ONZE ZOON (7 JAAR) HEEFT WEINIG ZELFVERTROUWEN EN WORDT GEPEST

Hallo CJG043,

Onze zoon is heel gevoelig en kan moeilijk omgaan met kinderen die opmerkingen op hem hebben. Hij is nogal angstig op dit gebied en durft niets aan te geven bij de leraar. In groep 1 werd al gesignaleerd dat hij erg verlegen is en weinig zelfvertrouwen had. Maar nu is er een jongetje in z’n klas dat mijn zoon in z’n macht houdt door te dreigen dat hij dingen over hem tegen de leraar zal gaan zeggen of dat hij hem zal gaan slaan. De leraar is inmiddels op de hoogte. Maar voor mij blijft de belangrijkste vraag; hoe kunnen we mijn zoon helpen beter in z’n kracht te komen? Hoe zorgen we ervoor dat hij meer gaat geloven in zichzelf en minder angstig in het leven staat? Hij is bijvoorbeeld ook bang in het donker en voor spoken.

Beste Ouder,

Dit is inderdaad geen gemakkelijke situatie. Je maakt je duidelijk zorgen over je zoon die nogal gevoelig is, onzeker, sommige dingen eng vindt en het gevoel heeft bedreigd te worden. Door dit alles vraag je je af of hij wel genoeg zelfvertrouwen heeft en hoe dit bijvoorbeeld gestimuleerd zou kunnen worden.

Het een versterkt vaak het ander. Als je zoon vanuit zichzelf al een beetje verlegen is of van nature de neiging heeft om minder zelfvertrouwen te voelen, dan zal hij voor andere kinderen een gemakkelijker ‘slachtoffer’ zijn om te kunnen plagen. Kinderen vinden het leuk om elkaar onderling soms wat te plagen. Zeker rond deze leeftijd dagen kinderen elkaar graag uit om te ervaren wie het slimste, het sterkste, het handigste, het leukste of bijvoorbeeld het sportiefste is. Het is een uitdaging om te zien welk wederwoord je krijgt op je eigen opmerkingen om zo te ervaren of je ertegen opgewassen bent te incasseren en uit te delen. Dit is niet voor iedere persoonlijkheid even gemakkelijk, zo zie je maar weer.

Maar wat niet is, kun je best voor een bepaald gedeelte leren. Een kind kan leren om niet alles zomaar te laten binnen komen zonder daarbij eigen grenzen te voelen, te ervaren, en te mogen staan voor deze eigen grenzen. Het is belangrijk om respect te hebben voor iemand anders, maar het is nog veel belangrijker om eerst respect te hebben voor je eigen grenzen. Vaak als kinderen merken dat andere kinderen opkomen voor zichzelf, wordt meer vanzelf ‘geëist’ om ook respect te hebben voor de ander.

Ik weet niet of je bekend bent met de cursus ‘Rots en Water’? In deze cursus leren kinderen om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan door eigen grenzen (en die van anderen) te verkennen en hiermee om te gaan. Het is een laagdrempelige cursus met kinderen van diverse scholen. Dat maakt dat de kinderen in een open, en vooral ook veilige sfeer, samen kunnen leren hoe je steviger in je schoenen kunt komen te staan. In dit interview vertellen twee van de trainers meer over de Rots en Water Training. Wist je dat je je kind via de CJG-website gratis kunt aanmelden voor de training? Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende startdata bij jou in de buurt en kun je je kind eventueel ook aanmelden.

Heb je ook al eens op de website van het CJG043 gezocht naar tips? Bijvoorbeeld ‘7 tips om het gevoel van zelfvertrouwen van je kind te vergroten’ en ‘Pesten voorkomen door het gevoel van zelfvertrouwen te stimuleren. Je kunt ook eens een kijkje nemen op deze pagina met een overzicht van alle tips en artikels die te maken hebben met het contact van schoolgaande kinderen met leeftijdgenoten!

Ik hoop dat dit voor nu even voldoende informatie is. Mocht je willen reageren of nog een vraag willen stellen dan kan dat weer via een e-vraag. Ook is er de mogelijkheid om te chatten op maandag- of dinsdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur. Meer informatie over de chatspreekuren vind je hier!

Veel succes!

Marjo
Marjo Voeten

MARJO VOETEN

Ik ben Marjo, 59 jaar en woon in Maastricht. Ik heb twee dochters, een twee-eiige tweeling van 19 jaar, waar ik super trots op ben! Sinds eind 2017 ben ik actief als vaste Chat Opvoedondersteuner voor het CJG043. Daarnaast werk ik ook als opvoedondersteuner voor Trajekt in Maastricht-Oost, in de wijken Wittevrouwenveld en Heugemerveld. Ook ben ik uitvoerend coördinator voor de Wie-Kent School.

Over CJG Denkt Mee

Onze opvoedondersteuners van Trajekt en GGD Zuid Limburg beantwoorden elke dag vragen die ouders uit de regio 043 via de e-consult of chatfunctie voorleggen aan het CJG043. Graag willen we ook andere ouders de kans geven om zich te laten inspireren door de tips en adviezen die onze experts hebben gegeven. Vandaar het nieuwe vaste item ‘CJG DENKT MEE’ op onze website! Om de privacy te garanderen, passen we de vragen uiteraard zodanig aan dat ze niet meer herleidbaar zijn naar de oorspronkelijke vraag.

Stel jouw persoonlijke vraag aan CJG043

Heb jij ook een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Of over je rol als ouder? En zou je graag persoonlijk advies willen van een van onze opvoedondersteuners? Via de ‘Stel-je-Vraag’ pagina kun je al je vragen over opvoeden en opgroeien 24/7 voorleggen aan onze experts. Het is ons streven om je binnen twee dagen van een persoonlijk antwoord te voorzien.

Op maandag- en dinsdagavond kun je tussen 20.00 en 22.00 uur gratis en anoniem chatten met onze opvoedondersteuner Marjo. Op deze pagina vind je meer informatie over onze chatspreekuren.

MEER INFORMATIE