NIEUWE LOOK VOOR DE CJG043-WEBSITE!

In de afgelopen maanden werd er achter de schermen hard gewerkt aan een nieuwe look voor de CJG043-website. Door de jaren is het aantal artikels op de website enorm gegroeid, waardoor de oude websitestructuur niet meer voldeed. In dit artikel lees je wat er veranderd is, waarom we dit gedaan hebben en wat er nieuw is op de CJG043-site! Heb je feedback? Laat het ons weten via info@cjg043.nl! 

Waarom een nieuwe look?

‘Waarom een nieuwe look?’ vraag je je misschien af bij het lezen van dit bericht. ‘De website zag er toch al mooi uit?’ Jazeker! Met onze huisstijl zijn we nog steeds heel tevreden, dus dat was niet de aanleiding om te gaan vernieuwen. De keuze om de website opnieuw onder handen te nemen, komt voort uit het feit dat de websitestructuur niet meer passend was. In september 2016 zijn we gestart met de CJG043-website in z’n huidige vorm. Op dat moment telde de website zo’n 25 artikels. Inmiddels is dat aantal gegroeid naar ruim 800 artikels. Hoe zorg je ervoor dat de bezoeker ook in die enorme hoeveelheid informatie snel kan vinden wat hij zoekt? Dat is het vraagstuk waar we een aantal maanden geleden mee aan de slag zijn gegaan; de aanleiding voor een nieuwe structuur en daarmee nieuwe look voor onze site!

De oude websitestructuur

Door de jaren heen is het aantal artikels enorm gegroeid. De website telt alleen al voor basisschoolkinderen bijna 50 verschillende artikels met tips over een bepaald onderwerp. In de oude websitestructuur stonden al deze artikels in rijen van drie onder elkaar. Stel jouw kind heeft weinig vriendjes/ vriendinnetjes en je gaat op zoek naar informatie en tips over dit onderwerp. Dan kun je je voorstellen dat het enig scroll-werk vraagt om in die enorme verzameling tips over basisschoolkinderen de juiste artikels te vinden . Bovendien kon het in de oude websitestructuur ook zomaar zijn dat over dat over dat betreffende onderwerp niet alleen een of meerdere tippagina’s voorhanden waren, maar dat je ook bij ‘artikels’, ‘informatie uit de regio’ of in een ’themadossier’ informatie over dit topic zou kunnen terugvinden. Mits je je de moeite zou nemen om ook daar door het aanbod van artikels te struinen. Kortom: het overzicht ontbrak en voor de bezoeker was het niet bepaald eenvoudig om snel alle beschikbare informatie over een bepaald onderwerp te vinden.

Wat is er veranderd?

In de nieuwe websitestructuur hebben we de bestaande informatie op een nieuwe manier geordend. Voor elke doelgroep werden relevante categorieën bepaald, om vervolgens de verschillende artikels onder de juiste categorie te kunnen plaatsen. Voor de doelgroep ‘Schoolkind‘ bijvoorbeeld is er een categorie met informatie over het opvoeden van schoolgaande kinderen, een categorie met informatie over de ontwikkeling van schoolkinderen op verschillende gebieden, een categorie met alle artikels over voeding en meer. Op deze manier staat verwante informatie over een bepaald onderwerp bij elkaar, waardoor ouders sneller kunnen vinden wat ze zoeken.

De meeste themadossiers zijn komen te vervallen in de nieuwe websitestructuur, omdat de informatie uit deze dossiers bij de verschillende doelgroepen onder gebracht konden worden. Een aantal andere themadossiers bleef intact; Echtscheiding, Grip op Geld, Mediawijsheid en Vakantie. De informatie in deze themadossiers is minder gebonden aan de leeftijdsfase van het kind. Ze worden (indien relevant) apart ontsloten op de verschillende doelgroeppagina’s. Ook voor de themadossiers zijn verschillende categorieën aangemaakt, om de informatie binnen het betreffende dossier beter te kunnen ordenen. Voor het thema Echtscheiding bijvoorbeeld wordt er onderscheid gemaakt tussen; ‘je relatie goedhouden‘, ‘relatieproblemen‘, ‘uit elkaar‘, ‘begeleiden van de kinderen‘ en ‘een nieuwe toekomst‘.

Ook op de pagina voor professionals werd een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo kwam er op de landingspagina, naast de vertrouwede onderdelen ‘actueel‘, ‘expertise uit de regio‘ en ‘preventief aanbod uit de regio‘ een categorie bij met ‘handige tools, facts & links‘. Daarnaast werd ook in de informatie onder ‘expertise uit de regio’ en ‘preventief aanbod uit de regio’ een ordening aangebracht naar leeftijd van het kind. Dit maakt het voor de professional die op zoek is naar specifieke informatie of aanbod, makkelijker om gericht te zoeken op onze site!

Wat is er nieuw?

CJG Denkt Mee

Naast het aanpassen van websitestructuur hebben we ook een aantal nieuwe onderdelen toegevoegd op onze homepage. Te beginnen met de nieuwe rubriek ‘CJG Denkt Mee’. Hier vind je een selectie van (geanonimiseerde) vragen die ouders via chat of mail hebben voorgelegd aan het CJG043. Welk advies ontvingen zij van onze opvoedondersteuners? Dat lees je in deze rubriek, die we toevoegden om enerzijds ouders een inkijkje te geven in wat voor soort vragen men kan stellen en wat voor antwoord men kan verwachten. Maar ook om een stukje herkenbaarheid te creëren voor ouders; ze zijn niet de enige die met bepaalde opvoedkundige vragen worstelen. En hopelijk kunnen op deze manier meer mensen profiteren van de gegeven adviezen en tips!

Inspirerende Verhalen

Door de jaren heen hebben we allerlei mooie, inspirerende en soms ook ontroerende verhalen opgetekend van ouders en professionals uit de regio 043. De meeste verhalen kregen in de nieuwe websitestructuur een plekje in een van de gemeentepagina’s. Sommige verhalen zijn echter te mooi om zo ‘diep verstopt’ te zijn in de website. Zij hebben nu een bijzonder plekje ‘in the spotlights’ in de nieuwe rubriek ‘Mooie Verhalen‘ op onze homepage. Ook onze mamabloggers kregen een aparte rubriek op de homepage. Nieuwsgierig naar deze toppers? Op deze pagina stellen ze zich kort voor!

Doelgroeppagina ‘Kleuter’

Een laatste vernieuwing is dat we een aparte doelgroeppagina gemaakt hebben met informatie over kleuters. In de oude website stonden de tips en artikels voor ouders van kleuters verspreid tussen de informatie over schoolgaande kinderen. Aangezien de onderwerpen waar een ouder van een 4- of 5-jarige informatie over zoekt behoorlijk verschillen van de topics waar een ouder met een kind van 11 of 12 jaar tegenaan loopt, besloten we een aparte pagina aan te maken, waar alle informatie over kleuters gebundeld is!

Wat is er niet veranderd?

Gelukkig is er ook een heleboel dat niet veranderd hoefde te worden! Je vindt op de CJG043-website nog steeds dezelfde inhoudelijke artikels met tips en adviezen over alledaagse opvoedkwesties en aanbod voor ouders en kinderen uit de regio 043. Onze activiteitenagenda heeft z’n vaste plekje behouden op de homepage. En ook het aanmelden voor diverse cursussen en bijeenkomsten die door de Maastricht-Heuvelland gemeenten gratis worden aangeboden (zoals bijvoorbeeld Rots en Water trainingen, KIES Coaching, Positief Opvoeden volgens Triple P en de oudercursus ‘Laat je niks Wijsmaken’) verloopt nog steeds via de speciale aanmeldpagina. Verder kunnen ouders uit de regio met vragen over het gedrag, de opvoeding of de ontwikkeling van hun kind elke maandag- en dinsdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur gratis en anoniem chatten met een van onze opvoedondersteuners en 24/7 mailen voor persoonlijk advies. Meer informatie over de mogelijkheid voor ouders om hun vraag te stellen vind je op deze pagina!