OVER DE OUDERBIJEENKOMST ‘HELP, MIJN KIND GAAT UIT!’

In gesprek met Stephanie Metternich en Judith van de Nobelen
In gesprek met Stephanie Metternich en Judith van de NobelenPreventiewerkers Mondriaan Preventie

‘Anderen mogen ook gaan en ze mogen ook veel later thuiskomen!’ Voor je het weet is het grote uitgaan begonnen en daarmee ook het onderhandelen en schipperen. Termen als indrinken en comazuipen, komen in je op. Welke invloed heb je nog op je kind en kun je dingen ook nog verbieden? En daarbij het uitgaan van tegenwoordig is niet meer te vergelijken met het uitgaan van vroeger… In de ouderbijeenkomst ‘Help, mijn kind gaat op stap’ van Mondriaan komen al deze onderwerpen aan bod. In dit interview met preventiewerkers Stephanie Metternich en Judith van Nobelen vertellen ze ons meer over deze ouderbijeenkomst en het uitgaan van pubers.

Uitgaan anno nu

“Tot hun veertiende is het vaak nog rustig op het stapfront. Jonge pubers gaan hooguit af en toe naar een school- of verjaardagsfeestje. Vanaf hun vijftiende is het meestal uit met de rust. Volgens het CBS gaat een derde tot meer dan de helft van de 15- tot 17-jarigen minstens 1 keer per maand naar een disco. Afgezien van hun (wekelijkse) bezoekjes aan vrienden, feestje of café. Wanneer we het uitgaan anno nu vergelijken met het uitgaan van 30 jaar geleden, is er een hoop veranderd. Veel (dorps)discotheken zijn verdwenen en ingeruild voor een aantal ‘megadiscotheken’, vaak net buiten de stad. Nu zijn met name de festivals hot. En uiteraard de kermissen en carnaval. Al deze evenementen zijn veel grootschaliger. Een andere belangrijke verandering is dat het pas laat ‘leuk wordt’. De meeste clubs stromen pas na middernacht vol.”

Middelengebruik anno nu

“Ook het middelengebruik van de jeugd is veranderd. We hebben nu natuurlijk de NIX18 regel, geen alcoholverstrekking in o.a. de horeca en winkels aan jongeren onder de 18 jaar. Dit vanwege de schadelijke gevolgen voor het nog in ontwikkeling zijnde puberbrein. Helaas blijkt dit nog niet overal en altijd nageleefd te worden. Maar er zijn ook genoeg cafés waar jongeren helemaal geweerd worden. Thuis indrinken is populair en vaak worden dan mixdrankjes met sterke drank gedronken. Meestal in een longdrinkglas, dan gaat het snel… Sommige ouders denken dat als de jeugd thuis al wat alcohol heeft gedronken, ze dan minder drinken als ze op stap zijn. Maar uit onderzoek blijkt dat dit een fabel is. Jongeren die thuis indrinken, drinken in de stad op hetzelfde tempo door en drinken dus meer. Met soms het veelgehoorde comazuipen tot gevolg. Ook zien we dat met name op festivals en in clubs het gebruik van partydrugs (vooral XTC) hoog is.”

pubers en drugs

Riskant gedrag tijdens uitgaan

“De meeste ouders vinden het best spannend wanneer hun kind voor het eerst op stap gaat. Riskant gedrag en uitgaan gaan immers vaak samen en je hoort geregeld wel iets over incidenten als comazuipen of druggebruik. Maar ook de angst voor agressie of vandalisme kan zeker bij ouders van puberjongens nogal eens spelen, al dan niet onder invloed van groepsdruk. Ouders van pubermeiden zijn vaak meer bezorgd over (veilige) seks. Bijvoorbeeld onder invloed van drank of drugs. Natuurlijk gaat je puber experimenteren, dat hoort erbij. Maar je hebt meer invloed als ouder dan je denkt.”

Invloed op het uitgaan

“In algemene zin hebben jongeren meer rem erop, als jij als ouder duidelijke regels hebt meegegeven. Juist nu ze constant op zoek zijn naar grenzen, is het nodig dat je als ouder duidelijke kaders stelt. Veel ouders vragen zich af hoe. In de ouderbijeenkomst ‘Help, mijn kind gaat uit!’ gaan we hier dieper op in en geven we ouders tips. Zoals: maak duidelijke afspraken. Met ‘gedraag je’ of ‘drink niet te veel, luister naar je lijf’ kom je er niet. En je kunt ook bij deze leeftijd nog verboden meegeven, want dit werkt. Jongeren waarvan ouders het drinken verbieden, drinken niet of veel minder in vergelijking met jongeren die thuis mogen indrinken. Zorg ook dat je op de hoogte bent over het uitgaansleven waarin je kind zich begeeft en van de blijvende schadelijke gevolgen van alcohol en drugs voor het puberbrein. Ga voorbereid en op tijd het gesprek aan met je kind. De ouderbijeenkomst is dan ook al bedoeld voor ouders van kinderen die interesse krijgen in het uitgaan.”

>> Lees meer tips van Stephanie en Judith in het artikel: ‘Veilig en verantwoord uitgaan stimuleren? 5 tips!

ouderbijeenkomst help mijn kind gaat uit

Interesse in deze ouderbijeenkomst?

“Een aantal keren per jaar vindt deze ouderbijeenkomst plaats. In de activiteitenagenda van het CJG043 kun je zien wanneer er weer een bijeenkomst is. Wat kun je verwachten? In deze bijeenkomst discussiëren we op een interactieve manier met ouders over hoe je omgaat met deze fase in de puberteit. Korte filmpjes dagen uit tot het gesprek. Je krijgt informatie over waar jongeren mee in aanraking komen. Wat doet XTC en hoeveel drinken ze nou eigenlijk als je er niet bij bent? Maar vooral; welke aangrijpingspunten heb je als ouder. Wat werkt en wat zijn veel voorkomende valkuilen? Je gaat naar huis met concrete adviezen en tips. En er zijn geen kosten aan verbonden. Wil je graag meer informatie of aanmelden? Mail dan naar preventie@mondriaan.eu.”

MEER INFORMATIE