ONS DOCHTERTJE (3 JAAR) WIL ‘S AVONDS NIET NAAR BED EN KRIJGT DRIFTBUIEN

Hallo CJG043,

Onze dochter van ruim 3 jaar heeft moeite om ’s avonds naar bed te gaan. Ze houdt zich enorm vast aan vele ritueeltjes, die we ook met haar doen. Zodra we naar beneden willen, krijgt ze driftbuien. Ze blijft maar doorgaan… Ondertussen komt ze soms ook al na naar beneden en gaat ze daar nog eens verder. Straffen, rustig blijven, negeren, beloningssystemen hebben we allemaal al geprobeerd. We zijn een beetje radeloos. Ze heeft nog een zusje van een half jaar oud en zij wordt wakker van haar geschreeuw. Ze geeft aan dat ze niet alleen boven wilt zijn. Maar ze zegt bijvoorbeeld ook dat ze bang is omdat het donker is, terwijl het nog licht op haar kamer is, ze een nachtlampje heeft èn het gordijn half open blijft. Ze heeft altijd wel (naar mijn idee) ‘smoesjes’ om ons zo lang mogelijk boven te houden. We zijn een tijdje op de trap blijven zitten, maar dan blijft ze controleren of we er nog zijn… Hopelijk heeft u nog tips voor ons. Vooral tegen de driftbuien…

Beste ouder,

Jullie dochtertje van 3 heeft op dit moment moeite met het naar bed gaan. De bed-rituelen die jullie hanteren kent ze, maar deze zijn blijkbaar niet meer toereikend om het naar bed gaan goed te laten verlopen. Jullie vragen je af of ze nu ook wel van alles als ‘smoesje’ gebruikt om niet te gaan slapen en het gedrag wordt moeilijker te hanteren. Zo begrijp ik uit jullie mail.

Het is goed dat jullie bepaalde bed-rituelen hanteren. Zeker als kinderen nog heel jong zijn helpt dit heel goed, zodat kinderen een veilig gevoel hebben als ze gaan slapen. Maar jullie dochter is inmiddels ruim 3 jaar en ze snapt nu ook heel goed dat ze met de bed-rituelen een bepaalde aandacht krijgt die ze heel fijn vindt. Ze wil die aandacht graag behouden en dus liefst wil ze dat jullie bij haar blijven. En als jullie niet blijven dan komt ze zelf wel uit bed… In dit artikel op de website vind je specifieke tips over peuters die steeds uit bed komen. Misschien interessant om eens te bekijken?

Jullie vraag aan CJG043 is hoe jullie hier het beste op kunnen reageren. Het is de bedoeling dat jullie dochter zich veilig voelt maar óók dat ze gewoon gaat slapen. Spelen, aandacht krijgen, met elkaar bezig zijn en wakker zijn is weer iets voor de dag van morgen. Nu is het tijd om te slapen. Ik ga er even van uit dat jullie dochter eerst wel goed ging slapen, dat het er langzaam ingeslopen is en dat het nu niet meer zo gemakkelijk gaat als tevoren. Ik zal enkele tips proberen te geven om dit proces weer bij te stellen.

Allereerst is belangrijk dat je niet aan jezelf hoeft te gaan twijfelen. Er kunnen zoveel redenen zijn waardoor het slapen gaan nu wat moeilijker gaat. Je kunt bijvoorbeeld ook even deze periode of de afgelopen dag eens anders bekijken: Gaat ze bijvoorbeeld binnenkort naar groep 1 van de basisschool en houdt dat haar bezig? Heeft ze misschien moeite met het feit dat de vakantie voorbij is en er weer meer ritme is door de dag heen? Is er iets anders bijzonders of opvallends gebeurd? Hoe heeft ze gereageerd op de geboorte van haar zusje? Zou ze ergens het gevoel kunnen hebben dat ze wat minder aandacht krijgt? Dit zijn zowat vragen die je jezelf kunt stellen.

Hoe zou het zijn als je bij het naar bed gaan kort met haar de dag voorbij laat gaan door er even samen over te praten? Wellicht dat ze zelf dan iets benoemt wat haar bezig houdt waar je dan samen even over kunt babbelen. Je kunt ook vragen wat ze leuk vond van de dag en wat minder leuk. Laat haar maar vertellen… Het hoeft geen diep gesprek te zijn en je hoeft er ook niet van alles van te vinden. Het gaat erom dat ze haar ervaringen van de dag, of iets anders dat naar boven komt, even kwijt kan.

Bed-rituelen aanpassen kan helpen om uit een negatieve spiraal te komen. Je zegt dat zij zich enorm vasthoudt aan de rituelen. Ze is ruim 3 jaar en dus kun je dit best eens met haar bespreken, zodat naar bed gaan weer leuk wordt. Bespreek samen eens, overdag, dat je het naar bed gaan een beetje wilt veranderen zodat het voor iedereen weer fijn wordt. Je kunt daarbij zelf eventueel ook benoemen wat wel goed gaat en wat niet zo fijn gaat en laat haar dit ook benoemen. Hoe kan het anders? Laat haar ook een idee bedenken. Zo kan zij ook wat meer verantwoording voelen. Samen een boekje lezen in bed en dat zij dan nog even in het boekje mag lezen, 5 minuutjes, en dan pas hoeft te gaan slapen met een dikke kus! Laat haar daarbij bijvoorbeeld merken dat ze ouder is dan haar zusje en dat zij dat al mag. Zo kan zij ook meehelpen dat haar zusje ook fijn kan slapen.

Probeer uit deze negatieve cirkel te komen en kijk waar je een positieve draai kunt maken, eventueel samen met je dochter. Het moeilijkere gedrag is niet fijn en zorgt voor een onrustige situatie. Belangrijk is dus om rustig te blijven, ook al is dat niet gemakkelijk. Als jij rustig blijft zal ze dat eerder overnemen. Wees geduldig maar wel duidelijk. Als je bijvoorbeeld afspreekt dat ze in bed blijft, geef dan niet toe, maar blijf wel rustig en houdt je samen met haar aan die afspraak.

Op deze pagina op de website van het CJG043 vind je een overzicht van alle tips en artikels over slapen bij peuters. Wellicht kun je daar ook nog wat aanvullende ideeën uithalen? Heel belangrijk blijft dat je aanvoelt wat bij jullie past, als ouders én voor je dochter. En wat je dan ook verandert: doe het stapje voor stapje.

Ik wens je veel succes met je lieve dochtertjes. En mocht je nog een keer een vraag willen stellen dan kan dat altijd! Op maandag- en dinsdagavond tussen 20.00 en 21.30 uur kun je ook (anoniem) met me chatten. Wist je trouwens dat er elke eerste maandag van de maand een themachat georganiseerd wordt over slapen met een echte slaapcoach? Hier vind je meer info over deze themachat!

Marjo
Marjo Voeten opvoedondersteuner Trajekt chat CJG043

Marjo Voeten

Ik ben Marjo, 59 jaar en woon in Maastricht. Ik heb twee dochters, een twee-eiige tweeling van 19 jaar, waar ik super trots op ben! Sinds eind 2017 ben ik actief als vaste Chat Opvoedondersteuner voor het CJG043. Daarnaast werk ik ook als opvoedondersteuner voor Trajekt in Maastricht-Oost, in de wijken Wittevrouwenveld en Heugemerveld. Ook ben ik uitvoerend coördinator voor de Wie-Kent School.

Over CJG Denkt Mee

Onze opvoedondersteuners van Trajekt en GGD Zuid Limburg beantwoorden elke dag vragen die ouders uit de regio 043 via de e-consult of chatfunctie voorleggen aan het CJG043. Graag willen we ook andere ouders de kans geven om zich te laten inspireren door de tips en adviezen die onze experts hebben gegeven. Vandaar het nieuwe vaste item ‘CJG DENKT MEE’ op onze website! Om de privacy te garanderen, passen we de vragen uiteraard zodanig aan dat ze niet meer herleidbaar zijn naar de oorspronkelijke vraag.

Stel jouw persoonlijke vraag aan CJG043

Heb jij ook een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Of over je rol als ouder? En zou je graag persoonlijk advies willen van een van onze opvoedondersteuners? Via de ‘Stel-je-vraag’ pagina kun je al je vragen over opvoeden en opgroeien 24/7 voorleggen aan onze experts. Het is ons streven om je binnen twee dagen van een persoonlijk antwoord te voorzien.

Op maandag- en dinsdagavond kun je tussen 20.00 en 21.30 uur gratis en anoniem chatten met onze opvoedondersteuner Marjo. Op deze pagina vind je meer informatie over onze chatspreekuren.