ONS ZOONTJE (14 MAANDEN) GILT EN KRIJST ALS HIJ AANDACHT WIL OF GEFRUSTREERD IS

Hallo CJG043,

Onze zoon van 14 maanden gilt en schreeuwt alles bij elkaar als hij zich gefrustreerd voelt. Bijvoorbeeld omdat hij zijn zin niet krijgt, als iets niet lukt of als hij te weinig aandacht krijgt en zich begint te vervelen. Als we hem iets aanbieden van speelgoed of een spelletje, dan vindt hij het even leuk en dan is hij er weer klaar mee. Misschien bieden we de verkeerde dingen aan en is het niet uitdagend genoeg voor hem? Maar hoe dan ook kunnen we hem niet continu de aandacht geven die hij verlangt. Er is ook nog een oudere zus die aandacht nodig heeft. Het liefst zou hij willen dat we hem steeds oppakken. We hebben al van alles geprobeerd; negeren, afleiden of straffen door hem uit de situatie te halen en even ergens anders neer te zetten met een duidelijke nee. Niets lijkt te werken. Het levert veel stress op, want zijn gekrijs is echt enorm hard en gaat mij als moeder door merg en been. Wat kan ik doen om dit gedrag te stoppen? Ik hoop dat jullie tips hebben!

Beste ouder,

Op deze leeftijd merken kinderen dat ze met hun gedrag (actie) een gebeurtenis (reactie) kunnen uitlokken. Je kind is op deze leeftijd sterk op jou, de volwassene gericht en zoekt op verschillende manieren contact. Hij ontdekt dat hij een mening kan hebben en uit dat in dit geval door te schreeuwen. Daarmee laat hij merken dat hij het ergens niet mee eens is en/of aandacht wil. Waarschijnlijk bereikt hij met zijn gedrag z’n doel en blijft hij dit herhalen.

Hoe kun je dit oplossen? Zeg rustig maar duidelijk: “nee, mama wil niet dat je schreeuwt. Ik krijg pijn aan mijn oren” (en hou je handen dan ook op je oren). Hem uit de situatie halen is goed. Verplaats hem dan wel naar een plek waar je hem in de gaten kan houden. Laat hem even uitrazen en zodra hij weer stil is, beloon je dat gedrag door hem toe te spreken met positieve woorden en persoonlijke aandacht (bijvoorbeeld een kort verhaaltje voorlezen).

Deze aanpak past bij de methodiek van Positief Opvoeden volgens Triple P. In dit interview met een jeugdverpleegkundige lees je meer over hoe je de basisprincipes van deze methodiek zelf thuis kunt toepassen als je jonge kinderen hebt! In een ander interview op de website van het CJG043 deelt ze trouwens ook tips over hoe je kunt omgaan met een eigenwijze of ondeugende dreumes of peuter. Deze tips zijn denk ik ook interessant voor jullie!

Wat betreft het voldoende uitdagen van je kind; kijk eens of je een deel van de woonkamer tot speelplek kan ombouwen. Leg er bijvoorbeeld kussens en speelgoed neer. Dan heb je een plek waar je kind zich kan uitleven zonder teveel risico. Sensomotorisch spel (spel waarbij de zintuigen geprikkeld worden door texturen te voelen (en proeven…), geluiden te ontdekken) vinden ze op die leeftijd fantastisch. Zorg er wel voor dat het veilig is, want ze hebben op deze leeftijd nog sterk de neiging om dingen in hun mond te stoppen. Bied dit soort spel dus bij voorkeur aan aan tafel en blijf in de buurt zodat je hem in de gaten kan houden. Een leuke activiteit kan zijn om een groot zeil over de eettafel te leggen en daar wat scheerschuim op te doen, waar hij lekker in mag “tekenen” Ook kosteloos materiaal vinden ze erg leuk (wc-rolletjes). In dit artikel vind je meer tips voor leuke en eenvoudig aan te bieden activiteiten voor dreumesen.

Krijgt jullie zoon genoeg ruimte om te bewegen? Wat je zou kunnen doen, is eens een parcourtje uitzetten met materialen waar hij onder of overheen kan lopen/kruipen. Dit vinden ze vaak heel leuk op deze leeftijd. Zet er een muziekje bij op, dat stimuleert het bewegen nog meer.

En hoe verloopt het contact tussen hem en het oudere broertje of zusje? Kun je daar misschien iets mee door ze meer te begeleiden om samen te spelen of tonen ze weinig interesse in elkaar? Probeer beide kinderen op vaste momenten van de dag persoonlijke aandacht te geven, zodat ze beiden wel voldoende ‘aan hun trekken komen’. Ga bijvoorbeeld steeds voor het eetmoment een half uurtje iets leuks met je zoontje doen of even een boekje lezen. Maar ook tussendoor hem positief toespreken werkt altijd goed.

Tot slot nog wat interessant spelmateriaal voor deze leeftijd:

  • Speelgoed waar je op kunt rijden;
  • Muziek;
  • Duwspeelgoed;
  • Blokken;
  • Bouwmaterialen en stapelmaterialen;
  • Sorteerspelletjes;
  • Eenvoudig tekenmateriaal;
  • Ballen;
  • Kleine klimconstructies;
  • Hobbelpaard.

Veel succes gewenst!

En als er nog vragen zijn, aarzel niet om opnieuw te mailen of chatten!

Stephanie
Stephanie Engwegen opvoedondersteuner Trajekt

Stephanie Engwegen

Ik ben Stephanie Engwegen, 40 jaar en werkzaam als opvoedondersteuner in Maastricht Oost. Als opvoedondersteuner bied ik digitale, telefonische en persoonlijke ondersteuning bij vragen over de ontwikkeling en opvoeding van je kind. Opvoedingsondersteuning is er voor ouders met kinderen tot en met 12 jaar. Het is gratis, oplossingsgericht en vanuit een positieve gedachtegang (triple P). Samen met mijn collega Marjo Voeten, werk ik op woensdagmiddag in de Speelinloop van Speelpan Oost (Aartshertogenplein 25, Wittevrouwenveld). Dit is een onderdeel van Samen Spelen, Trajekt. Ook ben ik regelmatig te vinden op plekken waar ouders met hun kinderen bij elkaar komen, zoals de peuteropvang, de school en speelplekken in de wijk. Als pedagogisch medewerker op een (peuter)opvanglocatie in Maastricht, werk ik ook direct met kinderen. Tot slot ben ik op maandag- en dinsdagavond werkzaam bij de opvoedchat van het CJG043 en beantwoord ik regelmatig de binnengekomen e-consultvragen. Deze ondersteuning sluit aan op de persoonlijke situatie van het gezin en de deskundigheid en ervaring van de ouders vormen het uitgangspunt. In combinatie met onze kennis en ervaring werken we samen aan een passende oplossing. Omdat we nauw samenwerken met allerlei instanties kunnen we je goed doorverwijzen als dat nodig is.

Over CJG Denkt Mee

Onze opvoedondersteuners van Trajekt en GGD Zuid Limburg beantwoorden elke dag vragen die ouders uit de regio 043 via de e-consult of chatfunctie voorleggen aan het CJG043. Graag willen we ook andere ouders de kans geven om zich te laten inspireren door de tips en adviezen die onze experts hebben gegeven. Vandaar het nieuwe vaste item ‘CJG DENKT MEE’ op onze website! Om de privacy te garanderen, passen we de vragen uiteraard zodanig aan dat ze niet meer herleidbaar zijn naar de oorspronkelijke vraag.

Stel jouw persoonlijke vraag aan CJG043

Heb jij ook een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Of over je rol als ouder? En zou je graag persoonlijk advies willen van een van onze opvoedondersteuners? Via de ‘Stel-je-vraag’ pagina kun je al je vragen over opvoeden en opgroeien 24/7 voorleggen aan onze experts. Het is ons streven om je binnen twee dagen van een persoonlijk antwoord te voorzien.

Op maandag- en dinsdagavond kun je tussen 20.00 en 21.30 uur gratis en anoniem chatten met onze opvoedondersteuner Marjo. Op deze pagina vind je meer informatie over onze chatspreekuren.