ONZE DOCHTER (16 JAAR) HEEFT LAST VAN VEEL EMOTIES EN SLUIT ZICH VOOR ONS AF

Hallo CJG043,

Onze dochter is 16 jaar oud en heeft problemen met emoties. Ze heeft nare dromen en kan zich moeilijk concentreren. Ze is snel boos op ons en zit vaak in haar kamer. Ze sluit zich voor ons af. We denken dat ze met een verkeerde groep meisjes omgaat. Wat te doen?

Beste Ouder,

Ik begrijp uit je vraag dat jullie dochter last heeft van veel emoties, zo is ze snel boos, heeft nare dromen en kan zich moeilijk concentreren. Verder vragen jullie je af of ze wel met de juiste vriendinnen omgaat. Ik lees uit je vragen vooral ook dat jullie graag een goed contact willen met jullie dochter en op dit moment is dat minder of niet goed.

Als je kind nog jong is, dan is er meestal een goed contact en luistert je kind meestal goed naar wat je vraagt van je kind. Ook kun je dan meestal goede afspraken maken. Hoe ouder kinderen worden hoe meer dat een kind zijn eigen weg zoekt om volwassen te worden. Dat is niet altijd gemakkelijk. Dat is voor jullie als ouders niet gemakkelijk maar ook voor je dochter, die nu al 16 is, niet makkelijk. In de puberteit zoeken kinderen naar hun eigen identiteit en dus zullen ze het ook niet altijd eens zijn met wat de ouders vinden en soms zelfs juist niet. Ook kunnen ze al gauw denken dat ouders het allemaal toch niet begrijpen wat zij meemaken. Als kinderen dan weer ongeveer 20 jaar zijn, dan wordt het weer rustiger. Langzaam worden ze volwassen.

Als wij als ouders willen dat kinderen alleen maar doen wat wij zeggen, dan zullen kinderen steeds minder luisteren naar ons. We zullen onze kinderen moeten leren begrijpen en ons kunnen inleven in hun emoties. Probeer een open en volwassen gesprek met je dochter te krijgen met respect voor wat zij denkt en vindt van allerlei dingen. Hoe je met haar in gesprek kunt komen, lees je in het artikel: Praten met je puber – 7 tips om met je puber in gesprek te komen en te blijven. Probeer open te staan voor haar keuzes en emoties. Heb daar niet meteen een oordeel over. Zeg er niet meteen van alles over. Zij is 16 en kan goed nadenken over wat ze vindt van dingen. Als zij merkt dat je niet alles afkeurt dan wordt ze ook weer meer open naar jullie. En dat is belangrijk, want misschien speelt er iets vervelends wat ze nu niet kwijt kan. Als ze weer wat gemakkelijker over haar emoties en gebeurtenissen in haar leven met jullie durft te praten, dan zal ze waarschijnlijk ook weer beter kunnen slapen zonder nare dromen.

Ook is het belangrijk dat jullie proberen de vriendinnen te accepteren die je dochter nu heeft. Misschien verandert dat ook weer, maar dit is nu haar keuze. Belangrijk is dat jullie voor een gesprek open blijven staan en dat je haar respecteert zoals zij nu is. Lees ook eens het artikel: 7 tips om de invloed van ‘foute vrienden’ te beperken.

Wat je zeker ook kunt doen is haar vertellen dat je je een beetje zorgen maakt en dat je hoopt dat ze met jullie praat als er iets is waarover ze wil praten. Dat is het allerbelangrijkste. Heb verder vertrouwen in jullie dochter, dat het goed komt. Dan voelt zij ook meer ruimte om zichzelf en jullie te vertrouwen.

Veel succes!

Marjo
Marjo Voeten

MARJO VOETEN

Ik ben Marjo, 59 jaar en woon in Maastricht. Ik heb twee dochters, een twee-eiige tweeling van 19 jaar, waar ik super trots op ben! Sinds eind 2017 ben ik actief als vaste Chat Opvoedondersteuner voor het CJG043. Daarnaast werk ik ook als opvoedondersteuner voor Trajekt in Maastricht-Oost, in de wijken Wittevrouwenveld en Heugemerveld. Ook ben ik uitvoerend coördinator voor de Wie-Kent School.

OVER CJG DENKT MEE

Onze opvoedondersteuners van Trajekt en GGD Zuid Limburg beantwoorden elke dag vragen die ouders uit de regio 043 via de e-consult of chatfunctie voorleggen aan het CJG043. Graag willen we ook andere ouders de kans geven om zich te laten inspireren door de tips en adviezen die onze experts hebben gegeven. Vandaar het nieuwe vaste item ‘CJG DENKT MEE’ op onze website! Om de privacy te garanderen, passen we de vragen uiteraard zodanig aan dat ze niet meer herleidbaar zijn naar de oorspronkelijke vraag.

STEL JOUW PERSOONLIJKE VRAAG AAN CJG043

Heb jij ook een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Of over je rol als ouder? En zou je graag persoonlijk advies willen van een van onze opvoedondersteuners? Via de ‘Stel-je-Vraag’ pagina kun je al je vragen over opvoeden en opgroeien 24/7 voorleggen aan onze experts. Het is ons streven om je binnen twee dagen van een persoonlijk antwoord te voorzien.

Op maandag- en dinsdagavond kun je tussen 20.00 en 22.00 uur gratis en anoniem chatten met onze opvoedondersteuner Marjo. Op deze pagina vind je meer informatie over onze chatspreekuren.

MEER INFORMATIE