MINDFULNESSTRAINING VOOR KINDEREN IN VAALS

In gesprek met Milou Bothmer
In gesprek met Milou BothmerMindfulness trainer Cirkel in Verbinding

In het voorjaar van 2024 konden kinderen uit Vaals en omstreken gratis deelnemen aan een Mindfulness training. Dit initiatief kwam vanuit Humanitas Kinderopvang en kon met ondersteuning van de Gemeente Vaals mogelijk worden gemaakt. Gezien het succes, zal naar alle waarschijnlijkheid in 2025 een nieuwe groep starten. In dit interview met trainster Milou Bothmer lees je meer over de inhoud en resultaten van deze pilot in de gemeente Vaals. Wil je meer weten over de kracht van mindfulness? Lees dan het tweede deel van het interview met Milou over het belang van mindfulness voor ouder en kind!

Het ontstaan van de training ‘Mindfulness voor kinderen’

“Vanuit Humanitas Kinderopvang ontstond het idee voor een mindfulness training voor kinderen van 8 en 9 jaar die gebruik maken van de BSO. Op deze opvang is er al veel aandacht voor lichamelijke gezondheid en nu wilde men ook iets bieden om het mentale welzijn van kinderen te bevorderen. Niet gek in de huidige maatschappij waarin niet alleen ouders vaak druk zijn en stress ervaren, maar ook steeds meer kinderen kampen met stress-gerelateerde klachten. Een mindfulness training kan kinderen ondersteunen beter om te gaan met alle hectiek, drukte en overweldigende gevoelens.”

“Omdat de wens bestond om deze training ook toegankelijk te maken voor andere kinderen in de gemeente Vaals, zijn we in gesprek gegaan met de gemeente”, vertelt Milou. “Zij wilden dit initiatief graag ondersteunen en zodoende kon de training gratis aangeboden worden voor zowel de kinderen van de BSO van Humanitas als ook andere kinderen uit Vaals”.

Start van de mindfulness training

Milou: “Na de carnavalsvakantie zijn we gestart met een groep van zes kinderen. Zij hebben acht wekelijkse bijeenkomsten gevolgd. Voorafgaand aan de training heeft er een gesprek met ouders plaatsgevonden en ook bij de laatste bijeenkomst werden ouders betrokken, om samen terug te kijken op wat de training gebracht heeft. Milou: “Deze ouderbetrokkenheid vind ik heel belangrijk, omdat je natuurlijk wil dat zij ook na afloop van de training met hun kind aan de slag kunnen gaan met het gedachtegoed van Mindfulness.”

>> Lees meer over het belang van mindfulness voor ouders in het tweede deel van het interview!

kracht mindful ontspannen kinderen

Hoe zag de mindfulness training eruit?

“Bij mindfulness draait het eigenlijk om het oefenen van trainen van aandacht. De basis is het leren aandacht geven aan het NU, het huidige moment, op een vriendelijke en niet oordelende manier, anders mis je de mooie dingen én de behoeften die je op dat moment hebt”, aldus Milou. Met speelse oefeningen werd geëxperimenteerd met bewuste ademhaling, het lichaam voelen, gedachten opmerken en omgaan met lastige gevoelens. Kinderen deden oefeningen zoals liggend ademhalen, beweegactiviteiten en creatieve opdrachten, zoals tekenen. Milou: “Een favoriet was de ‘spaghettitest’, een body-scan waarbij kinderen zich eerst aanspanden en daarna ontspanden, zoals een gekookte spaghetti-sliert”.

Surfen op de golven van het leven

Naast de wekelijkse sessies kregen de kinderen ook eenvoudige oefeningen mee naar huis, zoals het bijhouden van een emotioneel ‘weerbericht’, waarbij het kind gedurende de dag een aantal momenten noteerde hoe het zich voelde. Op deze manier konden kinderen opmerken dat emoties gedurende de dag veranderen. Milou: “Mindfulness leert je om te surfen op de golven van het leven. De golven kunnen we niet veranderen, we kunnen ze leren accepteren met vallen en opstaan. De mindfulness training voor kinderen en jongeren helpt bij de golven leren nemen zoals ze zijn vanuit zelfvertrouwen, rust en compassie.”

mindfulness training kinderen Vaals

Resultaten en ervaringen

De training bleek een succes, zowel voor de kinderen als hun ouders. Milou: “Kinderen kwamen graag en gaven aan zich na afloop van de training rustiger te voelen. Daarnaast merkten kinderen ook andere verbeteringen, zoals sneller in slaap vallen, minder piekeren of beter kunnen concentreren op school”.

Ouders gaven aan dat hun kinderen niet alleen rustiger waren, maar ook beter hun gevoelens konden verwoorden. Milou: “Zelf vind ik dat de grootste winst. Lastige gevoelens en stress zijn inherent aan het leven. Maar als je deze kunt uiten, als je je daarin als kind verstaanbaar kunt maken, versterkt dat de veerkracht. En het draagt natuurlijk ook bij aan de verbinding tussen ouder en kind. Dat was ook iets wat ouders teruggaven in de evaluatie; dat het samen luisteren naar een opname van een mindfulness oefening zorgde voor een gezamenlijk moment van rust en verbinding”.

Breder effect en toekomstplannen

Vanwege de positieve reacties is een vervolgtraining waarschijnlijk. “Landelijk zien we dat jongeren steeds meer worstelen met stress. Door op jonge leeftijd te beginnen met mindfulness beoefening, kunnen we een groot effect bereiken. Zeker als kinderen dit samen met hun ouders doen en samen in een lagere versnelling bewegen. Kinderen raken zo al jong bekend met hun lichaam en kunnen lastige gevoelens beter dragen en delen met hun omgeving. Zo leren ze op zichzelf te vertrouwen. Vertrouwen op de signalen van het lichaam, zodat ze niet of veel minder over hun grenzen heengaan. Dat draagt bij aan een veerkrachtige generatie”, aldus Milou. In september 2025 hoopt ze weer een nieuwe groep te kunnen begeleiden en dan misschien ook voor wat oudere kinderen.