ONZE ZOON VAN 4 IS INEENS NIET MEER ZINDELIJK

Hallo CJG043,

Onze zoon van 4 jaar was zindelijk, maar plast nu steeds weer in zijn broek. We weten niet of het hem niet lukt om droog te blijven of dat hij niet wil. Hebben jullie nog tips en advies?

Beste ouder,

Bedankt voor je vraag aan CJG043. Ik kan me voorstellen dat dit een lastige situatie is, zeker ook omdat je zoon al naar school gaat. Uit je vraag begrijp ik dat je zoontje voorheen wel al langere tijd overdag zindelijk is geweest, dat is op zich al erg knap!

Je ziet vaak dat er na een spannende gebeurtenis een terugval kan plaatsvinden en een kleuter plots weer in de broek gaat plassen. Ga eens na of er een spannende periode of gebeurtenis voor je zoontje is geweest. Denk bijvoorbeeld aan naar de basisschool gaan, verandering in de thuissituatie, krijgen van een broertje/zusje. Mocht dit aan de hand zijn, heb dan wat geduld. De situatie herstelt zich weer vanzelf.

Wat ik je als tips kan meegeven:

  • Wordt nooit boos als je zoontje een ongelukje heeft gehad, een positieve benadering is heel belangrijk! Geef er niet te veel aandacht aan. En vooral geen negatieve aandacht, dit is niet goed voor zijn zelfvertrouwen.
  • Als je zoon een ongelukje heeft gehad, laat hem dan zelf droge kleding aantrekken. Help zo nodig een handje, maar geef er niet te veel aandacht aan.
  • Prijs je zoon als hij droog is. Laat hem merken dat je het fijn vindt dat het hem gelukt is om droog te blijven. Dit stimuleert zijn zelfvertrouwen.
  • Gebruik eventueel een kalender met een beloningssysteem. De beloning kan dan bijvoorbeeld bestaan uit een knuffel geven, een verhaaltje voorlezen, samen een spelletje spelen, kiezen wat hij voor het avondeten wil, etc.
  • Breng structuur aan in het plassen. Daarmee wil ik zeggen, stuur hem op vaste tijden naar het toilet. Dit kan bijvoorbeeld bij het opstaan, vóór het naar school gaan, tussen de middag, na school, vlak of na het avondeten en voor het slapen gaan.
  • Zorg dat hij goed op het toilet gaat zitten en de voeten kan steunen. Doe geen drang of dwang toepassen. Je kunt wel eventueel met een kookwekker een tijd instellen, deze tijd moet hij op het toilet blijven zitten en proberen te plassen. Dit is dan maximaal 5 minuten.
  • Als het lukt om 1 uur droog te blijven stuur je hem ieder uur naar het toilet. Vervolgens maak je de tussenpozen steeds wat langer, maar blijf hem steeds sturen. Probeer dit vol te houden!
  • Je kunt de leerkracht van school vragen om je zoon ook geregeld naar het toilet te sturen.

Wellicht staan er tips tussen die je al hebt uitgeprobeerd, maar ik hoop dat ik je toch nog enkele tips heb gegeven waarmee je aan de slag kunt. Lees ook eens deze artikels op de CJG043-website: 10 vragen over zindelijkheidstraining beantwoord en 8 tips om je peuter zindelijk te laten worden. Wellicht haal je hier ook nog goede adviezen uit.

Mocht het broekplassen blijven aanhouden, neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige van de GGD voor aanvullende informatie en eventuele verdere begeleiding. En om medische redenen van het probleem uit te sluiten, kun je een afspraak maken met de huisarts. Wellicht is het dan verstandig om de urine te laten onderzoeken.

Veel succes!

Jolanda
Jolanda Huveners jeugdverpleegkundige GGD Zuid Limburg

Jolanda Huveners

Ik ben Jolanda Huveners, ik ben getrouwd en samen hebben we een zoon van 16 en een dochter van 14 jaar. Sinds 2002 ben ik werkzaam als jeugdverpleegkundige bij GGD Zuid-Limburg en werk met veel plezier bij de scholen in Maastricht West. Samen met mijn collega’s houd ik een vinger aan de pols als het gaat om de lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling van de leerlingen tijdens hun schoolcarrière. We kijken o.a. naar groei, gewicht, gezichts- en gehoorvermogen, maar ook naar eventueel schoolverzuim. Daarnaast ben ik betrokken bij de vaccinatieprogramma’s en ben ik centrale hulpverlener bij Your Coach Next Door. Hierbij begeleid ik kinderen met (beginnend) overgewicht samen met het gezin naar een gezondere leefstijl. En last but not least ben ik vanaf de start van CJG043 één van de medewerkers die de e-mailvragen beantwoord!

Over CJG Denkt Mee

Onze opvoedondersteuners van Trajekt en GGD Zuid Limburg beantwoorden elke dag vragen die ouders uit de regio 043 via de e-consult of chatfunctie voorleggen aan het CJG043. Graag willen we ook andere ouders de kans geven om zich te laten inspireren door de tips en adviezen die onze experts hebben gegeven. Vandaar het nieuwe vaste item ‘CJG DENKT MEE’ op onze website! Om de privacy te garanderen, passen we de vragen uiteraard zodanig aan dat ze niet meer herleidbaar zijn naar de oorspronkelijke vraag.

Stel jouw persoonlijke vraag aan CJG043

Heb jij ook een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Of over je rol als ouder? En zou je graag persoonlijk advies willen van een van onze opvoedondersteuners? Via de ‘Stel-je-vraag’ pagina kun je al je vragen over opvoeden en opgroeien 24/7 voorleggen aan onze experts. Het is ons streven om je binnen twee dagen van een persoonlijk antwoord te voorzien.

Op maandag- en dinsdagavond kun je tussen 20.00 en 21.30 uur gratis en anoniem chatten met onze opvoedondersteuner Marjo. Op deze pagina vind je meer informatie over onze chatspreekuren.

MEER INFORMATIE