MIJN VISIE OP VOEDING: BIOLOGISCH GRAAG!

In gesprek met Mariëlle
In gesprek met MariëlleZij en haar gezin eet bij voorkeur biologisch

Mariëlle (38 jaar) is werkzaam als secretaresse. Ze woont samen met Bart (41 jaar), moeder van Valerie (21 maanden) en hoogzwanger van de 2e. Het gezin van Mariëlle eet biologisch! In dit interview vertelt ze waarom ze dit belangrijk vindt en hoe ze dit aanpakt in de praktijk van alledag! 

Wij kiezen voor gezond!

“Voor ons is gezondheid het belangrijkste motief in de keuzes die we maken op het gebied van voeding. Er wordt tegenwoordig zoveel met eten gerotzooid… Waar mogelijk kopen wij dan ook biologische producten. Die bevatten minder bestrijdingsmiddelen. Wij vinden biologisch groente en fruit bovendien veel smaakvoller. Ons dochtertje eet ook biologisch. Zij krijgt relatief veel fruit binnen. Dan heb ik liever dat het gewoon goed is!”.

Geen eten uit pakjes of zakjes

“Mijn man en ik zijn allebei gek op koken. Zodoende eten we eigenlijk al zo lang als ik me kan herinneren verse producten. Iets van ‘Knorr Wereldgerechten’ zul je in onze voorraadkast niet aantreffen. Wij eten sowieso geen eten uit pakjes of zakjes.

Geen koemelk en geraffineerde suikers voor Valerie…

“Tot 14 maanden heb ik Valerie borstvoeding gegeven. Toen ik dat ging afbouwen, ben ik me gaan verdiepen in de verschillende opties voor flesvoeding. Wij hebben ervoor gekozen haar geitenmelk te geven. Dat is beter verteerbaar. Ook nu nog krijgt ze geitenyoghurt en geitenmelk in plaats van zuivelproducten op basis van koemelk. Daarnaast hebben we Valerie in het eerste jaar suikervrij laten eten. Dat wil zeggen dat we haar geen producten hebben gegeven die geraffineerde suikers bevatten. Dat laten we nu wel iets meer los. Het is onmogelijk om haar helemaal van alle zoetigheid af te houden. Ik ga het haar niet verbieden, maar als het kan, proberen we het te vermijden. Dat lukt denk ik voor 80%. Zo geven we haar bijvoorbeeld jam en stroop waar alleen fruitsuiker in zit en geen toegevoegde rietsuiker”.

          “Zo lang als het gaat, probeer ik haar de gezonde keuze voor te schotelen

Hoe streng zijn jullie voor jullie zelf?

“Ik denk dat we voor Valerie wel iets beter op de suikerinname letten dan bij onszelf. Al snoepen wij ook niet veel. Als we snoepen, dan is dat meestal een stukje chocolade ’s avonds voor de tv. Dat krijgt Valerie dan niet zo mee”.

Wat levert deze manier van eten jullie op?

“We voelen ons er gewoon prettiger bij. Maar of dat daadwerkelijk door onze voeding komt of dat dat psychisch is? Dat is moeilijk te zeggen! We eten al zo lang op deze manier, dat ik het niet weet of we ons anders zouden voelen als we niet biologisch zouden eten. Maar eerlijk gezegd voel ik niet echt de behoefte om dat eens uit te gaan proberen!”.

MEER INFORMATIE