OP VAKANTIE MET JE BABY DOE JE ZO!

In gesprek met Martine Botman
In gesprek met Martine BotmanJeugdverpleegkundige GGD Zuid Limburg

Gaan jullie deze zomer ondanks alle coronatoestanden op vakantie? En gaat jullie baby voor het eerst mee? Dan kan dat extra vragen oproepen. Het vreemde eten, misschien de hitte en/of de zee; het is op vakantie toch weer even anders dan thuis! Je kunt natuurlijk al heel veel info vinden via Dr. Google. Maar welke vragen worden dan toch nog zoal gesteld bij het consultatiebureau over op vakantie gaan met je baby? Wij vroegen het aan Martine Botman, jeugdverpleegkundige JGZ in Vaals.

Warm weer

“Ouders hebben vooral vragen over wat te doen bij warm weer. Bijvoorbeeld wat ze hun baby moeten aandoen. Normaal zeg ik: doe hetzelfde aan als wat je zelf aan hebt en dan bij een baby een laagje meer, omdat een baby stil ligt. Maar met warm weer is één laagje voldoende, een katoenen rompertje of hemdje. Een natuurlijke stof.”

Zon

“Verder geven we natuurlijk advies om verbranding van de zon tegen te gaan. Alle ouders weten tegenwoordig wel het belang van insmeren. Echter wat ook belangrijk is, is dat je jonge kinderen altijd in de schaduw moet laten verblijven. Tussen 11.00 en 16.00 uur echt uit de zon. Is dit niet mogelijk, dan kleren aan en hoedje op, zodat de huid bedekt is. Komt je baby alleen in de schaduw, dan is insmeren met zonnebrandcrème toch nodig. Als het huidje toch een beetje rood is, spoel dan gedurende enige tijd de rode huid af met lauw water (of in bad) en smeer deze in met een verzachtende aftersun crème. Plakjes komkommer of yoghurt werken ook.”

>> Lees ook: Waarom je kind (en jezelf!) beschermen tegen de zon zo belangrijk is! – Interview met een onderzoeker van het MUMC+

Diarree

“Ook diarree komt geregeld voor. Je kunt dit proberen te voorkomen door geregeld je handen te wassen en geen etenswaren op straat te kopen. Bij warm weer verliest een klein kind al veel vocht, maar bij diarree al helemaal. Geef dus tussendoor extra water. Als het leidingwater niet geschikt is, neem dan mineraal water. Let bij baby’s extra goed op, ze mogen niet te veel vocht verliezen, anders drogen ze snel uit. Dit kun je merken aan het uitdrogen van de lippen, te weinig plassen en donkere urine. Wordt je kindje ook suf en spuugt het veel, waarschuw dan een arts. Bij diarree ontstaat er behalve een tekort aan water ook een tekort aan zouten in het lichaam. Vul de tekorten aan door middel van ORS, dit is te koop bij de apotheek.”

vragen vakantie met baby

Zomerongelukken

“Wat er toch nog vaak mis gaat? Meestal zijn dat de zomerongelukken zoals bijna verdrinkingen. Baby’s en kleine kinderen kunnen verdrinken in 10 cm water als ze er met hun buik in liggen. Ze hebben nog niet het reflex om hun hoofd op te tillen. Water heeft een aantrekkingskracht voor kinderen. Altijd 1 op 1 toezicht bij kleine kinderen. Helaas, gelijktijdig appen, mailen of lezen zit er niet in voor mama en papa.”

Wespensteken

“Wespensteken komen ook veel voor. Zeker deze zomer zal dit een probleem worden, omdat er dit jaar veel wespen zijn. Als je kindje heeft gegeten, zorg dat het schoon is rond de mond en aan de handen. Laat een kind niet uit een blikje drinken. Er kan een wesp inzitten. Wordt een kind toch gestoken in of rond de mond of keel: geef een waterijsje en rijd zo snel mogelijk naar een ziekenhuis voordat de keel gaat opzwellen.”

Tips voor onderweg

“Reis je met de auto, pas je dan aan aan het ritme van de kinderen. Rijd bij voorkeur als ze slapen en stop regelmatig om wat frisse lucht en beweging te nemen. Als de baby wakker wordt, neem dan even pauze en laat de baby bewegen op een deken buiten de auto. Op deze pagina vind je meer tips voor onderweg voor verschillende leeftijdsfasen.

Mocht je deze zomer al gaan vliegen; zorg dat je kind tijdens het stijgen en dalen bij een vliegreis veel moet slikken door het te laten drinken. Zo voorkom je pijnlijke oortjes.” Op deze pagina vind je  meer tips over relaxed vliegen met kleine kinderen.

Meer tips?

“Loop tijdens het inloopspreekuur op het consultatiebureau naar binnen en vraag naar de folders: ‘Tips en voedingsadviezen op reis en vakantie.’ En: ‘Kinderen en de zon.’ Hierin staan nog extra tips die ik nu niet heb genoemd.”

En lees ook eens de blog van onze mamablogger Evy. Zij heeft een succesvol reisblog en heeft – nu ze zelf mama is – voor het CJG043 een blog geschreven over reizen met een baby. Boordevol handige tips! 

Over Martine Botman

“Direct na de HBO-V ben ik gaan werken als wijkverpleegkundige gespecialiseerd in de Jeugdgezondheidszorg. Ik ben begonnen in Valkenburg: een supertijd. Ik kwam in contact met horeca-gezinnen. Veel van de problemen begreep ik. Ik kom namelijk ook uit een horeca-gezin. Daarna heb ik 10 jaar in Maastricht gewerkt. En nu alweer wat jaartjes in Vaals. Ook hier zijn de gezinnen heel divers, dus ik vind het hier heerlijk. Zelf heb ik 3 kinderen. Nu alweer in de 20. Ik heb bij de opvoeding van hen veel gehad aan de kennis die ik heb. Gelukkig, want ik vind opvoeden een zware taak: lichamelijk en psychisch gezien. Het zijn 3 geweldige kinderen waar ik trots op ben en die mij ook veel over mijzelf leren.”

Wat ik leuk vind aan dit werk is dat ik veel kan betekenen voor ouders. Ten eerste omdat opvoeden niet eenvoudig is en ook omdat de eerste 4 jaar van het kind zo ontzettend belangrijk zijn. “Een goede start is het halve werk”.

PinkCloud meld je gratis aan