OP VAKANTIE MET EEN JONGE BABY: DIT HEB IK GELEERD

op vakantie met jonge baby

Reizen is al enkele jaren onze passie. Wij maakten altijd avontuurlijke reizen naar verre landen zoals Peru, Zuid-Afrika of Indonesië. Hierbij zaten wij soms uren in de bus of in de auto om bij onze volgende bestemming te komen. Ik wist dat dit zou veranderen als we een kindje zouden krijgen. Inmiddels is onze baby 6 maanden oud en zijn we al vier keer op vakantie geweest. Eerst dichtbij huis naar Luxemburg en Oostenrijk, en daarna met het vliegtuig naar Malta en Spanje. Door ervaring leert men en ook ik heb veel geleerd van de vakanties met onze baby. Graag deel ik mijn ervaring en tips voor een fijne vakantie of reis met je kindje.

1. Hoe jonger de baby, hoe makkelijker de reis

Jonge baby’s slapen nog veel. Misschien niet altijd ’s nachts, maar tot een week of 12 slaapt een baby gemiddeld 14 tot 16 uur per dag. Een vast ritme zal je de eerste paar weken nog niet echt hebben, waardoor het makkelijker is om op vakantie te gaan. Terwijl je baby slaapt in de reiswieg, kunnen jij en je partner prima ontspannen aan het zwembad, of genieten van een mooie wandeling of heerlijk diner.

Hoe ouder je baby wordt, hoe meer je je aan zijn ritme moet aanpassen. Misschien kan je baby vanaf een maand of 6-7 al kruipen en dan heb je handen en ogen te kort. Tot een maand of 4 hoef je alleen maar borst- of flesvoeding te geven. Vanaf 4 tot 6 maanden, eet je baby ook groente- en fruithapjes. Ook heeft je baby misschien al een vast slaapritme ontwikkeld. Op vakantie zal je hier toch rekening mee moeten houden.

2. Een kindvriendelijke accommodatie is ZO belangrijk

Hostels zijn voorgoed verleden tijd. Wat je nu zoekt zijn kindvriendelijke accommodaties, ofwel accommodaties die ‘baby-proof’ zijn. Dat maakt je vakantie een stuk comfortabeler. Wij hebben ervaring met hotels, appartementen, B&B’s én een camping. Onze voorkeur gaat 100% uit naar een appartement, waarbij je alle voorzieningen zoals een keuken en aparte kamers gecoverd hebt. Dit is prettig voor de verzorging van je baby, maar ook voor jezelf. Als je een appartement hebt, kun je bijvoorbeeld ‘thuis’ ontbijten en dineren.

Overnachten in een hotel is ook fijn, maar is toch wat minder comfortabel. Je deelt de hotelkamer met je baby en dat is minder prettig met de slaapjes van de kleine. Ook heb je op de hotelkamer geen kookgelegenheid, dus moet je zelf elke dag 3x uit eten.

Qua accommodatie is het fijn als:

 • je meerdere kamers hebt (dit betekent ruimte!);
 • je ’s avonds buiten kunt zitten in een tuin of balkon, direct naast je kamer of appartement;
 • er een koelkastje, magnetron en/of waterkoker is;
 • er een babybedje is;
 • er een lift is als het nodig is.

Verder kun je ook nog letten op:

 • de gehorigheid van de accommodatie;
 • schaduwplekken in de tuin of bij het zwembadgedeelte;
 • de aanwezigheid van een wasmachine of service;
 • de aanwezigheid van een kinderstoel;
 • of er een supermarkt in de buurt ligt.

Natuurlijk is het belangrijk dat een accommodatie veilig is. Zodra je baby kruipt is het bijvoorbeeld belangrijk dat hij niet van een trap kan vallen, of zijn vingers in een stopcontact kan stoppen.

3. De vliegreis valt reuze mee

Veel ouders zien op tegen de vliegreis. Deze valt reuze mee! Het ergste wat kan gebeuren is dat je baby even moet huilen en meestal is dat écht niet de hele vliegreis. Wel heb ik wat tips voor de vliegreis:

 • Als je van tevoren de vliegtijden kan kiezen, kies dan voor een vlucht overdag. Wanneer je ’s ochtends vroeg of avonds laat vliegt, dan heb je kans dat je kleine zijn belangrijke slaapje mist. Het gevolg: hij is poeppie-moe en daardoor huilerig. Er zijn ook ouders die juist avondvluchten adviseren omdat je kindje dan moe is en waarschijnlijk wil slapen in het vliegtuig. Mijn ervaring is dat er zoveel te zien is en gebeurt in een vliegtuig, dat je baby alles wil meekrijgen.

* Tip: Laat je baby wat drinken tijdens het opstijgen en landen. Daarmee klaart hij automatisch zijn oortjes en is de kans op een oorontsteking ook direct geweken.

 • De dag van de vliegreis is toch een vermoeiende dag voor jouw kleintje, zelfs wanneer je maar een uurtje hoeft te vliegen. Zorg er daarom voor dat je de rest van de dag niets meer moet. Alleen maar knuffelen, slapen en ontspannen!

vakantiereis met jonge baby

4. Plan maximaal 1 activiteit per dag 

Een hele dag op pad gaan met de kleine kan, maar is meestal niet zo’n goed idee. Mijn kindje wordt bijvoorbeeld erg huilerig als hij moe is. Hij heeft gewoon slaapjes nodig. Natuurlijk kan dit ook in een reiswieg, draagzak of buggy, maar het beste slaapt hij in een rustige omgeving in bed.

Op vakantie plannen wij maar één activiteit per dag en het liefst tussen slaap- en voedingstijden in. Kies er bijvoorbeeld voor om één bezienswaardigheid te bezoeken, het oude centrum te ontdekken of een mooie wandeling te maken. Hierdoor kun je je makkelijker aan het ritme van je baby aanpassen en voorkom je teleurstellingen wanneer de dag net even anders loopt dan je had gepland.

5. Houd je zoveel mogelijk aan het ritme (als dat er is)

Heeft je baby al een ritme thuis? Dan is de sleutel tot een fijne vakantie dit ritme zoveel mogelijk voortzetten. Tijdens onze eerste vakantie was er nog totaal geen ritme en onze baby sliep overal. Zo konden wij gaan en staan waar en wanneer wij wilden. Tijdens onze laatste vakantie was er wel al een ritme. Onze baby was toen 5 maanden en zijn nacht begon altijd om 19.30u. Dus ook op vakantie waren wij om 19.00u terug in het appartement zodat hij kon gaan slapen.

6. Roadtrippen? Niet te lang en niet te kort…

 Ga je met de auto op vakantie? Zorg er dan voor dat je niet té lang rijdt. Voorheen reden wij in 10 uurtjes naar Oostenrijk, maar met baby was deze rit veel te lang. Om meer rust te creëren voor jezelf en je kindje, is mijn tip om maximaal 5 uurtjes per dag te rijden. Sowieso mag een baby eigenlijk niet langer dan 2 uur in het autostoeltje zitten. Dus pauzeer uiteraard wel even om te rekken en strekken, voeden en knuffelen.

Steeds ‘te kort’ rijden is ook niet fijn met een baby. Op Malta hadden wij bijvoorbeeld meerdere bezienswaardigheden op 15 minuten rijden van elkaar liggen. Hier wilden wij steeds even stoppen en uitstappen. Voor onze baby was dit helemaal niet fijn: auto in, auto uit, draagzak in, draagzak uit. Hij viel telkens in slaap en dan moesten wij hem weer wekken. Niet fijn.

vakantie met jonge baby

7. Voeding neem je mee, luiers niet persé

Geef je borstvoeding? Ideaal, deze vriendinnen heb je gelukkig altijd bij je! Geef je flesvoeding, dan neem je kunstvoeding mee op vakantie. Babyvoeding hebben ze natuurlijk overal ter wereld, maar de samenstelling van de voeding kan wel verschillen. Hierdoor kan je baby diarree, krampjes en andere ongemakken krijgen. Dat wil je liever niet op vakantie.

Luiers neem ik mee voor twee dagen en op de bestemming koop ik nog een pak.

8. Begin op tijd met inpakken

Inpakken duurt altijd langer dan gepland. Is er iemand die even twee uurtjes op jouw baby kan passen? Dan heb jij alle tijd om alles in te pakken. En dat is veel! Naast je eigen spullen, moet je zo’n hele babyuitzet meenemen. Kijk hier voor een complete baby inpaklijst.

9. Ontspan!

Chill, je bent op vakantie! Wanneer jij gespannen bent op vakantie of tijdens de vliegreis, dan voelt jouw kindje dat ook. Dus als je bang bent dat je baby heel hard gaat huilen in een vol restaurant, dan gaat dat ook gebeuren. Wij merkten dat dit bij ons wel het geval was. Toen we in een leeg restaurant zaten, maakte het ons niet uit als de kleine zou gaan huilen. We waren ontspannen en de baby ook!

10. Elk kind is anders, pas je aan jouw baby aan

Mijn allerbelangrijkste tip: pas je aan jouw baby aan. Elke baby (en ouder) is anders. Misschien is jouw baby heel gevoelig voor veel prikkels en moet hij wennen aan de andere omgeving, of is jouw baby heel gemakkelijk in elke situatie.

Hopelijk heb je iets gehad aan mijn ervaring en tips! Een hele fijne vakantie gewenst. Ben je nog op zoek naar reisinspiratie? Kijk dan eens op mijn website Reisjevrij.nl.

Liefs,

Evy

Over Evy
Over Evy

Leeftijd: 30 something

Gezin: Getrouwd met Mike, moeder van Xavi (bijna 2) en Bent (5 maanden).

Hobby’s: Lekker uiteten, reizen (plannen), schrijven over mijn reizen en ervaringen, Netflixen en natuurlijk knuffelen met Xavi en Bent.

Guilty Pleasure: Temptation island

Opvoedmotto: Voor mijn dreumes: Choose your battles. Om niet van alles een strijd te maken, kies ik de dingen die ik écht belangrijk vindt. Verder probeer ik rust, regelmaat en reinheid in te bouwen.

Mijn ultieme mama-geniet-moment: Wanneer Xavi uit zichzelf Bent gaat verzorgen of een kusje geeft, loop ik over van liefde.

Blogs van Evy

MEER INFORMATIE