PESTEN VOORKOMEN DOOR ZELFVERTROUWEN, 3 TIPS!

Gastbijdrage van Brenda Vinck
Gastbijdrage van Brenda VinckTrainer Stichting Omgaan met Pesten

Zelfvertrouwen is heel belangrijk in het voorkomen dat je kind slachtoffer wordt van pesten. Zelfvertrouwen maakt kinderen immers meer weerbaar en ook minder afhankelijk van het oordeel van anderen. Kinderen die veel zelfvertrouwen hebben, durven beter voor hun eigen mening uit te komen en ook initiatief te tonen of aan nieuwe dingen te beginnen. Maar hoe kun je als ouder of leerkracht nu werken aan het zelfvertrouwen van je kind? Brenda Vinck legt uit! Zij is een van de sprekers van Stichting Omgaan met Pesten, die een workshop verzorgde over dit topic tijdens de thema-avond ‘Samen Sterk tegen Pesten’ in het kader van de tentoonstelling ‘Pesten’ in Centre Ceramique te Maastricht!

Drie pijlers voor zelfvertrouwen

Allereerst is het belangrijk te weten dat er drie belangrijke pijlers ten grondslag liggen aan zelfvertrouwen, namelijk:

  1. Positief zelfbeeld
  2. Verantwoordelijkheid
  3. Positieve feedback

En aan al deze pijlers kun je als ouders of leerkracht van een kind een bijdrage leveren. Hoe je dit aanpakt, zal ik hieronder kort toelichten.

Tip 1: Werken aan een positief zelfbeeld

Om een positief zelfbeeld te ontwikkelen, is het belangrijk dat je weet waar je goed in bent. Als ouder of leerkracht kun je je kind hierin ondersteunen door met je kind te praten over zijn of haar positieve eigenschappen. Vraag je kind waar het zelf vindt dat het goed in is. En wijs je kind vooral ook op aanvullende eigenschappen of vaardigheden waar het goed in is. Wat daarbij ook belangrijk is, is je kind mee te geven dat iedereen uniek is en eigen kwaliteiten heeft. ‘Je bent precies goed zoals je bent!’ zou de boodschap moeten zijn. In dat kader is het ook heel belangrijk om je kind niet te vergelijken met andere kinderen of met z’n broertjes of zusjes.

>> Lees ook ons artikel 7x zo stimuleer je het gevoel van zelfvertrouwen bij je kind!

Tip 2: Verantwoordelijkheid nemen en krijgen

Wanneer je erin slaagt om een bepaalde taak tot een goed einde te brengen, geeft dit een goed gevoel. Dat werkt voor volwassenen zo en dat is voor kinderen niet anders. Op deze manier kan het geven en nemen van verantwoordelijkheid bijdragen aan het gevoel van zelfvertrouwen van je kind. Als ouder of leerkracht kun je hieraan bijdragen door je kind taken te geven die het zelfstandig tot een eind kan brengen. Let er dus op dat hetgeen je van je kind vraagt, passend bij de leeftijd (of het ontwikkelingsniveau) van je kind is. Want overvragen kan averechts werken! Als een taak erg complex is, kun je in het begin ook nog iets meer begeleiding bieden als ouder en dit langzaam afbouwen. Wat hierbij ook belangrijk is, is dat je naar je kind toe uitstraalt dat het helemaal oké is om fouten te maken. Daar leer je immers van!

Tip 3: Geef Positieve feedback

Wanneer je weet dat je gewaardeerd wordt door de mensen om je heen, draagt dit bij aan je gevoel van zelfvertrouwen. Voor kinderen is het belangrijk niet alleen de liefde van z’n ouders te voelen, maar ook regelmatig te horen dat het gewaardeerd wordt om wie het is en wat het doet. Laat je kind voelen dat het er mag zijn, met al z’n gedachten en gevoelens. Probeer erop te letten dat je (indien nodig) alleen het gedrag van je kind afkeurt en nooit z’n hele persoontje. En een hele belangrijke; geef je kind regelmatig een compliment! 

inspiratie complimenten kind

Last but not least: kijk in de spiegel

Voor ouders is het heel belangrijk zich bewust te zijn van hun voorbeeldrol als het gaat over het hebben van een positief zelfbeeld en het uitstralen van zelfvertrouwen. Hoe praat je over jezelf? Klaag je weleens als je voor de spiegel staat? Ben je steeds aan het lijnen omdat je jezelf ‘te dik’ vindt? Hoe weerbaar ben je zelf naar mensen in je omgeving? Durf je op te komen voor je eigen mening en je grenzen aan te geven of ga je er vaak overheen en klaag je achteraf? En ook belangrijk; zorg je goed voor jezelf? Neem je voldoende rust en tijd voor jezelf? Want ook dat zegt iets over hoe ‘belangrijk’ je jezelf vindt!