MIJN KIND IS SLACHTOFFER VAN SHAME SEXTING; WAT TE DOEN? – 5 TIPS VOOR OUDERS

kind slachtoffer shame sexting

Het maken en delen van naaktfoto’s, ook wel sexting genoemd, hoort bij een normale seksuele ontwikkeling van de huidige generatie jongeren. Wanneer je kind een pikante foto van zichzelf deelt met zijn/haar vriend of vriendin, is daar dus niets mis mee. Mits de ontvanger hier op een vertrouwelijke wijze mee om gaat natuurlijk! Helaas komt het ook voor dat deze naaktfoto’s of video’s zonder toestemming doorgestuurd worden. Dit wordt shame sexting, seksuele exposing of wraakporno genoemd. In dit artikel lees je meer over wat je als ouder kunt doen wanneer je kind slachtoffer is geworden van shame sexting.

Tip 1: Bewaar de rust & oordeel niet

Wanneer je hoort dat je kind slachtoffer is geworden van shame sexting gaan er allerlei gedachten en emoties door je heen. Waarschijnlijk voel je boosheid richting ‘de dader’ of misschien voel je wel paniek over de gevolgen hiervan voor je kind? Misschien voel je ook de neiging om boos te worden op je kind? Hoe heeft hij/zij zo ‘dom’ kunnen zijn om dat soort beeldmateriaal van zichzelf te maken en te delen?

De eerste tip voor ouders wiens kind slachtoffer is geworden van seksuele exposing is dan ook om rustig te blijven en niet te oordelen richting je kind. Je kind heeft een hele dappere stap gezet door jou in vertrouwen te nemen. Vaak voelen slachtoffers van shame sexting een enorme schaamte over wat er gebeurd is. Door boos te worden of de verantwoordelijkheid bij je kind te leggen, wijs je je kind af. Dit maakt het voor je kind alleen maar lastiger om eerlijk te vertellen en hulp te vragen als het ’t lastig heeft. Daarnaast is het zo dat de buitenwereld voor kinderen die slachtoffer worden van shame sexting erg onveilig aanvoelt. Des te belangrijker is het dat ze zich thuis veilig en gesteund kunnen voelen.

Tip 2: Stel je kind gerust

In het verlengde van wat hierboven beschreven wordt; slachtoffers van seksuele exposing kampen niet alleen met gevoelens van schaamte. Vaak geven ze ook zichzelf de schuld van hetgeen er gebeurd is. Het is belangrijk om je kind hierin gerust te stellen door je kind mee te geven dat dit absoluut niet het geval is en dat het zichzelf niets hoeft te verwijten. Sexting hoort bij een normale ontwikkeling; volgens de website Seksuelevorming.nl doet 12-21% van de jongeren aan sexting. Iedereen heeft het recht om zich online veilig en gerespecteerd te voelen. Op het moment dat iemand daar misbruik van maakt, ligt dáár de schuld. De dader zit verkeerd, nooit het slachtoffer!

tips ouders shame sexting

Tip 3: Ga samen aan de slag met oplossingen

Slachtoffers van shame sexting hebben vaak het gevoel dat ze geen regie meer hebben over hun (online) leven. Door samen met je kind actief aan de slag te gaan, help je je kind om weer een beetje een gevoel van regie en controle terug te krijgen. Hieronder een aantal stappen die jullie samen kunnen ondernemen:

  • Sla bewijsmateriaal op. Dit kunnen berichten, screenshots, foto’s of andere vormen van communicatie zijn, die je later mogelijk nodig hebt als je bijvoorbeeld aangifte zou willen doen.
  • Vraag degene die de foto heeft verspreid, deze te verwijderen. Ook vrienden die de foto in bezit hebben, kun je vragen om deze te verwijderen.
  • Informeer de school van je kind over hetgeen er gebeurd is. Veel scholen hebben een plan van aanpak dat ze in gang kunnen zetten bij grensoverschrijdend online gedrag. Zij kunnen hier indien nodig ook in de klas aandacht aan besteden of ondersteunende gesprekken bieden voor je kind (bijvoorbeeld via het Schoolmaatschappelijk Werk).
  • Is niet bekend wie de foto heeft verspreid? Neem dan contact op met het platform waar de foto is gedeeld. Veel sociale media-platforms hebben beleid tegen pesten, intimidatie en ander ongepast gedrag. Op Veiliginternetten.nl en Helpwanted.nl vind je instructies hoe je grensoverschrijdend gedrag kunt melden op sociale media, websites en in online games.
  • Je kunt ook zelf proberen om de naaktfoto offline te halen, via de website Take It Down. Dit is een online dienst waarmee iedereen anoniem een naaktfoto kan uploaden om deze offline te halen. Take It Down maakt een digitale afdruk van de foto waardoor het programma deze gemakkelijk op andere sites opspoort en verwijdert.
  • Je kunt overwegen om aangifte te doen van het voorval bij de Politie. Bij twijfel kun je natuurlijk ook altijd eerst advies inwinnen.

online grensoverschrijdend gedrag tips

Tip 4: Zoek hulp voor je kind

De mentale impact van het uitlekken van naaktfoto’s op het slachtoffer kan groot zijn en kan volgens deskundigen vergeleken worden met de impact van andere vormen van seksueel geweld als aanranding en verkrachting. Zoals eerder benoemd, is er vaak sprake van schaamte en schuldgevoelens bij het slachtoffer van shame sexting. Daarnaast kunnen slachtoffers gepest worden door leeftijdsgenoten. En zelfs te maken krijgen met afpersing, ook wel sextortion genoemd. Dit alles kan leiden tot allerlei psychische klachten, zoals angst- en stemmingsstoornissen en zelfs suïcidale gedachten.

Het kan dus zeker passend zijn om psychologische hulp in te schakelen, wanneer je kind slachtoffer is geworden van online grensoverschrijdend gedrag. De huisarts is een goede partij om deze hulp op te starten. Hij of zij kan een luisterend oor bieden en je kind doorverwijzen naar passende hulp.

Tip 5: Blijf alert

De nasleep van het meemaken van seksuele exposing kan lang aanhouden. Daarom is het belangrijk dat je ook na de ‘acute fase’ alert blijft op het emotionele welzijn van je kind. Dingen waar je op kunt letten, zijn veranderingen in gedrag, verminderde motivatie voor school, achterblijvende schoolresultaten of veranderingen in eetlust of slaapritme. Dit kunnen allemaal signalen zijn dat je kind toch niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Probeer dit bespreekbaar te maken met je kind.

Heb je behoefte om eens te sparren met een professional over het mentale welzijn van je kind? Maak dan gebruik van ons wekelijkse chatspreekuur voor ouders van pubers; elke dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur. In dit artikel vind je meer informatie over dit chatspreekuur.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

Chatspreekuur 'Psychische klachten bij Pubers'