ONZEKERHEID BIJ PUBERS, WAT KUN JE ERAAN DOEN? 5 TIPS!

onzekerheid puber tips

Puberteit en onzekerheid gaan vaak samen. Waarom dat zo is, lees je in ons artikel ‘Waarom veel pubers onzeker zijn’. Wat kun je als ouder doen als je kind onzeker is? Hoe kun je je kind helpen een positief zelfbeeld en een gevoel van zelfvertrouwen te ontwikkelen? Deze tips kunnen je helpen!

Tip 1: Geef je kind vertrouwen!

Een van de beste manieren om kinderen te helpen een positief zelfbeeld op te bouwen, is ze zelf te laten ervaren wat ze kunnen. Hierbij gaat het juist om de dagdagelijkse dingen en niet per se om prestaties op school of bij de sportclub. Geef je kind (passende) taken en verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld voor een huisdier zorgen, oppassen op het buurkindje, zelf koken. Biedt je kind de ruimte om zelfstandig te zijn. Veel pubers willen dit graag en als jij als ouder je kind het vertrouwen geeft dat jij erin gelooft dat het die verantwoordelijkheid aan kan, is dat heel goed voor het gevoel van zelfvertrouwen.

Tip 2: Laat je kind zelf oplossingen bedenken

In het verlengde van bovenstaande tip is het ook heel waardevol om je kind de kans te bieden om zelf oplossingen te bedenken voor ‘problemen’. Daarmee leert je kind immers dat het zelf in staat is om met moeilijke situaties om te gaan. Dat het op zichzelf kan vertrouwen om tot een goede oplossing te komen. Laat je kind deze oplossingen niet alleen bedenken, maar ook regelen! Wil je kind bijvoorbeeld heel graag ergens heen, maar ben jij niet in de gelegenheid om je kind te halen en/of brengen? Welke alternatieven zijn er? Is het een optie om te fietsen? Zijn er mogelijkheden om met het openbaar vervoer te reizen? Of kan je kind met iemand anders meerijden of blijven logeren? Laat het zelf met ideeën komen en ook onderzoeken wat mogelijk is. Bekijk vervolgens samen wat de beste oplossing zou zijn!

Tip 3: Ben er voor je kind

Hoewel pubers je soms als ouder het gevoel kunnen geven dat ze niets met je te maken willen hebben. En dat alles wat je doet of zegt ‘verkeerd’ is, is het belangrijk je te realiseren dat je kind ondanks die houding toch verlangt naar jouw liefde en aandacht. Blijf dus investeren in de relatie met je kind. Toon interesse in waar het mee bezig is en straal uit dat je kind altijd bij je terecht kan, als het daar behoefte aan heeft. Probeer daarbij zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van je kind. Stel vragen over hoe je kind naar dingen kijkt, dingen beleeft. Wat hem of haar bezighoudt. En probeer niet (te snel) te oordelen. Geef veel liefde en straal uit dat je je kind steunt bij de keuzes die het maakt.

Tip 4: Focus op het positieve

Complimentjes krijgen is goed voor je zelfbeeld. Dat klinkt logisch. Maar waar je je als ouder misschien wat minder bewust van bent, is dat het andersom ook zo werkt. Als je teveel focust op wat je kind niet goed doet, kan je kind op den duur onverschillig worden en gaan denken ‘ik doe het toch nooit goed’. Let er ook op dat de verwachtingen die je van je kind hebt reëel zijn. Onthoud dat het puberbrein in ontwikkeling is en dat er heel veel gebeurt in het leven van je kind. Waardoor het misschien met momenten voor jou onlogische prioriteiten stelt of keuzes maakt. Steun je kind bij wat het lastig vindt en spreek ‘m aan op zijn talenten!

Tip 5: Normaliseer

Veel pubers vergelijken zichzelf voortdurend met anderen; leeftijdsgenootjes en celebraties op tv of social media. Dat is niet alleen heel vermoeiend, maar vaak ook niet bepaald goed voor je gevoel van zelfvertrouwen. Want vaak focus je bij dit soort vergelijkingen op de sterke punten van de ander, die je zelf niet hebt. Geef je kind dus mee dat het weinig zinvol is om zichzelf steeds met iedereen te vergelijken. Iedereen is anders, niemand is perfect en iedereen heeft ook zo z’n punten waar hij of zij weleens onzeker over is. Wat ook kan helpen, is om eens samen met je kind op zoek te gaan naar jeugdfoto’s van die bekende mensen. Of foto’s zonder make-up. Dat relativeert wellicht een beetje!

En tot slot:

Net als heel veel andere dingen in de ontwikkeling van je kind: dit is een fase! Ook de puberteit gaat voorbij. Je kind zal steeds meer een eigen identiteit ontwikkelen en daarmee minder afhankelijk worden van bevestiging van de groep. Waardoor de hoeveelheid make-up wellicht weer wat kan afnemen en ook die merkkleding niet meer zo belangrijk is!

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.