OVER DRUK EN OPSTANDIG GEDRAG BIJ KINDEREN

In gesprek met Suzanne de Jong - Promovenda
In gesprek met Suzanne de Jong - PromovendaFaculteit der Gedrag- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam

Aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) is een digitaal zelfhulpprogramma ontwikkeld voor ouders met kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar die veel druk en opstandig gedrag laten zien. Dit programma is ook beschikbaar voor ouders in de regio 043! Daarom gingen we in gesprek met Suzanne de Jong van de VU over druk en opstandig gedrag bij kinderen, hoe je hiermee om kunt gaan en over het online zelfhulp programma dat werd ontwikkeld!

Normaal

“Elk kind is weleens druk of ongeconcentreerd. Of wat opstandig met slecht luisteren, zich niet aan de regels houden en snel boos reageren. Dat is normaal en komt ook vaak voor. Zeker bij heel jonge kinderen, van 2 of 3 jaar, zie je dat ze nogal eens kunnen gaan slaan, schoppen of bijten als ze zich gefrustreerd voelen. Meestal neemt dit ‘agressieve’ gedrag af vanaf het derde levensjaar, omdat kinderen zich dan verbaal beter kunnen uiten en hun emoties beter leren controleren. Dan zie je vaak dat druk en opstandig gedrag nog maar af en toe voorkomt. Of in reactie op een grote of spannende gebeurtenis.”

Reden tot zorg

“Pas als je merkt dat het drukke of opstandige gedrag van je kind gedurende een langere periode aanhoudt, kan dat een reden zijn voor zorg. Zeker als je kind er ook echt ‘last’ van ondervindt in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld doordat het zorgt voor veel spanningen en conflicten tussen jullie als ouders en het kind. Of als je kind veel negatieve reacties krijgt van leeftijdsgenootjes op zijn/haar gedrag. Of als de schoolprestaties lijden onder het gedrag. Dit soort dingen kunnen redenen zijn om eens te gaan nadenken over het zoeken van professionele hulp in het omgaan met dit gedrag.”

>> Lees ook: Omgaan met druk en opstandig gedrag van je kind – 6 tips!

Over de oorzaken van druk en opstandig gedrag

“Waardoor druk en opstandig gedrag veroorzaakt wordt?”, herhaalt Suzanne de gestelde vraag. “Dat kun je eigenlijk niet zo zeggen. Dat is altijd een combinatie van factoren. Stel je hebt een kind dat genetisch gezien aanleg heeft voor druk of opstandig gedrag. Dan kan dit door de omgeving verder versterkt worden, als de ouders ook steeds heel negatief reageren op dit gedrag. Maar het kan ook zijn dat een kind aanleg heeft en dat er heel veel dingen gebeuren in zijn/haar leven, waardoor het drukke gedrag toeneemt. Volgens de cijfers heeft ongeveer 7% van de kinderen in het dagelijks leven last van druk gedrag, al dan niet met een diagnose ADHD. Opstandig gedrag komt bij 11% van de kinderen voor. Waarbij je bij 3% van alle kinderen kunt spreken van een gedragsstoornis.”

Over het digitale ouderprogramma

“Voor ouders met drukke/opstandige kinderen kan het een drempel zijn om deel te nemen aan een opvoedcursus die op een vast moment, op een vaste plek wordt aangeboden. Daarom hebben we een digitaal ouderprogramma ontwikkeld, waarmee we ouders technieken willen aanleren in het omgaan met druk en opstandig gedrag van hun kind. Dit programma bestaat uit een werkboek en een online omgeving, waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Het programma kan in 15 weken worden doorlopen en kost je als ouder ongeveer 2,5 uur per week.

Vaak weten ouders wel dat dingen als ‘consequent zijn’ en ‘positieve aandacht geven’ belangrijk zijn in de opvoeding van hun kind. Maar hoe pas je dat in de praktijk toe? Dat wordt toch vaak als lastig ervaren. In het programma komen dit soort thema’s aan bod: hoe negeer je negatief gedrag van je kind, hoe kun je positief gedrag op een goede manier belonen, hoe bied je zoveel mogelijk structuur, hoe kun je op een effectieve manier regels stellen en opdrachten geven.”

Onderzoek naar het ouderprogramma

“Vanuit de VU willen we onderzoeken of het ouderprogramma zorgt voor een vermindering van druk en opstandig gedrag bij het kind en een toename van de opvoedvaardigheden. Ook willen we kijken voor welke groep ouders en kinderen dit programma het meest geschikt is. Bij welke groep past het wel/niet om zelfstandig zo’n heel programma te doorlopen en waar ligt dat aan? In het kader van dit onderzoek kunnen ouders zich dit hele schooljaar gratis aanmelden voor deze online cursus. Waarbij het niet uitmaakt of je kind een diagnose heeft als ADHD of een gedragsstoornis, of dat je kind ‘gewoon’ wat drukker of opstandiger is.

Meer weten? Of aanmelden voor het digitale ouderprogramma?

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar dit online zelfhulpprogramma voor ouders van kinderen die druk en opstandig gedrag laten zien? Meld je dan dit schooljaar nog gratis aan via de website ‘Aan de slag met druk en opstandig gedrag’!

Het ouderprogramma in het kort:

  • Voor wie? Ouders van kinderen tussen de 4 en 12 jaar die op zoek zijn naar handvatten voor druk en opstandig gedrag van hun kind.
  • Hoe? Ouders kunnen worden doorverwezen naar de website om zich aan te melden om het programma kosteloos te volgen (in ruil voor het meedoen aan het onderzoek).
  • Wanneer? Aanmelden kan nu, de startdatum is flexibel.
  • Aanmelden/meer informatie? aandeslagmetdrukenopstandiggedrag.nl