OVER HET WERK VAN DE BEWEEGMAKELAAR IN VAALS

In gesprek met Maria Mekes en Jolanda Mikic
In gesprek met Maria Mekes en Jolanda MikicBeweegmakelaars Vaals

De beweegmakelaar is er om mensen in beweging te zetten. En dan ‘beweging’ in de breedste zin van het woord. Niet alleen de letterlijke betekenis van mensen meer laten bewegen, maar vooral ook activeren, (weer) mee laten doen en verbinden! En de aanpak van de beweegmakelaar is succesvol. Zo bleek uit onafhankelijk onderzoek. Vandaar dat de gemeente Vaals ervoor kiest om de beweegmakelaar een centralere positie te geven in hun hulpaanbod. Hoogste tijd dus voor ons als CJG043 om eens met de huidige beweegmakelaars van Vaals in gesprek te gaan. Om te horen over het mooie en belangrijke werk dat zij doen en het succes dat ze daarmee boeken!

Snelle aanpak

“Wat denk ik uniek is voor de aanpak van de beweegmakelaar is dat we heel snel in actie kunnen komen. Omdat we weinig administratieve handelingen hoeven te verrichten, kunnen we snel schakelen. Ik denk dat dat een belangrijke succesfactor is.”, aldus Jolanda. “Het is ons streven om als mensen contact met ons opnemen, binnen een week een afspraak gepland te hebben en binnen twee weken op huisbezoek te zijn geweest. En ook dan proberen we meteen dingen op te pakken en in gang te zetten. Dat werkt heel goed en geeft mensen ook vertrouwen. Voor ons betekent dat wel dat we van de hak op de tak bezig zijn, van hot naar her gaan op een dag. Het is geen 9 tot 5 baan, want mensen kunnen ons ook ’s avonds bereiken. Maar dat is niet erg, want het geef ook ontzettend veel voldoening.”

De vraag achter de vraag

“Hoe mensen bij ons terecht komen?, herhaalt Maria de gestelde vraag. “Mensen weten ons steeds beter zelf te vinden en vaak worden ze doorverwezen door de huisarts of de praktijkondersteuner, een psycholoog of iemand van de WMO die vraagt om mee te kijken. Want heel vaak schuilt er achter de eerste hulpvraag een verhaal dat veel breder en dieper ligt. Het eerste gesprek vindt meestal bij de mensen thuis plaats. Dat voelt voor hen veiliger en geeft ons ook een beter beeld. Als je dan zo in gesprek gaat, komen toch vaak ook nog andere vragen naar boven dan bijvoorbeeld die vraag voor een scootmobiel. Denk aan eenzaamheid, een overbelaste mantelzorger, financiële zorgen, noem maar op. En voor ons is dan de uitdaging om dan meteen samen te gaan zoeken naar een oplossing. Dan is het niet van ‘oh u kunt niet meer sporten, wat vervelend voor u’. Wij gaan altijd op zoek naar wat wel kan…”

Vastpakken en loslaten

“Wat je ook vaak ziet, is dat er op meerdere levensgebieden vragen zijn”, gaat Jolanda verder. “Maar we werken stapje voor stapje. We beginnen met één hulpvraag, waarmee we direct aan de slag gaan. En dan kijken we gaandeweg het traject hoe het gaat en dan gaan we in gesprek over het volgende. Soms bellen we tijdens zo’n eerste huisbezoek ter plekke al even om informatie op te vragen over bijvoorbeeld een gymclub of om aan te melden voor bijvoorbeeld het Samen Koken en Samen Eten. Dat activeert enorm. En geeft mensen ook het gevoel dat je echt iets gaat doen. Om de inwoners over de drempel te helpen bieden we aan mee te gaan naar een bepaalde activiteit en halen we hen ook op. Vaak maakt dat een enorm verschil. En als ze eenmaal over die drempel zijn, kun je het meestal ook weer loslaten”, aldus Jolanda.

Signaleren

Maria: “Doordat we veel bij mensen over de vloer komen, horen we ook veel en kunnen we signalen oppikken en daar iets mee doen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld moeite om altijd alleen te moeten eten. Vanuit die signalen hebben we het aanbod ‘Samen koken, samen eten’ opgezet. In plaats van dat de mensen met hun bordje alleen thuis zitten, gaan ze ergens heen om te eten. Ze zijn er even uit, ontmoeten mensen. En vaak zie je dat daar ook contacten ontstaan voor daarbuiten. Het resultaat wat het oplevert is dus vaak veel breder dan dat ene moment in de week samen eten.”

over het werk beweegmakelaar

Ongeloof

“Er zijn onderzoeken geweest naar de aanpak van de beweegmakelaar. Wat levert het op? En wat blijkt? Iedere euro die we investeren, levert drie euro op. Natuurlijk niet rechtstreeks voor de gemeente, maar wel voor de maatschappij. Denk aan mensen die weer zijn gaan werken en geen bijstandsuitkering meer nodig hebben, mensen die minder naar de huisarts gaan, minder medicatie nodig hebben. In de gemeente Vaals konden ze het eerst niet geloven. Dus er is nog een second opinion aangevraagd door een bureau uit Den Bosch en zij constateerden hetzelfde.”

Waardevolle verbindingen

“Een van de factoren die bijdraagt aan dit succes van de aanpak van de beweegmakelaar, is dat wij  vooral proberen te kijken naar wat het voorliggend veld kan betekenen. Juist door slimme verbindingen te leggen, eerder hulp in te zetten, het sociale netwerk erbij te betrekken. Natuurlijk is iedereen druk tegenwoordig en is men blij als men het eigen gezin gerund krijgt. Maar wij merken dat mensen echt wel bereid zijn iets voor een ander te betekenen. En doordat we nu samen een groot netwerk hebben, kunnen we inwoners ook aan elkaar koppelen”, vult Jolanda aan. Als bijvoorbeeld de hulpvraag is om samen met iemand ergens een kop koffie te gaan drinken of naar het theater te gaan, noem maar op, dan is het fijn als je mensen daarin op een laagdrempelige manier kunt helpen door ze met elkaar in contact te brengen.”

Snoepjes

Maria en Jolanda zijn naast hun werk als beweegmakelaar in Vaals ook actief als ZZP’er. Ze geven sportlessen aan ouderen in verschillende gemeenten in Limburg. Jolanda: “Die lessen Meer Bewegen voor Ouderen zijn echt snoepjes. Het is zo leuk om te zien hoe mensen opbloeien. Ik gun die mensen zo dat extra stukje levensvreugde en het geeft me enorm veel voldoening om daaraan te kunnen bijdragen. Soms doe ik ook eens een keer wat extra’s. Zoals bijvoorbeeld een cadeautje met Kerst. Mensen zeggen dan wel eens ‘dan verdien je toch niets?’. Maar daar doe ik het niet voor. Je bindt en verbindt mensen. En als je ziet wat zo’n gebaar met mensen doet, wat het voor hen kan betekenen… Dat verdient voor mij het dubbele! En dat zie je ook terug in ons werk als beweegmakelaar. De vreugde en levensinvulling die je mensen weer kunt geven.”