MOEDER-BABY GROEP: ‘HAD IK DIT MAAR AL VOOR DE GEBOORTE VAN TIM GEWETEN!’

In gesprek met Monique
In gesprek met Moniqueover de Moeder-baby groep van GGD Zuid Limburg

De moeder-baby groep is ontwikkeld door Paulien Kuipers van Stichting Kinderleven. In deze groep richt je je op de hechting tussen jou en je baby, samen met andere mama’s. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat er een band tussen moeders en hun kind ontstaat na de geboorte. Sinds 2018 wordt deze moeder-baby groep door GGD Zuid Limburg aangeboden. Monique heeft daar in het voorjaar de eerste moeder-baby groep gevolgd. Zij vertelt ons graag en openhartig hoe zij de bijeenkomsten heeft ervaren en wat het effect is op de band met haar zoontje Tim.

“Is dit het dan nu…?”

“Toen mijn zoontje Tim werd geboren, ging het in het begin allemaal prima. Maar toen, vrij snel na de geboorte mijn man thuis kwam te zitten met een depressie, werd het zwaar. Er kwam heel wat op me af: ’s nachts wakker liggen, weinig tot geen contact meer met vriendinnen… Ik stond er alleen voor, kon dit niet delen met mijn man en voelde me eenzaam. De roze wolk was ver te zoeken. Ik dacht ‘is dit het dan nu?’. Ik zocht steun bij mijn vriendinnen en was geregeld thuis weg. Op een gegeven moment kreeg ik het idee dat mijn zoontje van toen dik 2 maanden op mijn geregelde afwezigheid begon te reageren, dat hij me afwees. Hij draaide bijvoorbeeld zijn hoofd weg en negeerde me. Daar schrok ik erg van.”

Iets mis in de hechting?

“Ik heb toen contact opgenomen met Neeltje, de verpleegkundige van het consultatiebureau. Ik wilde mijn angst delen dat er iets mis was in de hechting tussen Tim en mij. Zij gaf aan wel te zien dat Tim aan mij gehecht was, maar dat veranderde nog niet zoveel aan mijn ervaringen en mijn gevoel. Neeltje adviseerde me toen de moeder-baby groep, waar hechting onderwerp van gesprek zou zijn en waar ik mijn ervaringen kon delen met andere moeders. Ik zou meer inzicht krijgen in hechting en kon er leren welke mogelijkheden er zijn om er aandacht aan te besteden. Ik heb toen contact gehad met jeugdarts Nicky, één van de 2 groepscoaches van GGD Zuid Limburg en besloot om mee te doen.”

Drempel was snel weg

“De eerste bijeenkomst vond ik heel spannend. Om zo open te zijn naar vreemden was voor mij even wennen. Ik ben een persoon die het zelf wil oplossen en vond dit dus wat moeilijker. Toch kwam er al snel een bepaald vertrouwen, omdat alle moeders hun verhaal delen en je allen in een soort zelfde situatie zit. Zo was er ook een jonge moeder die zelf een depressie had. Dat gaf natuurlijk herkenning. Je wilt elkaar ook helpen en geholpen worden, de drempel was daarom snel weg. Ik kreeg al gauw van de groep te horen dat Tim wel degelijk aandacht had voor mij en mij in de gaten hield. Dat hij zijn hoofd naar mij draaide en naar mij luisterde als ik iets vertelde. Dit gaf me wel het besef dat ook al keek Tim mij niet aan als hij bij me was, dat het niet zo was dat hij niets van me wilde weten. Ik had dit zelf nog niet zo gezien. Dit was echt heel fijn om te horen en ook motiverend om door te zetten en verder te gaan met de groep.”

Het lukt echt!

“Elke week vertel je elkaar hoe het gegaan is, wat je hebt meegemaakt en welke stappen je kindje heeft gemaakt. Ook vertel je welke pluspunten je ervaren hebt, wat er goed is gegaan. Elke bijeenkomst heeft een vaste opbouw en een thema, welke door de coaches wordt bepaald. Thema’s als kijken naar je kind, praten met je kind, de opvoeding en grenzen stellen. We vertelden dan ieder hoe we met dit thema omgaan en deelden onze ervaringen. Je krijgt in de moeder-baby groep uitleg en advies. Maar dat niet alleen, je gaat het vervolgens ook oefenen en doen. Dit geeft veel diepgang. Het zelf ervaren en merken dat het echt lukt, gaf mij ook rust.”

Dit maakte dat ik echt groeide

“Ik leerde hoe belangrijk luisteren en kijken naar je baby’tje is. Door in stilte te kijken naar je kindje, te observeren en hier ook echt de tijd voor te nemen, ga je zien wat je baby’tje allemaal doet en hoe hij op je reageert. Ik zag dat Tim eigenlijk heel tevreden was en dat hij niet afstand nam. En anderen bevestigden dit ook. Dit te zien en ook te horen van de anderen, maakte dat ik echt groeide. Door samen te kijken naar je kind, zijn de adviezen die je dan van de andere moeders krijgt ook waardevol. Want het moet passen bij jouw kind. Anderen kunnen wel adviezen geven, maar kennen je kind niet. Ik greep in het begin alles aan, omdat ik Tim graag rustig wilde krijgen. Maar als het dan niet hielp en het soms zelfs nog erger werd, maakte me dat ontzettend onzeker.”

Vertel wat je gaat doen

“Het naar elkaar kijken in de groep, heeft mij ook op een ander vlak inzicht gegeven. Toen ik bijvoorbeeld de rust van een moeder zag in de omgang met haar kindje, viel me op dat ik die rust niet had. Ik raakte erg gestresst als Tim ging huilen. Als ik hem bijvoorbeeld neerlegde om hem een nieuwe luier om te doen, begon hij meestal hard te huilen. Dit maakte mij ook heel onrustig. We leerden in de groep dat je door met je kindje te praten over wat je gaat doen, hem kunt voorbereiden. Dat heeft me veel gebracht. Nu ik eerst vertel wat ik ga doen ‘ik ga je nu een schone luier omdoen’, is Tim rustig en laat hij het gebeuren.”

Emoties delen met je kindje

“Waar ik ook echt veel aan gehad heb was het thema opvoeden. Je gaat naar je eigen opvoeding kijken. Hoe ben jij zelf opgevoed, wat wil je hiervan wel overbrengen en wat niet naar je eigen kind. Ik ben zelf opgegroeid in een gezin waarin niet veel verteld werd en zeker niet over gevoelens. Ik heb nu in de groep ervaren dat het vertellen van je gevoelens aan je baby’tje hem juist veel rust kan geven. Want hij merkt de emoties toch op. Als ik moest huilen merkte Tim dit ook en werd hij onrustig. Ik heb nu ervaren dat erover vertellen aan mijn zoontje hem echt rustiger maakte. En dit gold ook voor mij.”

Op eigen benen staan

“Bij de afsluiting van de groep was ik er op zich wel aan toe ‘op eigen benen te staan’. Ik zie zelf sterke verbeteringen. Toch zou ik best nog wel weer eens een vervolggroep willen hebben, want er komen ook weer nieuwe fases aan. Mijn behoefte om veel weg te zijn, is nu afgenomen. Het is nu alleen nog maar leuk om iets af te spreken en niet meer een vlucht, zoals eerder. Met mijn man gaat het gelukkig ook weer beter en dat heeft natuurlijk ook weer een positieve invloed op mij. Het voelt goed nu!”

Een echte aanrader

“De moederbabygroep heeft mij dus echt goed geholpen en ik kan deze dan ook iedereen aanraden. Nu achteraf zou ik willen dat ik dit al vooraf aan de geboorte geweten had en ik daardoor meer voorbereid zou zijn geweest. Je hoort van tevoren eigenlijk alleen maar hoe geweldig het allemaal is. En dat is het ook, maar er komt ook heel wat op je af. En ik ging maar door, omdat ik het moeilijk vond om te laten zien hoe het daadwerkelijk met me ging en niet wilde toegeven aan de rust welke ik sterk nodig had. Nu weet ik dat die roze wolk er vaak niet is en dat je elkaar heel goed kunt helpen en steunen door er samen open over te praten.”

Interesse?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Moeder-baby groep van GGD Zuid Limburg na het lezen van dit interview? Of zou je zelf ook gebruik willen maken van dit aanbod? Neem dan contact op met je eigen consultatiebureau.

MEER INFORMATIE