OPVOEDEN: 9X ZO STA JE ER NIET ALLEEN VOOR!

Tips kind vermaken

Opvoeden kan zwaar zijn! Al doe je nog zo je best als ouder(s), soms is het allemaal erg veel. Je kunt overvallen worden door twijfel of geen idee meer hebben hoe je moet omgaan met het gedrag van je kind. Je hebt behoefte aan rust of even tijd voor jezelf. Wat het ook is, het is fijn als je dan hulp kunt inschakelen en de “opvoedlast” niet alleen hoeft te dragen. In sommige landen en culturen is dat ook heel normaal: ‘It takes a village to raise a child’ zeggen ze bijvoorbeeld in Afrika. In ons land is dat veel minder vanzelfsprekend. Maar ook jij hebt een ‘village’ ter beschikking staan; mensen en organisaties in jouw omgeving die je kunnen helpen bij het ouderschap. Door hen te betrekken bij de opvoeding worden kleine problemen minder snel grote problemen. Benieuwd hoe jij hulp en steun kunt krijgen uit jouw omgeving? Wij zetten 9 manieren voor je op een rij!

1. Praten met anderen

We kunnen veel hebben aan anderen, als we bereid zijn eerlijk te zijn en ons kwetsbaar op te stellen. Familie, vrienden, buren of andere ouders kunnen zo een luisterend oor bieden en advies en inspiratie geven: bijvoorbeeld als je iets bijzonders hebt meegemaakt met je kind. Als je benieuwd bent hoe zij iets zouden aanpakken. Of als je twijfels of zorgen hebt. Alleen al praten over je worstelingen kan al opluchten en helpend zijn. Toch vinden we het vaak lastig om hulp of advies te vragen. Misschien heb je dan het gevoel dat je faalt als ouder of ben je bang voor wat anderen van je denken?! De kans is groter dat je ontdekt niet de enige te zijn die het soms niet weet! Doorbreek daarom het taboe en help elkaar met de lastige kwesties in het opvoeden en het ouderschap.

2. Kijk en luister

Vraag je je ook weleens af hoe anderen opvoeden doen? Je kunt veel leren van anderen door te kijken en luisteren: hoe doet je buurvrouw dat als haar kind niet luistert? Wat zegt ze dan? Hoe reageert de leraar op het schoolplein als kinderen zich niet gedragen? Wat zegt de sportcoach als een kind scheldt? Hoe kalmeert de medewerker van de kinderdagopvang een baby of dreumes? Je kunt door te observeren veel leren over verschillende aanpakken en er uitpikken wat bij jou past. Probeer het eens en doe er je voordeel mee!

opvoedhulp opa oma

3. Vraag anderen om hulp

Veel ouders kunnen af en toe wel wat praktische hulp gebruiken. Bijvoorbeeld als je te laat bent om je kind op te halen van school of om je kind naar de sportclub te brengen. Bedenk wie je om hulp kunt vragen in jouw omgeving. In plaats van je te haasten en je stresslevel omhoog te laten schieten, kunnen je ouders, buren of een vriend(in) misschien je kind een keer wegbrengen of ophalen. Of een uurtje oppassen. Ook als je een keer tijd voor jezelf nodig hebt. Het is namelijk belangrijk om ook te letten op je eigen geluk en gezondheid. Zet jezelf dus over die drempel: nee heb je, ja kun je krijgen! De meeste mensen helpen je waarschijnlijk graag en zullen er niks voor terug willen krijgen.

>> Lees ook: Zelfzorg in het moederschap – 3 tips

4. Zoek een ‘buddygezin’

Je kunt ook een ander gezin in de buurt vragen of je bijvoorbeeld voor een kort oppasmoment op hen terug kan vallen: een soort ‘buddygezin’. Ideaal als zij ook kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd hebben. Tegelijkertijd kun je het zo samen over opvoeden hebben. Zeker als je er alleen voor staat, kan dit je veel steun bieden. Dit kunnen ouders van een vriendje of vriendinnetje van je kind zijn of buren. Vraag gewoon of zij ook behoefte hebben aan af en toe hulp en stel voor om elkaar dan uit te helpen. Het is een win-win voor beide gezinnen.

Een wat formelere vorm om steun te krijgen van een ‘buddygezin’ is door een beroep te doen op ‘Stichting Buurtgezinnen’. Deze stichting koppelt in Maastricht en Valkenburg a/d Geul – maar ook andere gemeentes in het land – gezinnen die (tijdelijk) overbelast zijn (vraaggezinnen), aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Zodat de ouder(s) in het vraaggezin weer wat op adem kunnen komen en de kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen. Op onze site kun je de ervaring van Sadetta en Danielle lezen!

hulp ouderschap omgeving

5. Laat je inspireren door anderen

Ouders hebben het vaak druk met alle ballen hoog te houden. Dan is het fijn als je je voor sommige dingen kunt laten inspireren door anderen in plaats van zelf het wiel uit te vinden. Denk aan leuke activiteiten om te doen met je kind thuis of in de buurt of voor speciale gelegenheden. Je kunt op internet zoeken maar je kunt dit ook heel gemakkelijk aan ouders op het schoolplein, uit de buurt, in de speeltuin of het dagverblijf vragen. Scheelt jou een hoop denkwerk en het is meteen een goede manier om kennis te maken met andere ouders!

En wist je dat je ook op onze site ideeën vindt voor uitjes, verjaardagsfeestjes, cadeaus, leuke activiteiten voor binnen en buiten, knutselactiviteiten, voorleestips, carnavalspakjes…. Kijk maar eens in ons themadossier ‘Inspiratie’.

>> Lees ook: Alle ballen in de lucht: carrière, sociaal leven en gezin! – Ervaringsverhaal

6. School betrekken

Je kunt als je je zorgen maakt over je kind advies vragen aan de leerkracht van je kind, de intern begeleider, zorgcoördinator of schoolmaatschappelijk werker van de school. Dat hoeven echt geen hele grote problemen te zijn, ook met kleine vragen kun je bij hen terecht! Wil je graag in contact komen met andere ouders? Ook dan kun je dat met de leerkracht van je kind bespreken. Misschien is daar op school al aandacht voor, bijvoorbeeld tijdens een ouderavond of een koffie inloop. Is dat er niet? Dan weten ze op school misschien wel een andere plek in de omgeving waar dit wordt georganiseerd.

7. Initiatieven bij jou in de buurt

Op sommige plekken worden bijeenkomsten voor ouders georganiseerd zoals een ‘Kids en Koffie’, ‘Vadercafé’ of ‘Mamacafé’. Soms ook voor specifieke groepen bijvoorbeeld gescheiden of alleenstaande ouders. Een fijne manier om andere ouders te leren kennen en ervaringen te delen onder het genot van een kopje koffie of thee. Vraag het (sociaal) wijkteam of bijvoorbeeld bij het buurtcentrum naar de mogelijkheden. Ook de gemeente kan je misschien verder helpen. Kijk zeker ook eens op onze site bij het aanbod in ‘jouw gemeente’. We doen ons best om per gemeente een zo compleet mogelijk overzicht te geven van alle initiatieven voor ouder en kind.

opvoedvragen mama café

8. Steun van organisaties bij het opvoeden

Er zijn verschillende organisaties die je graag steun bieden bij het opvoeden en in het ouderschap. Bijvoorbeeld als je even wil praten over de opvoeding, met een vraag zit of advies nodig hebt. We zetten een aantal organisaties op een rij:

  • Trajekt: Trajekt is er voor iedereen van peuter tot ouder. Bij Trajekt vindt je onder andere (school)maatschappelijk werk en opvoedondersteuning. Ze organiseren diverse activiteiten voor ouders en kinderen. Veel van het aanbod van Trajekt wordt ook op onze site uitgelicht. Op deze pagina vind je een handig overzicht van het aanbod van Trajekt voor ouders en kinderen uit de regio 043.
  • GGD Zuid Limburg: De Jeugdgezondheidszorg van de GGD Zuid-Limburg heeft een belangrijke rol in de preventieve zorg voor kinderen en jongeren in Zuid-Limburg. Via verschillende contactmomenten en door gezondheidsonderzoek volgen ze de groei en ontwikkeling van je kind van 0 tot 18 jaar. Je kent vast wel het consultatiebureau en de schoolarts. Maar wist je dat ze ook individuele ondersteuning kunnen bieden als je daar behoefte aan hebt? Bijvoorbeeld vanuit het programma Voorzorg of Stevig Ouderschap.

>> Lees ook: Consultatiebureau: De ouderrol een zoektocht? Je staat er niet alleen voor!

  • Team Jeugd: De gemeente waarin je woont kan helpen met deskundig advies en begeleiding. Team Jeugd luistert naar je vraag en wat er speelt en denkt mee hoe het probleem aangepakt kan worden. Vaak is even bellen al voldoende om je weer op weg te helpen. Maar als dit gewenst of nodig is kan een persoonlijke afspraak gemaakt worden. Ze kijken dan samen met jou verder naar wat nodig is om je te helpen. Voor meer uitleg kun je ons artikel ‘Zorgen over je kind of gezin? Deel ze met Team Jeugd!’
  • Mondriaan Preventie: Als ouder kun je bij Mondriaan Preventie terecht voor als je vragen hebt over alcohol, drugs en gokken. Zij geven ook cursussen, trainingen en voorlichtingen. Ook kun je bij Mondriaan terecht als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over het psychische welzijn van je kind. Mondriaan Preventie verzorgt een chatspreekuur over alcohol en drugs en ook in samenwerking met het CJG043 het chatspreekuur ‘Psychische problemen bij Pubers’.

hulp opvoeding instanties

9. Onlinehulp voor ouders

Online zijn er betrouwbare manieren om als ouder informatie te zoeken over het opvoeden en opgroeien van je kind en voor advies of hulp. Fijn want je hoeft zo niet je huis uit en kunt meestal contact opnemen wanneer het jou uitkomt. Wij sommen er enkele voor op:

  • CJG043: Als het goed is behoeft dit geen uitleg maar voor de volledigheid geven we die toch ;-). Het CJG043 is het online platform voor ouders en opvoeders in Maastricht-Heuvelland. Het CJG043 helpt je wanneer je een (anonieme) vraag hebt over opvoeden of opgroeien van kinderen en jongeren. Dit doen we via de informatie op de website, persoonlijk advies via chat of mail van een professional en bijeenkomsten en cursussen bij jou in de buurt. Hier vind je het overzicht van onze chatmogelijkheden en webinars.
  • Groeigids.nl: Hier vind je informatie over ontwikkeling, gezondheid en opvoeden. Van zwangerschap tot en met puberteit. Ouders met kinderen van 0-18 jaar kunnen hier terecht om vragen te stellen aan jeugdverpleegkundigen via een ouderchat.
  • De Luisterlijn: De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, chat of telefoon. Ze werken met vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen van deskundige beroepskrachten.
  • De Oudertelefoon: Zij staan iedere ouder en opvoeder te woord via telefoon en chat. Je kunt met hen praten over alles dat je tegenkomt in je ouderschap, gezinssituatie en als opvoeder. Hun vrijwilligers zijn getrainde professionals, die zonder oordeel naar je luisteren. Ze geven geen kant-en-klare tips of adviezen, maar stellen de juiste vragen om erachter te komen wat je dwarszit, en hoe je dichterbij een gewenste situatie kunt komen.

Zoals je ziet zijn er vele manieren om de opvoeding ‘te delen’. Ook als je in de veronderstelling bent dat je geen ‘village’ ter beschikking hebt staan, sta je er niet alleen voor: informeel via familie, vrienden, andere ouders, school of bijvoorbeeld kinderopvang. Formeel via diverse instanties en organisaties die zich inzetten voor het welzijn van ouders en kinderen. Maar je moet het wel vragen! Zet eventuele schaamte opzij en durf je ‘opvoedlast’ te delen. Zowel jij en je kind zullen hier de vruchten van plukken!

Bron: Nederlands Jeugdinstituut (NJi).