’n werk?

De POH Jeugd biedt kortdurende ondersteuning aan. Het traject begint altijd met een intake, waarin in kaart wordt gebracht wat er aan de hand is. Op basis daarvan wordt bepaald of de POH Jeugd zelf de juiste ondersteuning kan bieden of dat er een verwijzing nodig is naar een zorgpartner. Wanneer de POH Jeugd zelf aan de slag gaat met de hulpvraag, wordt de begeleiding ingezet op kind en ouder. Dit vanuit de visie dat het belangrijk is dat ouders de juiste handvatten krijgen om met het gedrag van het kind om te gaan.

In het interview met Judith Corduwener, de praktijkondersteuner jeugd in Maastricht en Meerssen, lees je meer over het werk van de POH Jeugd!

Interesse?

Woon jij in de gemeente Meerssen en wil je graag je opvoedvraag voorleggen aan de POH Jeugd? Dat kan! Neem contact op met je huisarts. Er zijn geen kosten verbonden aan de gesprekken met de POH Jeugd, deze zorg valt onder de basisverzekering.

Klik hier voor een overzicht van alle POH’ers Jeugd in de gemeentes Maastricht Heuvelland.