OOK TIENERS HEBBEN LAST VAN STRESS EN DRUKTE

tieners last van stress drukte

Uit onderzoek blijkt dat tieners net zo goed als volwassenen al stress hebben. School blijkt de grootste boosdoener, maar naast school hebben de meeste tieners ook een nog een actief leven. Sporten, naar muziekles, met vrienden chillen, de contacten bijhouden op allerlei sociale media en vaak nog een bijbaantje, ga er maar aan staan.

‘Als je het ons vraagt’

Scholieren ervaren een te hoge werkdruk, dat was de belangrijkste conclusie van het onderzoeksrapport ‘Als je het ons vraagt‘ van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer (13-12-‘16). Ze sprak hierover met honderden kinderen. Veel tieners vinden dat ze te hard moeten werken voor school en te weinig tijd hebben voor ontspanning. Het onderzoek is echter niet representatief voor alle Nederlandse kinderen. Er deden meer meisjes mee dan jongens, en meer havo- en vwo-leerlingen dan vmbo.

Burn-out klachten

Maar het gevoel van drukte, bleek ook al uit een enquête onder duizend Nederlandse tieners door jongerenkrant 7Days en tv-programma EenVandaag in 2014. Driekwart van de tieners meldde dat ze het te druk hadden. Een derde zei dagelijks stress te hebben door school. 26 procent rapporteerde zelfs burn-out klachten. Twee journalisten van 7Days schreven naar aanleiding van hun onderzoek het boek ‘Stop met stressen. Handleiding voor jongeren met een (bijna) burn-out.’

Cijferdruk

Of kinderen meer huiswerk krijgen, is lastig te meten. Wel is de cijferdruk toegenomen. In het onderwijs wordt tegenwoordig alles meetbaar gemaakt, hierdoor is het aantal toetsmomenten flink gegroeid. Ook wordt de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs als zwaar ervaren. Het tempo ligt ineens veel hoger en het vele huiswerk, is ook wennen. Huiswerk plannen, organiseren en verdelen, is zelfs het grootste struikelblok van de middelbare scholier.

>> Lees ook eens ons artikel: Zo help je je puber bij het huiswerk maken.

Slechte voorspelling

Dat deze generatie tieners nu al zoveel stress ervaart, voorspelt weinig goeds. Uit een recent onderzoek van ArboUnie (bedrijfsartsen) bleek dat de jongste generatie werknemers het vaakst last heeft van spanning. 17 procent van de werknemers tussen de 25 en 35 rapporteerde burn-out klachten. ArboUnie concludeerde dat het tijd is voor “trainingen mentale veerkracht” onder jongeren.

Mentale veerkracht

Het effect van yoga en meditatie op schoolkinderen is onderzocht en het blijkt heel gunstig te zijn voor veerkracht in de rest van ‘t leven. Steeds meer onderzoeken onderstrepen de positieve effecten van mindfulness en yoga. De technieken worden ingezet ter behandeling van bijvoorbeeld stressklachten, maar volgens Dr. Sat Bir Singh Khalsa – verbonden aan Harvard Medical School – zit de échte kracht in preventie.

Benieuwd wat yoga voor tieners kan betekenen? Lees de gastbijdrage van Louke Bos. Al aan de slag met 3 yoga-oefeningen, kijk dan dit filmpje.

Hoe mindfulness de veerkracht van een kind vergroot? Lees de gastbijdrage van Mindfulness Coach Delina Overdijk. Neem alvast een voorproefje met oefeningen voor thuis.

Groepsdruk

Niet alleen de mentale veerkracht is belangrijk, maar ook de sociale weerbaarheid. Voor tieners worden vrienden steeds belangrijker, zo ook de positie in de groep. De acceptatie door bepaalde groepen is belangrijk, omdat tieners een sterke behoefte hebben om erbij te horen. Ze worden constant blootgesteld aan acceptatie en afwijzing. Dit gaat na schooltijd gewoon door, vanwege de ‘non stop’ aanwezigheid van sociale media. Dit continu promoten van zichzelf, draagt bij aan gevoelens van spanning. En de eigen grenzen aangeven en bewaken, is voor velen moeilijk.

Sociale weerbaarheid

Een sociale vaardigheidstraining kan de sociale weerbaarheid vergroten. Het blijkt dat veel kinderen zich, na het volgen van een sociale vaardigheidstraining beter kunnen concentreren op school en betere leerresultaten behalen. De verklaring hiervoor is dat kinderen handvatten aangereikt hebben gekregen voor sociale situaties, waardoor er tijd en energie vrijkomt voor leren. Verder zie je dat kinderen meer zelfvertrouwen krijgen en beter voor zichzelf kunnen en durven opkomen.

De weerbaarheidstraining Rots en Water richt zich ook op sociale vaardigheden en de ontwikkeling ervan. Carola Jehae geeft een toelichting over deze training.

Ondersteuning door ouders

Naast een luisterend oor en begrip voor de gevoelens van je tiener, kun je als ouder ook op een andere wijze ondersteunen. Je kunt je kind vaardigheden leren, die nodig zijn om stress de baas te blijven. Vaardigheden zoals plannen en organiseren van het huiswerk, hebben tieners namelijk niet vanzelf. Echter kunnen deze vaardigheden er wel voor zorgen dat je tiener meer grip krijgt en de situatie kan overzien. Ook zal de tiener bij zijn houding tegenover de overvloed van impulsen, nog inzicht en steun kunnen gebruiken. Lees ook onze 9 tips over hoe jij je kind beter kunt laten omgaan met stress.

Bron: NRC

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.