OP VAKANTIE MET JONGE KINDEREN? MET DEZE 5 TIPS HOU JE HET GEZELLIG!

vakantie met jonge kinderen tips

Samen op vakantie met je gezin met jonge kinderen. Iets waar je je waarschijnlijk enorm op verheugt, maar wat in de praktijk soms toch wat kan tegenvallen. Doordat je kinderen moeten wennen aan de omgeving, andere regels, een andere daginvulling en al wat meer. En daardoor bijvoorbeeld ‘lastig’ kunnen worden of slecht slapen. Wij geven je 5 tips die je kunnen helpen om het ontspannen en gezellig te houden wanneer je op vakantie gaat met jonge kinderen!

Tip 1: Bereid ze goed voor

Kinderen, en met name jonge kinderen, hebben behoefte aan voorspelbaarheid. Ze vinden het fijn te weten wat er gaat gebeuren en wat ze kunnen verwachten. Dit geeft hen een gevoel van veiligheid. Omgekeerd geldt dat nieuwe en onverwachte situaties kinderen onrustig en gespannen kunnen maken. Vaak zie je dit direct terug in hun gedrag! Dit geldt natuurlijk ook voor de compleet nieuwe omgeving van een vakantiebestemming, waar je je kind mee naar toe neemt.

Door je kind te betrekken in jullie vakantieplannen, bereidt je het als het ware voor op wat er komen gaat. ‘We gaan op vakantie naar Frankrijk’ is voor een kleuter erg abstract! Maak het dus concreter door te vertellen dat jullie eerst een hele tijd in de auto zullen zitten en vertel waar jullie naartoe gaan. Slapen jullie in een tent of huisje? Laat ook foto’s zien van waar jullie gaan verblijven en van de dingen die jullie gaan doen. Is je kindje nog nooit bij de zee geweest? Laat je kind dan ook thuis al eens ‘virtueel’ kennismaken met het fenomeen ‘zee’ en ‘strand’. Met een dergelijke voorbereiding geef je je kindje een beter idee van wat er komen gaat. Dat geeft rust en het hoeft dan waarschijnlijk ook minder lang te wennen.

Tip 2: Zorg voor structuur

Of je nu nog hele jonge kinderen hebt, of dat ze al wat ouder zijn… Onze belangrijkste tip voor een gezellige en ontspannen vakantie samen luidt: ‘Zorg voor structuur!’. Bij jonge kinderen betekent dit dat je er waarschijnlijk goed aan doet om zoveel mogelijk het vaste ritme aan te houden, wat betreft bijvoorbeeld eet- en slaaptijden. Ook kan het helpen om op vakantie zoveel mogelijk vast te houden aan bepaalde ritueeltjes die jullie hebben, rondom bijvoorbeeld het slapen gaan.

>> Lees ook: Het belang van structuur voor kinderen. Ook (of juist!) in de vakantie!

Tip 3: Zorg voor herkenbaarheid

In het verlengde van bovenstaande tips kan het jonge kinderen ook helpen om zich sneller vertrouwd en op het gemak te voelen in de nieuwe vakantie-omgeving, wanneer sommige dingen wel hetzelfde zijn! Neem bijvoorbeeld die pot pindakaas mee als je kindje gewend is daarmee te ontbijten. Of – als jullie voldoende plek hebben – het eigen beddengoed. Probeer dus ook geen grote veranderingen meer in te voeren vlak voor jullie op vakantie gaan. Zoals bijvoorbeeld het afwennen van de speen of het afbouwen van borstvoeding.

En wil je je kinderen écht een plezier doen qua herkenbaarheid? Ga dan een paar jaar achter elkaar naar dezelfde plaats. Kinderen vinden het heerlijk en geruststellend te weten waar ze terecht komen. Het geeft ook veel pret op voorhand!

Tip 4: Sluit de vakantie goed af!

Ook wanneer jullie vakantie teneinde komt, is het belangrijk je kinderen hierin mee te nemen. Wij als volwassenen hebben besef van tijd en weten dat het einde van de vakantie nadert. Voor kinderen is dat anders. Zij kunnen nog niet vooruitdenken en zich voorbereiden op wat er komen gaat. Wanneer ze ‘opeens’ weer thuis zijn, met alle regels en structuur van dien, kan dat dus best wel even wennen zijn voor ze! Opeens zitten ze weer in het gehaaste leven van hun ouders en moet er weer van alles. Deze overgang is voor kinderen vaak lastiger dan de overgang van het dagelijkse leven thuis naar de gezellige vakantiebestemming waar weinig moet en alles mag! Als ouder kun je hierop inspelen door al tijdens de laatste dagen op vakantie wat meer van de ‘normale’ structuur in te voegen. Bijvoorbeeld door de kinderen weer wat eerder naar bed te laten gaan.

Tip 5: Geniet samen!

Bedenk dat kinderen het meest genieten van echte aandacht van hun ouders. Samen leuke dingen doen en tijd hebben voor je kind kan overal. Het maakt daarbij niet uit of dat nu op een Grieks strand, bij een waterplas, zwembad of thuis is. Dus laat je huishouden voor wat het is, leg je telefoon aan de kant en focus je eens helemaal op je kinderen. Genieten gegarandeerd!

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE