OVER DE SEKSUELE ONTWIKKELING VAN PEUTERS

Anders dan vaak gedacht begint de seksuele ontwikkeling van kinderen al ver voor de puberteit. De eerste aanzet vindt zelfs al in de babytijd plaats. In dit artikel lees je over wat in het kader van de seksuele ontwikkeling passend is bij peuters!

Jongen/meisje

In de peutertijd worden kinderen zich bewust van zichzelf en hun eigen lichaam. Vanaf de leeftijd van 2 jaar gaan kinderen beseffen dat er jongetjes en meisjes zijn. En dat ze er anders uit zien dan andere kinderen en volwassenen. Rond de drie jaar kunnen de meeste peuters het geslacht van zichzelf en anderen goed benoemen. Vanaf dat moment zie je ook vaak dat hun spel en gedrag steeds meer typisch jongens- of meisjesachtig wordt. Al heeft dit laatste natuurlijk ook te maken met de reactie van de omgeving. Als een jongetje steeds hoort dat de poppenhoek voor meisjes is, zal hij zijn interesse hierin meestal verliezen.

Nieuwsgierig

De peutertijd is een grote ontdekkingstocht. Ook het ontdekken van het eigen lichaam en de geslachtsdelen van zichzelf en anderen hoort hierbij. Vaak ontstaat deze interesse tijdens de zindelijkheidstraining; wanneer de luier vaker uit is en je kindje bij z’n geslachtsdelen kan. Dit is ook de fase waarin je kindje graag met je mee wil naar het toilet. Of je onder de douche uitgebreid gaat bestuderen. Peuters ontdekken door te kijken en aan te raken. Dat hoort bij de normale ontwikkeling. Als je kindje je geslachtsdelen wil aanraken, kun je zeggen dat je dat niet prettig vindt. Zo kun je je kindje ook leren dat je mag zeggen wanneer je het niet prettig vindt om aangeraakt te worden.

Autostimulatie

Wanneer de luier vaker af gaat tijdens de zindelijkheidstraining hebben peuters meer mogelijkheid om zichzelf aan te raken. Vaak ontdekken ze zo ‘per toeval’ dat het aanraken van de geslachtsdelen een prettig gevoel geeft, waardoor ze dit vaker gaan doen. Zeker voor jongetjes kan de ontdekking dat het piemeltje hard wordt als ze eraan komen het extra interessant maken. Vaak zitten kindjes bij het tv kijken of voor het slapen gaan graag met hun handje in hun onderbroek. Bij meisjes zie je vaker dat ze een knuffel of kussen tussen de benen doen om te wiebelen of wrijven. Peuters doen dit omdat het – net als bijvoorbeeld duimzuigen – een ontspannen gevoel geeft. Het heeft in die zin niets te maken met seksualiteit of lustgevoelens.

Andere kinderen

Ook het lichaam van andere kinderen is in de peutertijd interessant. Peuters vinden het bijvoorbeeld leuk om te kijken als een ander kindje verschoond wordt of naar de wc gaat of ze willen samen met een ander kindje douchen. Bij de wat oudere peuters zie je deze nieuwsgierigheid terug in hun spel, bijvoorbeeld ‘doktertje spelen’.

Sociale normen

Bij peuters is het besef van sociale normen nog niet ontwikkeld. Ze kennen daardoor ook nog geen gevoel van schaamte. Dit maakt dat ze zich zomaar ongegeneerd kunnen gaan uitkleden of hun geslachtsdeel laten zien in een volle woonkamer! Misschien voel je je een beetje ongemakkelijk als dit gebeurt? Realiseer je dat je kindje nog te jong is om te snappen dat dit ongepast is. Vaak werkt het prima om je kindje te proberen af te leiden. Zit jouw kindje vaak aan z’n geslachtsdelen in het bijzijn van anderen? Check dan deze tips over hoe hiermee om te gaan!

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE