MIX SPORT CLUB: SPORTEN IN EEN SOCIAAL VEILIGE OMGEVING!

In gesprek met Britt Beckers
In gesprek met Britt BeckersCombinatiefunctionaris Maastricht Sport

Onze regio kent voor jong en oud een uitgebreid aanbod op het gebied van sport en bewegen dankzij de vele sportaanbieders en verenigingen. Maar welke sport past bij je kind? En wat als je kind het eng vindt: sporten bij zo’n grote club of vereniging? Daar bedacht Maastricht Sport de ‘MIX Sport Club’ op en Britt Beckers, combinatiefunctionaris ‘Sport en Bewegen’ vertelt ons hier meer over.

Te hoge drempel

“Ondanks het gevarieerde aanbod concludeerden onze sport & beweegspecialisten, dat voor sommige kinderen de drempel om zich aan te melden bij een club of vereniging toch te hoog is. Dit kan verschillende redenen hebben: kinderen vinden het eng om in een grote groep terecht te komen waar zij niemand kennen, ze schamen zich voor hun verminderde motoriek of overgewicht, ze zijn te verlegen of hebben ADHD en krijgen net niet die individuele aandacht die zij zo hard nodig hebben. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van kinderen die op het gebied van sport en bewegen nergens terecht kunnen. Een kerndoelstelling van Maastricht Sport is iedereen op zijn eigen niveau plezier te laten beleven aan sporten en bewegen en is daarom voor alle kinderen die (nog) niet toe zijn aan het sporten bij een vereniging, de Mix Sport Club gestart.”

Plezier staat voorop!

“De Mix Sport Club is een klein en veilig sportgroepje van maximaal 10 kinderen die deelnemen aan een gevarieerd sportprogramma. De kinderen maken telkens kennis met een nieuwe sport waarbij ze op een speelse manier aan individuele doelen kunnen werken. Deze doelen kunnen variëren van ‘vriendjes leren maken’ tot ‘beter worden in balsporten’. Met de kinderen wordt overlegd welke sporten zij graag willen doen. Er wordt gestart met enkele basislessen waarin plezier voorop staat, maar tegelijkertijd wordt er gewerkt aan zelfvertrouwen, samenwerking en gedrag. Na deze basislessen worden verenigingen uitgenodigd om kennismakingslessen te verzorgen tijdens de Mix Sport Club les. Op die manier probeert Maastricht Sport kinderen te stimuleren om de overstap te maken naar een vereniging. Waar nodig zal deze overstap begeleid worden door de coaches van Maastricht Sport.”

>> Lees ook eens ons artikel: 6 tips voor als je kind weinig of geen vriendjes heeft.

sporten sociaal veilige omgeving

Voor wie nog meer?

“De Mix Sport Club biedt ook mogelijkheden voor kinderen die willen ontdekken welke sport ze leuk vinden of om uit te vinden waar ze goed in zijn. Zij doen een paar maanden mee met de Mix Sport Club om vervolgens door te stromen naar hun favoriete sportvereniging.

Ook kan de Mix Sport Club een vervolg zijn op de cursus Rots en Water. Dit is een sociale weerbaarheidstraining die Trajekt aanbiedt in samenwerking met het CJG043. Aangezien er tijdens de sportlessen veel aandacht wordt besteed aan het gedrag en zelfvertrouwen van de kinderen kan dit een mooie overgang zijn. De Rots en Water trainers verwijzen kinderen door naar de Mix Sport Club als zij hiervoor in aanmerking komen en nog niet actief zijn bij een sportclub.”

Een leven lang plezierig bewegen

“De lessen van de Mix Sport Club worden zoveel mogelijk afgestemd op de doelen en wensen van de kinderen waarbij plezier en succesbeleving het belangrijkste zijn. Als kinderen plezier krijgen in sport, zullen zij op lange termijn eerder geneigd zijn om sport onderdeel van hun leven te maken. Het doel van Maastricht Sport is het leggen van een basis voor een leven lang plezierig bewegen!”

Interesse?

De gratis lessen vinden plaats in de gymzaal in Caberg. Meer info kun je lezen op de website van Maastricht Sport. Kinderen uit Maastricht kunnen zich aanmelden via: inschrijven@maastrichtsport.nl​.

MEER INFORMATIE