NIET BLIJ MET DE PARTNERKEUZE VAN JE KIND? 3 TIPS!

tips niet blij met partnerkeuze kind

Voor je kind wil je alleen het beste. Logisch dat je als ouders dus ook met een kritische blik kijkt naar het vriendje of vriendinnetje dat je kind mee naar huis neemt. Veel ouders wensen hun dochter een lieve, betrouwbare partner, die haar met respect behandelt. En hun zoon een sociaal en emotioneel stabiel persoon, die lief voor hem is. Maar wat als je je niet kunt vinden in de partnerkeuze van je kind? Doordat hij of zij bijvoorbeeld gevallen is op een leeftijdsgenootje uit een heel ander sociaal milieu? Of op iemand die is opgegroeid in een moeilijke gezinssituatie en kampt met psychische problemen? Of als er een groot leeftijdsverschil is?

Tip 1: Geef je kind de ruimte

Natuurlijk is het niet prettig als je als ouder(s) niet blij bent met de partnerkeuze van je kind. Je bent bezorgd over de invloed die de vriend(in) heeft op je kind. Of misschien vind je het zelf lastig om de jongen of het meisje in kwestie vaak over de vloer te hebben, omdat je je stoort aan bepaald gedrag? Hoe dan ook geldt dat het niet verstandig is om dit aan je kind te laten merken. Zolang de veiligheid van je kind niet in het spel is (bijvoorbeeld bij vermoeden van een loverboy), is het goed om je kind de ruimte te geven om zelf te ontdekken. Ook dit is een stukje ‘loslaten’, dat hoort bij het langzaam volwassen worden van je kind. Je kind wordt steeds zelfstandiger en het kiezen van vrienden en partners maakt daar deel van uit.

Tip 2: Blijf in gesprek

In lijn met wat de puberbrein experts van de Universiteit Maastricht aangeven in hun tips voor het opvoeden van pubers, geldt ook voor dit onderwerp dat het belangrijk is om de relatie met je kind goed te houden en in gesprek te blijven met elkaar. In dit kader kun je best een keer het gesprek aangaan met je kind over welke eigenschappen het belangrijk vindt in een partner en in een relatie en waarom. Een scene in een televisieprogramma, serie of film kan soms een mooie ingang zijn om het gesprek aan te knopen. Vraag je kind bijvoorbeeld wat hem of haar opviel in de manier waarop de personages met elkaar omgingen of wat het daarvan vond. Zou dat in de realiteit ook zo werken? Kan je kind zich voorstellen dat zoiets ook zou kunnen gebeuren in zijn/haar eigen relatie?

Tip 3: Verbieden heeft geen zin!

Misschien overbodig om nog zo expliciet te melden, maar we doen het toch 😉 Het is niet aan te raden om je kind het contact met zijn of haar vriend(in) te verbieden. Vaak werkt dit namelijk averechts. Je kind is verliefd en liefde laat zich nu eenmaal niet graag sturen. Je kind zal dus waarschijnlijk – ondanks het verbod – blijven zoeken naar manieren om contact te hebben met zijn/haar vriend(in). Sommige kinderen doen dat openlijk en zetten zich daarmee af tegen hun ouders, wat dan vaak gepaard gaat met de nodige conflicten. Andere kinderen kiezen ervoor om de relatie ‘stiekem’ voort te zetten. Beide situaties zijn schadelijk voor de (vertrouwens)relatie tussen jou en je kind. Wat de relatie tussen je kind en zijn/haar partner alleen maar versterkt!

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.