ONZE DOCHTER (1 JAAR) WEIGERT AVONDETEN
Hallo CJG043,
Ons dochtertje is een uiterst moeilijke eter, wat het avondeten betreft althans. Gedurende de dag is er niets aan de hand. In de ochtend eet ze pap, wat fruit en tussen de middag een boterhammetje. Dit eet ze allemaal zonder problemen op. Maar bij het avondeten weigert ze alles wat ze niet kent en wat een andere structuur heeft dan ze gewend is. We hebben al van alles geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Daarom geven we haar vaak fruit of yoghurt als avondeten. De andere dingen die we haar aanbieden, gooit ze op de grond of ze duwt het eten direct weer uit haar mondje. Alleen zoete smaken, zoals mais of pompoen gaan er goed in. Maar ook dan alleen als we het helemaal glad gepureerd hebben. Hebben jullie enig idee of we nog iets anders kunnen proberen? We beginnen langzaam moedeloos te raken ervan…
Beste ouder,
Het is een bekend probleem dat kinderen op deze leeftijd erg moeten wennen aan nieuwe smaken en de nieuwe structuur van eten. Wat ook vaak meespeelt bij ‘moeilijke eetsituaties’ op deze leeftijd, is dat kleintjes van deze leeftijd een sterke behoefte hebben om te experimenteren en ontdekken. Dat geldt ook voor het eten (en het spelen met eten). Zelf willen eten, veel knoeien, eten op de grond gooien; het hoort er zoals gezegd allemaal bij. Doordat kinderen in deze leeftijd bovendien alles interessant gaan vinden, zie je ook vaak dat kinderen snel afgeleid kunnen raken door dingen die in hun omgeving gebeuren.
Mijn advies luidt dat het niet zo’n groot probleem is, zolang het gewicht van jullie dochtertje niet extreem daalt. Blijf groenten aanbieden en varieer daar in eerste instantie niet te veel in. Probeer een groente een aantal dagen achter elkaar uit (een week bijvoorbeeld). Laat haar eerst wennen aan de smaak door het gepureerd aan te blijven bieden. Zoals ik uit je verhaal lees, is ze nog niet toe aan een andere structuur van eten. Pas als dat zijn vruchten afwerpt, kun je het proberen in de normale structuur aan te gaan bieden. Probeer te vermijden dat je haar te veel ‘verwent’ met zoete dingen, omdat het dan lastiger is om te wennen aan andere groenten als bloemkool en broccoli. Probeer ook zoet beleg op brood te vermijden, of kijk naar gezonde alternatieven waar minder suiker aan toegevoegd is. Krijgt ze voor het avondeten nog een tussendoortje? Zo ja, wellicht dat even achterwege laten, zodat ze goede honger heeft tijdens het avondeten.
Meer over het laten wennen van je kindje aan vast voedsel, lees je in het interview over het programma ‘Groentehapjes in 10 stapjes’. Misschien is ook het artikel over verantwoorde tussendoortjes voor je dreumes of peuter nog interessant om eens te lezen? Daarnaast vind je op de website van het CJG043 ook een handig overzicht van alle tips en artikels die te maken hebben met voeding en eetgedrag bij baby’s!Â
Ik hoop dat jullie hiermee verder kunnen. Mochten er nog vragen zijn, mail me gerust. Op maandag- en dinsdagavond tussen 20.00 en 21.30 uur kun je ook met alle vragen over de ontwikkeling of opvoeding van je kind chatten met mij of een van mijn collega’s.


Stephanie Engwegen
Ik ben Stephanie Engwegen, 40 jaar en werkzaam als opvoedondersteuner in Maastricht Oost. Als opvoedondersteuner bied ik digitale, telefonische en persoonlijke ondersteuning bij vragen over de ontwikkeling en opvoeding van je kind. Opvoedingsondersteuning is er voor ouders met kinderen tot en met 12 jaar. Het is gratis, oplossingsgericht en vanuit een positieve gedachtegang (triple P). Samen met mijn collega Marjo Voeten, werk ik op woensdagmiddag in de Speelinloop van Speelpan Oost (Aartshertogenplein 25, Wittevrouwenveld). Dit is een onderdeel van Samen Spelen, Trajekt. Ook ben ik regelmatig te vinden op plekken waar ouders met hun kinderen bij elkaar komen, zoals de peuteropvang, de school en speelplekken in de wijk. Als pedagogisch medewerker op een (peuter)opvanglocatie in Maastricht, werk ik ook direct met kinderen. Tot slot ben ik op maandag- en dinsdagavond werkzaam bij de opvoedchat van het CJG043 en beantwoord ik regelmatig de binnengekomen e-consultvragen. Deze ondersteuning sluit aan op de persoonlijke situatie van het gezin en de deskundigheid en ervaring van de ouders vormen het uitgangspunt. In combinatie met onze kennis en ervaring werken we samen aan een passende oplossing. Omdat we nauw samenwerken met allerlei instanties kunnen we je goed doorverwijzen als dat nodig is.
Over CJG Denkt Mee
Onze opvoedondersteuners van Trajekt en GGD Zuid Limburg beantwoorden elke dag vragen die ouders uit de regio 043 via de e-consult of chatfunctie voorleggen aan het CJG043. Graag willen we ook andere ouders de kans geven om zich te laten inspireren door de tips en adviezen die onze experts hebben gegeven. Vandaar het nieuwe vaste item ‘CJG DENKT MEE’ op onze website! Om de privacy te garanderen, passen we de vragen uiteraard zodanig aan dat ze niet meer herleidbaar zijn naar de oorspronkelijke vraag.
Stel jouw persoonlijke vraag aan CJG043
Heb jij ook een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Of over je rol als ouder? En zou je graag persoonlijk advies willen van een van onze opvoedondersteuners? Via de ‘Stel-je-vraag’ pagina kun je al je vragen over opvoeden en opgroeien 24/7 voorleggen aan onze experts. Het is ons streven om je binnen twee dagen van een persoonlijk antwoord te voorzien.
Op maandag- en dinsdagavond kun je tussen 20.00 en 21.30 uur gratis en anoniem chatten met onze opvoedondersteuner Marjo. Op deze pagina vind je meer informatie over onze chatspreekuren.