OVER CODE043 – DE DRIJVENDE KRACHT ACHTER DE CODE MARKET 043

In gesprek met Elvira Goblet
In gesprek met Elvira Goblet van CODE043

Sinds 2014 organiseert CODE043 elk jaar in april op alle VO-scholen in Maastricht-Heuvelland de Code Market. Dit is een interactieve informatiemarkt rondom het thema ‘Veilig uitgaan’, waar scholieren in de pauze op een veelal ludieke manier leren over de risico’s waar ze tijdens het uitgaan mee in aanraking kunnen komen. Op donderdag 5 april was het Sophianum in Gulpen aan de beurt en het CJG043 was erbij! Benieuwd hoe deze ochtend verliep? Hier een sfeerimpressie! In dit artikel lees je over de achtergrond van de Code Market en de organisatie erachter: CODE043!

Veilig uitgaan

“CODE043 kreeg een aantal jaar geleden van Gemeente Maastricht de opdracht om een concept te ontwikkelen voor scholieren rondom het thema ‘veilig leren uitgaan’. Een toenmalige stagiaire heeft daarop bedacht om het op deze manier te doen; in de vorm van een interactieve informatiemarkt. En dat bleek voor de jongeren een heel laagdrempelige en leuke vorm! De insteek vanuit ons is ook niet om met het vingertje te wijzen en te zeggen wat ze allemaal niet moeten doen. Maar veel meer van ‘we weten allemaal dat je dingen wil proberen op het gebied van drank en drugs en dat je seks gaat hebben. Maar als je het doet, weet dan hoe het allemaal werkt en hoe je het veilig kunt doen’. En dat sluit heel goed aan!”

Voor, door en met jongeren

“Daarin schuilt denk ik ook de kracht van CODE043”, vervolgt Elvira haar verhaal. “Bij het ontwikkelen van dit soort concepten als de Code Market, werken we namelijk heel nauw samen met jongeren. We zijn gespecialiseerd in jongerenparticipatie; we werken voor, door en met jongeren. Dat kan op twee manieren; ofwel als jongeren zelf een idee hebben van iets wat ze graag zouden willen organiseren in Maastricht. Ofwel als je als organisatie zoekt naar manieren om jongeren te betrekken. Dan gaan wij met een groep jongeren aan de slag om te bedenken wat een leuke en geschikte vorm zou zijn.”

Van alles wat…

“Je zou het misschien niet verwachten, maar elk jaar zijn er toch zo’n 40 à 50 initiatieven vanuit CODE043 door jongeren uitgevoerd. Van een skatewedstrijd op de Griend tot ‘La Copa de Maastricht’, een studentenvoetbaltoernooi. Maar ook bij de organisatie van de Museumnacht of Kingsnight zijn we betrokken.

Jongeren aan zet

“Het idee is dat de jongeren het allemaal zoveel mogelijk zelf doen. Ze willen iets organiseren en komen naar ons met het idee dat ze hebben. Vanuit CODE043 kijken we hoe we dit kunnen faciliteren en ondersteunen. Bijvoorbeeld door samen te kijken ‘hoe maak je een draaiboek’, ‘hoe werf je vrijwilligers?’ en ‘hoe regel je het financieel?’. Maar bij de praktische uitvoering zijn de jongeren zelf aan zet en verantwoordelijk. Alle credits voor zo’n event zijn dan ook voor hen!”

Stage en vrijwilligerswerk

Wist je dat je bij CODE043 ook (maatschappelijke) stage en vrijwilligerswerk kunt doen? Wij zoeken nog enthousiaste CODE Ambassadeurs die ons CODE043 team willen versterken. Check onze website voor vacatures.

MEER INFORMATIE