MINDFULNESS… WAT IS DAT NU PRECIES?

In gesprek met Delina Overdijk
In gesprek met Delina OverdijkMindfulness Coach Belle Vie

Mindfulness, het is een veel besproken onderwerp. En dat is niet raar aangezien steeds meer mensen (jong en oud) last hebben van stress, een burn-out en overspannen raken. Mindfulness Coach Delina Overdijk vertelt ons meer over wat mindfulness nu precies is!

“Ik vind het belangrijk om hier meer aandacht aan te besteden en om jou iets meer te vertellen hierover. De betekenis van mindfulness is al op heel wat verschillende manieren verwoord. Het is dus vrij lastig om de betekenis in een goede duidelijke zin samen te vatten. Een poging:

“Aandacht geven op een bepaalde manier, gericht, in het hier en nu, niet (ver)oordelend”

“Oftewel… Mindfulness is de zon ervaren op je huid. Je tranen langs je wang voelen druppelen. De bloemen weer ruiken. De irritatie voelen in je lichaam. De vrolijkheid en de narigheid ervaren op het moment dat die er zijn. Zonder er iets mee te hoeven doen, meteen te reageren of te uiten wat je er allemaal van vindt.

Mindfulness is eigenlijk niets anders dan bewust aanwezig zijn. Vanuit een open en vriendelijke houding willen begrijpen wat er aan de hand is. Zonder te oordelen, dingen te negeren of meegesleept te worden in de drukte van de alledag ben je hier aanwezig in dit moment.

Mindfulness is ook je openen voor wat er echt speelt, ook in jezelf. Als je open aandacht hebt voor je binnenwereld, ga je na verloop van tijd voelen wat je eigenlijk wilt in je leven. Je gaat min of meer luisteren naar de stem van je hart. Het gaat hier eigenlijk alleen maar om het vermogen om te voelen wat je echt wilt, te voelen wat je echt gelukkig maakt.”

Is mindfulness zweverig?

“Nee! Het is absoluut niet zweverig. Het is juist heel toegankelijk en praktisch gemaakt en helpt je om te gaan met de uitdagingen van ons drukke bestaan.”

Voor wie is mindfulness bedoeld?

“Mindfulness is voor iedereen, jong en oud! Wanneer je gewoon even niet zo lekker in je vel zit. Wanneer je last hebt van veel negatieve gedachten of wanneer je het gevoel hebt dat je zoveel moet van jezelf. Of als het gewoon goed met je gaat, maar wilt leren om nog meer te genieten van de dingen die je mee maakt, aardiger te zijn voor jezelf, anderen makkelijker een compliment durft te geven en af en toe een pauze moment wilt leren inlassen tijdens je drukke leven.”

Mindfulness voor tieners

“Veel jongeren ervaren ontzettend veel druk. Ze moeten zoveel van zichzelf en van de maatschappij. Mindfulness voor tieners is er speciaal op gericht hen om te leren gaan met hun onrust, hun overweldigende emoties en hun piekergedachten. Hierdoor weten ze zichzelf beter staande te houden, kunnen ze zich beter ontspannen en hun hoofd vol gedachten tot rust brengen.”

>> Lees ook eens: 9 tips om je tiener te leren beter met stress om te gaan.

wat is mindfulness

Wat leer je tijdens een mindfulness training?

 • Concentreren
  Even te stoppen met wat je aan het doen bent en voor een moment de aandacht gericht te houden op bijvoorbeeld de adem. Door dit regelmatig te doen leer je snel te schakelen tussen ‘doen’ en ‘niet doen’. Merken wanneer je afgeleid bent en weten hoe je terug kunt keren naar het onderwerp van de aandacht. Hierdoor neemt de concentratie toe en neemt impulsief gedrag af.
 • Begrijpen van emoties en gedachteprocessen
  Zoals angst, woede, verdriet en piekeren. Door je emoties en gedachten te accepteren en er ruimte voor te maken ontstaat een kleine afstand. Precies genoeg om niet meegesleept te worden door die gevoelens of ze te negeren. Hierdoor ontstaat rust!
 • Aanwezig te zijn in het nu
  Waardoor je merkt dat er nu heel veel goed is, je ervaart weer de magische momenten. Ook als er spannende dingen te wachten staan of als er nare dingen gebeurd zijn. Nu is oké.
 • Zelfvertrouwen te hebben
  Door het leren loslaten van oordelen over je eigen gedachten en emoties. Je niet vereenzelvigen met wat je denkt en voelt door een open en niet-oordelende houding.
 • Geheugen te verbeteren
  Door je aandacht te richten op wat je nu doet (via concentratie) dringen dingen beter door en kun je je beter herinneren wat je geleerd hebt.
 • Aardiger te zijn
  Voor jezelf en anderen. Begrip voor eigen standpunten of kwetsbaarheden van anderen neemt toe. Het afwijzen van gevoelens of standpunten neemt af. Door compassie en oefenen in aardig zijn merk je hoe groot de waarde van mildheid is.

Dit allemaal leer je door middel van fijne en praktische oefeningen tijdens de training.”

>> Alvast eens thuis aan de slag? Dat kan met deze 5 mindfulness oefeningen voor thuis – ook voor je puber!

De ervaring van een jonge deelneemster bij Belle Vie

“Door deze training word je bewuster van jezelf als persoon, maar ook van het leven op zich. In deze drukke maatschappij is het vaak moeilijk om bij het nu stil te staan. Bij zowel positieve als negatieve nu-momenten. Door deze training krijg je meer grip op hoe je kunt leven in het nu. De ademhaling speelt een grote rol in het leven, omdat de ademhaling het nu is. Dit is erg fijn wanneer je een chaotische brein hebt en je gedachten vaak met je aan de haal gaan. Je gedachten kunnen je snel in een negatieve spiraal brengen en je in stress-momenten nog gestrester maken. Dat terwijl je gedachten vaak niet eens feiten zijn! Dat thema heeft veel indruk op mij gemaakt. Hierdoor ben ik mij bewuster geworden van het feit dat we zo veel oordelen over allerlei dingen. Terwijl dit vaak alleen maar gedachten van ons zijn en deze dus niet waar hoeven te zijn. Ik probeer nu mijn gedachten vaker te relativeren doordat ik bewust ben van ‘Gedachten zijn geen feiten’! Het is erg fijn om dan terug te vallen op de ademhaling en terug te vallen op mindfulness! Tevens leer je jezelf als persoon beter kennen en leer je ook dat dit oké is. Zijn met wat er is. Zijn met wie je bent. Mindfulness heeft mij geholpen om mijzelf als persoon beter te accepteren, maar ook om beter met mijzelf als persoon om te gaan.”

Belle Vie

Ben je nieuwsgierig geworden of vraag je je af of een mindfulness training wel iets voor jou is? Stuur een email naar: info@bellevie.nu, neem een kijkje op de website www.bellevie.nu of bel naar 06 – 39 67 07 78.

Belle Vie helpt je met alle plezier en wenst jou een ontzettend mooi leven!

Delina Overdijk – Mindfulness Coach

vragen opvoeding puber chat

MEER INFORMATIE