PAGETURNER: EEN STEUNTJE IN DE RUG BIJ HET VOORLEZEN!
‘Pageturner’ – Samenvatting
Beschrijving:
Pageturner is een landelijk ontwikkeld programma, dat bestaat uit een app en een 6-tal groepsbijeenkomsten, gericht op het ondersteunen en stimuleren van het voorlezen door ouders.
Doelgroep:
Ouders met jonge kinderen (2-6) jaar die de Nederlandse taal (nog) niet zo machtig zijn. Dit kunnen anderstalige ouders zijn of Nederlandstalige ouders die laaggeletterd zijn of vanwege bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel moeite hebben met voorlezen.
Duur:
Het programma Pageturner bestaat uit 13 weken.
Startdata & Aanmelden:
Mail naar jeugdbibliotheek@maastricht.nl voor actuele startdata en aanmelden.
OVER PAGETURNER
Pageturner is een landelijk ontwikkeld programma, dat gericht is op ouders met jonge kinderen die de Nederlandse taal nog niet zo machtig zijn. En die hun kind wel graag willen ondersteunen bij het aanleren van de Nederlandse taal. Het programma bestaat uit 6 groepsbijeenkomsten en een interactieve app. In september 2023 vond de eerste pilot plaats in Maastricht. Dit bleek een groot succes! Op maandag 4 november 2024 gaat de derde groep van start in Speelpan West. In dit interview met Miranda Vriezelaar van Bibliotheek Maastricht lees je alles over dit mooie aanbod!
>> Ken jij ouders voor wie dit aanbod interessant kan zijn? Neem contact op via jeugdbibliotheek@maastricht.nl voor meer informatie!
Wat is Pageturner?
“Pageturner is een programma van 13 weken, dat we op dit moment samen met collega’s van Trajekt aanbieden in de Speelpan West. In die periode willen we ouders met jonge kinderen (van 2 tot 6 jaar) stimuleren en ondersteunen bij het voorlezen van hun kind. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je een kind een jaar lang elke dag 15 minuten voorleest, het kind wel 1000 nieuwe woorden leert! Bij dit programma maken we gebruik van een speciale versie van de app ‘Bereslim’. Hierin kunnen we een aantal kinderboeken klaarzetten voor ouders, die dan – met exact dezelfde prenten als in het gedrukte boek – worden voorgelezen met bewegend beeld. Het doel is dat we in die 13 weken van het voorlezen een vast dagelijks ritueel kunnen maken, dat ouders dan ook na het programma voortzetten. ”
Met zorg samengesteld
“Het programma Pageturner is gebaseerd op inzichten uit de taalwetenschappen en de gedragswetenschappen. De verhaaltjes met bewegend beeld zijn dan ook met zorg samengesteld. Doordat er een koppeling wordt gemaakt tussen woord en beeld, is dit extra ondersteunend bij het uitbreiden van de woordenschat. Daardoor bereik je hier veel meer mee dan wanneer je een kind zomaar een YouTube-filmpje laat kijken. De interactie tussen ouder en kind is belangrijk, aldus Miranda. Bij Pageturner is het de bedoeling dat ouders er echt samen voor gaan zitten met hun kind. Zo stimuleren we ouders indirect ook om te oefenen met de Nederlandse taal. In die zin vraagt het programma Pageturner echt wel om motivatie en betrokkenheid van ouders. Maar aan de andere kant is het ook heel erg laagdrempelig en makkelijk in gebruik. En dat maakt het zo fijn!”
Begeleiding
“Wat ook een kracht is van Pageturner – zo vervolgt Miranda haar verhaal – is dat we werken met kleine groepjes. We kunnen daardoor veel tijd investeren in de intake van ouders. Vaak zie je dat ouders het beste voor hun kind willen. Ze hopen dat hun kind goed kan leren en daarmee later een goede baan kan vinden. Een goede start op de basisschool is dan natuurlijk belangrijk. Vaak zit daar ook motivatie voor ouders om hun kind te willen ondersteunen bij het aanleren van de Nederlandse taal.
En die motivatie van ouders is erg belangrijk. Aan het begin van het programma vragen we hen bijvoorbeeld hoe vaak ze zouden willen voorlezen per week en op welke momenten ze dat willen gaan doen. Doordat ouders gebruik maken van een speciale versie van de Bereslim-app, kunnen wij zien hoe vaak de app geopend wordt en welke boekjes al gelezen zijn. Wij kunnen dan ook weer nieuwe boekjes voor hen klaarzetten. Ouders ontvangen daar dan een melding van. Ook kunnen we ouders een berichtje sturen, met een complimentje of een aanwijzing. Maar altijd positief! Het is bedoeld als steuntje in de rug.”
Feestelijke afsluiting
“De eerste bijeenkomsten van Pageturner vinden altijd plaats op een locatie dichtbij de ouders zoals een kinderdagverblijf, een school of de Speelpan. De laatste bijeenkomst is een feestelijke bijeenkomst in de jeugdbibliotheek in Centre Ceramique. Dit doen we meestal op een woensdagmiddag, zodat de kinderen ook mee kunnen komen. We zorgen dan voor wat lekkers te eten en te drinken en de deelnemers krijgen hun certificaat. Ook krijgt de groep een rondleiding door de bieb. Daarbij nemen we natuurlijk ook een kijkje in de jeugdbibliotheek. En dan hopen we dat dit de drempel voor hen verlaagt om zich aan te melden. Soms loop ik weleens door de bieb en dan zie ik een gezin dat vorig jaar heeft meegedaan aan Pageturner. Dat is natuurlijk geweldig!”
Aanpak Bibliotheek Maastricht
Pageturner is één van de programma’s die Bibliotheek Maastricht in zet om leesbevordering en taalvaardigheid van kinderen te vergroten. Andere programma’s zijn onder andere Boekstart, VoorleesExpress en Taalschatten. Daarover binnenkort meer op de CJG043-website!