OVER DE MINDFUL MAMA TRAINING

In gesprek met Delina Overdijk
In gesprek met Delina OverdijkMindfulness Coach Belle Vie

Delina Overdijk (Mindfulness Coach) ontwikkelde twee jaar geleden de Mindful Mama training. Speciaal voor moeders met jonge, opgroeiende kinderen die op zoek zijn naar meer balans. Die zich wat krachtiger willen voelen in de drukte van alle dag. En die makkelijker willen leren loslaten en meer ontspannen door het leven willen gaan. Sinds 2018 wordt deze training in samenwerking met GGD Zuid Limburg aangeboden. Een mooi moment om eens in gesprek te gaan over deze training met Delina en Natascha, een moeder die de training vorig jaar volgde en haar ervaringen wilde delen!

De basis van mindfulness

“Wat ik de moeders meegeef tijdens de training, is de basis mindfulness, aangevuld met fijne en praktische oefeningen speciaal ontwikkeld voor de moederrol, zodat ze zich meer bewust worden van hoe ze in het leven staan en van hoe hun automatische piloot van alledag eruit ziet. Hoe sta je op? Wat is het eerste dat je doet ’s ochtends? Hoe reageer je in bepaalde situaties? Ik leer mama’s hoe ze uit die automatische piloot kunnen stappen, om even stil te kunnen staan bij zichzelf. Door af en toe even op de pauzeknop te drukken en gewoon even bewust adem te halen bijvoorbeeld. Dat kan soms al een hele eyeopener zijn. Zo van; ‘wacht es even, ik ben er ook nog!’.

Keuze

“En in die pauze kom je achter heel veel dingen”, vervolgt Delina haar verhaal. “Dat hoeft niet eens op diep spiritueel niveau te zijn. Dat kan ook heel simpel van ‘hoe gaat het nu met mij?’. Als je je eenmaal bewust wordt van je automatische piloot en dus ook van hoe je vanuit die automatische piloot reageert in bepaalde (stress)situaties, kun je ook gaan zien dat je in werkelijkheid een keuze hebt. Je hoeft niet altijd maar vanuit die automatische piloot te reageren. Je kunt ook ruimte creëren bij jezelf! Waar ik de mama’s ook naar laat kijken is de vraag ‘hoe streng ben je voor jezelf?’. Vaak ontdekken moeders dat ze een hele ‘strenge rechter’ voor zichzelf hebben. Dan realiseren ze zich ‘ohja, ik mag inderdaad wel eens wat aardiger zijn voor mezelf’, maar dan is de volgende vraag ‘hoe doe je dat?”

Confronterend

“Soms kan het ook best wel confronterend zijn om zo stil te staan bij jezelf. Om écht te durven voelen van ‘wie ben ik en wat wil ik?’ in plaats van altijd maar door te rennen om je ‘to-do-lijstje’ af te werken. En als je gevoel dan hele andere dingen aangeeft, moet je ook nog maar de kracht zien te vinden om daar iets mee te doen… Maar ik heb al moeders meegemaakt die door de training helemaal tot zichzelf komen, denken ‘waar ben ik mee bezig?’ en dan kiezen voor een carrière switch. Als je er met openheid en nieuwsgierigheid in durft te staan, kan het dus echt een life-changing training zijn…”

waar ben ik

Jonge kinderen

“Vaak zijn het toch de moeders met hele jonge kinderen (2 tot 5 jaar) die zich aanmelden voor de training. Kennelijk is er in die fase veel behoefte aan!”, lacht Delina. “Maar ook moeders met opgroeiende kinderen weten Belle Vie te vinden en zijn mij dankbaar aan het eind van de training. Veel moeders staan er bij het begin van de cursus heel open in. Ze weten niet goed wat precies te verwachten. Ook hoor ik vaak terug dat mensen hopen ontspanning te vinden. Hoewel dat niet het doel is van mindfulness, kan het wel een mooie bijkomstigheid zijn! Sommige moeders gaat het ouderschap eigenlijk wel prima af. Zij zien het meer als een mooie aanvulling op hun leven. Maar soms is het ook echt ‘HELP!’. Moeders die het echt niet meer trekken en heel graag willen leren hoe het anders kan.”

Het ultieme doel

“Het ultieme doel van mindfulness is om helemaal in het moment aanwezig te zijn. Dat is natuurlijk ontzettend lastig. Want iedereen heeft een to-do-lijst en gedachten zijn nu eenmaal lastig te stoppen. De truc is leren ermee om te gaan. Zodat je weer kunt gaan ervaren dat het leven als ouder echt niet alleen maar een ‘race’ is. Het gaat erom dat je ogen als het ware weer geopend worden, zodat je kunt zien wat je hebt en dankbaarheid kunt voelen daarvoor. Dat je echt kunt genieten van de kleine, simpele dingen.”

Verbinding

“Wat ik een mooi voorbeeld vind, is dat je je kinderen ook echt weer kunt horen zeggen ‘ik vind je lief’. Als je in zo’n race zit, hoor je dat wel, maar komt het niet echt binnen. Door meer mindful in het leven te staan, versterk je de verbinding met je kinderen en je partner, met je gezin. En je zult zien dat je kinderen ook reageren. Want als mama stress heeft of onrustig is, merk je dat vaak ook aan de kinderen. Dat staat allemaal in verbinding met elkaar.”

Taboe

“De training bestaat uit zes bijeenkomsten van twee uur. De groepen zijn klein; maximaal zes deelnemers. Tijdens de bijeenkomsten is het eigenlijk een combinatie van het uitwisselen van ervaringen, uitleg en het doen van praktische oefeningen. Alleen al het uitwisselen van ervaringen wordt door de moeders als heel prettig ervaren. De taboe gaat er een beetje vanaf. Je mag erkennen dat je het ouderschap af en toe gewoon echt niet meer leuk vindt. Dan kan het soms letterlijk even zuchten zijn van ‘oh gelukkig, ik ben niet de enige die dat heeft!’ En ik zorg er natuurlijk voor dat de entourage klopt; een rustig muziekje, kaarsjes aan, kopje thee erbij…”

Huiswerk

“Je haalt het meeste uit de training als je ook thuis aan de slag gaat met de oefeningen die we doen. Ik kies daarom ook bewust voor hele praktische oefeningen die je, zonder al te veel inspanning, gewoon gedurende de hele dag kunt doen. Bijvoorbeeld bij het drinken van je kop koffie. Probeer dat eens te doen zonder in je hoofd al bezig te zijn met de boodschappen en de andere dingen die je verder nog wil doen die dag. Geniet gewoon eens van die kop koffie!”