NIEUW IN MAASTRICHT-HEUVELLAND: KINDERKRANT JONG043

In gesprek met Rianne Siebenga
In gesprek met Rianne SiebengaInitiatiefneemster Kinderkrant Jong043

Na een voorbereidingstraject van 2 jaar, is het op 28 januari dan eindelijk zover. Die dag ontvangen kinderen van groep 5 – 8 op alle basisscholen in Maastricht-Heuvelland de eerste editie van de Kinderkrant Jong043. Het concept komt uit Rotterdam, waar basisschoolkinderen in de bovenbouw al sinds 2010 10x per jaar een gratis kinderkrant ontvangen. In dit interview met initiatiefneemster voor de kinderkrant Jong043 Rianne Siebenga lees je meer over dit mooie initiatief!

Het verhaal achter de Kinderkrant043

“Ruim drie jaar geleden ben ik vanuit het buitenland in Maastricht komen wonen. Ik heb lange tijd in het voortgezet onderwijs gewerkt, maar toen ik terugkwam in Nederland, wilde ik graag iets nieuws gaan doen. Per toeval hoorde ik twee jaar geleden een interview over de kinderkrant Jong010 in Rotterdam, waarin de oprichters van de Stichting vertelden dat ze op zoek waren naar mensen die dit initiatief ook elders in Nederland wilden gaan opzetten. Jong043 is niet alleen een leuke krant voor kinderen. Het is ook bedoeld om kinderen beter te leren lezen en om hen te betrekken bij dingen die in hun lokale omgeving gebeuren. Een ander uitgangspunt van Jong043 is dat er aandacht besteed wordt aan kinderen die opgroeien in kwetsbare omstandigheden, zonder dat hier direct een stempel op wordt gedrukt. Ik zag aan de voorbeelden van de kinderkrant van Rotterdam dat men dit goed kon. Ik raakte enthousiast en heb me aangemeld. Na een training van een jaar door de oprichters van Jong010 ben ik vorig jaar dan zelf aan de slag gegaan met de eerste voorbereidingen voor Jong043.”

Een hele klus

“Die training van een jaar was wel nodig, want in je eentje zo’n project opzetten, zonder dat je kan terugvallen op iemand die daar al ervaring in heeft, dat is vrijwel onmogelijk! De krant verschijnt namelijk gratis. Dat betekent dat er fondsen en partners gezocht moeten worden die dit project financieel willen ondersteunen. Hoe vind je die? Maar ook; hoe maak je een krant? En hoe kun je samen met partners en scholen elke maand weer komen tot een leuke inhoud van de krant? Dat soort dingen zijn allemaal aan bod gekomen tijdens de training.”

Kinderkrant Jong043

Wat staat er in de Kinderkrant?

“De inhoud van de krant komt tot stand in samenwerking met allerlei partners in de regio. Denk bijvoorbeeld aan het Bonnefanten, CNME Maastricht en Regio, het Natuurhistorisch Museum, Kumulus en de Maastricht-Heuvelland Bibliotheken. Zij willen graag allerlei interessante dingen delen met kinderen. Met het Bonnefanten is bijvoorbeeld afgesproken dat er elke twee maanden een korte bespreking van een kunstwerk in de krant komt. In de eerste editie is dat een schilderij van een schip dat is versierd. Kinderen kunnen in de krant niet alleen lezen over de achtergrond van dit schilderij; ze worden ook uitgedaagd om zelf eens een schip te tekenen en dit te versieren. Verder is het de bedoeling dat er in elke krant ook verhalen verschijnen over mooie initiatieven van scholen uit de regio. We starten deze maand met een verhaal van Basisschool Broekhem in Valkenburg over wat het betekent om een ‘Vreedzame School’ te zijn. En daarnaast doe ik ook interviews met kinderen over allerlei onderwerpen. Over spelen bij de harmonie bijvoorbeeld, over hoe het is om in coronatijd bij de noodopvang naar school te gaan of hoe een asielzoekerskind de verschillen ervaart tussen het onderwijs in Nederland en het onderwijs in z’n geboorteland. En er zijn ook vaste rubrieken, zoals ‘huisdier van de maand’ en een artikel over kinderen die een bepaalde sport doen.”

Paniek

“Ik vind het heel leuk om met kinderen te praten over van alles en nog wat. En ik merk dat kinderen het ook leuk vinden om te vertellen waar ze mee bezig zijn en wat ze doen. Afgelopen weekend had ik voor een item voor de krant afgesproken met een historicus bij het klooster van Wittem. Het leek me leuk om daar ook wat kinderen bij te betrekken, maar die ‘vrijwilligers’ moesten nog gevonden worden. Ik had al eerder gezien dat het altijd druk is op de parkeerplaats daar, dus ik was ervan uitgegaan dat dit ter plekke wel goed zou komen. Helaas was dat die betreffende middag anders; de parkeerplaats was leeg. Ik was even in paniek. Maar gelukkig trof ik bij het café om de hoek een gezin met een aantal kinderen die ik kon benaderen. Ze reageerden heel enthousiast en wilden graag mee. Ze waren nog nooit eerder in een klooster geweest. En zeker als er dan iemand bij is die er van alles bij weet te vertellen en aan wie ze hun vragen kunnen stellen, is dat natuurlijk een leuke ervaring. Het was mooi om hun enthousiasme en leergierigheid te zien!”

Ben je benieuwd naar de 1e editie van de krant? Hier kun je ‘m downloaden!

De Kinderkrant Jong043 wordt mede mogelijk gemaakt door het Elizabeth Strouven Fonds, de Sint Clemensstichting, Stichting Kanunnik Salden Nieuwenhof, SMPM, het Burgerkracht Stimuleringsfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

MEER INFORMATIE