MIJN KIND HEEFT EEN TERUGVAL IN ZINDELIJKHEID, WAT NU?

kind plast in broek

Als je kind een tijd zindelijk is geweest en dan opeens weer regelmatig ongelukjes heeft of in bed plast, kan dat even schrikken zijn. Natuurlijk niet bij het eerste ongelukje, maar wel als duidelijk wordt dat het meer structureel is. Het is niet gek als je je afvraagt wat de oorzaak kan zijn voor de terugval in zindelijkheid van je kind en wat je kunt doen om je kind weer terug zindelijk te krijgen. In dit artikel lees je hier alles over!

Terugval in zindelijkheid

Zindelijk worden gaat met ups-and-downs. Bij jonge kinderen komt het dan ook relatief vaak voor dat ze een tijdelijke terugval in zindelijkheid hebben. Vaak is daar ook een specifieke reden voor. Wanneer je deze kunt achterhalen, begrijp je de terugval beter en kun je ook beter kijken naar een passende oplossing.

Oorzaken van terugval in zindelijkheid

Hieronder zetten we een aantal mogelijke oorzaken van een terugval in zindelijkheid voor je op een rij:

  • Naar school gaan; voor veel kinderen is het voor het eerst naar school gaan een spannende gebeurtenis. Dit maakt ook dat het naar school gaan een bekende oorzaak is voor een terugval in zindelijkheid bij kleuters. Meestal komt dit vanzelf weer goed, naarmate je kindje meer gewend raakt aan het nieuwe ritme en de nieuwe omgeving.
  • Veranderde thuissituatie; jonge kinderen kunnen gevoelig zijn voor veranderingen in hun thuissituatie. Denk bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding, een verhuizing of de scheiding van ouders. Maar ook het overlijden van een grootouder of iemand anders dicht bij het gezin kan een grote impact hebben op kinderen. Hun hoofdje kan door dergelijke veranderingen zo in beslag worden genomen dat ze hun lijfje niet meer goed voelen en dus niet goed voelen wanneer ze naar de wc moeten.
  • Uit de routine; kinderen houden van structuur. In het artikel ‘over het belang van structuur voor kinderen’ lees je daar meer over. Als kinderen weten waar ze aan toe zijn, zitten ze doorgaans lekkerder in hun vel dan als het niet duidelijk is wat er gaat gebeuren. Wanneer je kind door welke reden dan ook uit z’n routine wordt gehaald, kan dat ertoe leiden dat het weer moeite krijgt met zindelijkheid.
  • Stress; zoals hierboven beschreven kan ook stress of spanning de oorzaak zijn voor een terugval in zindelijkheid. Bijvoorbeeld als je kind het niet naar z’n zin heeft op school. Of dat je kind de stress die jij als ouder ervaart oppikt. Daar kun je natuurlijk niet altijd wat aan doen. Maar het is wel goed je te realiseren dat dit mogelijk de oorzaak kan zijn voor de terugval in zindelijkheid van je kind.
  • Geen tijd of aandacht van de ouders; in het verlengde van bovenstaande punt waarin stress van de ouder een oorzaak kan zijn voor de terugval in zindelijkheid van het kind, geldt ook dat te weinig tijd of aandacht van ouders een reden kan zijn dat kinderen zich niet fijn voelen en een terugslag krijgen in zindelijkheid.
  • Ziekte; een kind dat ziek is kan ook een terugval krijgen in zindelijkheid. Of het nou een eenvoudig griepje is of ernstiger. Het lijfje voelt dan niet fijn aan en dan kan het zijn dat het niet meer goed voelt als het moet plassen.
  • Lichamelijke oorzaak; er kan ook een lichamelijke oorzaak zijn dat een kind niet zindelijk wordt of na een tijdlang wel zindelijk te zijn geweest toch ineens niet meer zindelijk is.

terugval zindelijkheid kind jaar

Hoe om te gaan met een terugval in zindelijkheid?

Tip 1: Praten met je kind

Als eerste is het belangrijk om na te gaan of je de oorzaak kunt achterhalen. Is er de laatste tijd iets veranderd in het leven van je kind? Soms kan het helpen om daar met je kind over te praten. Als je kind reageert op verandering of spanning, kan je kind baat hebben bij een tijdje wat meer rust en regelmaat in de dagen. Structuur zorgt voor voorspelbaarheid en dat maakt dat kinderen zich veiliger voelen.

Tip 2: Werk met een plasschema

Ook rondom het plassen kun je je kind nog wat extra structuur bieden, door een plasschema te maken, waarop je aangeeft wanneer je kind naar de wc gaat. Op internet kun je allerlei pictogrammen vinden om een mooi schema mee te maken. Probeer deze structuur ook buitenshuis (op de opvang, school of bij grootouders) vast te houden.

Misschien werkt het voor jouw kind extra stimulerend als je er ook een beloningssysteem aan koppelt? Laat je kind een kruisje zetten of een stickertje plakken voor elke dag zonder ongelukje. Eventueel kun je bij een x aantal kruisjes/stickertjes een iets grotere beloning geven.

Tip 3: Blijf positief

Hoewel het natuurlijk lastig is als je kind opeens weer regelmatig ongelukjes heeft (het levert immers extra was- en poetswerk op), is het belangrijk om te blijven realiseren dat je kind er niets aan kan doen. Kinderen kiezen er niet bewust voor om een terugval te krijgen. Het heeft dus ook geen zin om boos te worden op je kind of om je kind te gaan straffen als het weer een ongelukje heeft gehad. Sterker nog; dit werkt vaak averechts, omdat het stress met zich meebrengt voor je kind. Het werkt veel effectiever om te focussen op het positieve en dat uit te vergroten (en eventueel te belonen). Geef dus een complimentje voor een dag (of dagdeel) zonder ongelukje en probeer de periodes zonder ongelukjes steeds verder uit te breiden.

Tip 4: Eigen verantwoordelijkheid

Het feit dat het belangrijk is om rustig en ontspannen om te gaan met de ongelukjes van je kind, wil niet zeggen dat je kind totaal geen verantwoordelijkheid hoeft te dragen. Zeker als je kind al wat ouder is, kan het prima zelf zorgen voor het uittrekken van vieze kleding, het aantrekken van schone kleding en het meehelpen poetsen.

>> In het artikel ‘Broekplassen; oorzaken en tips voor het omgaan met ongelukjes’ vind je meer tips en informatie over hulpmiddelen bij het voorkomen van ongelukjes.

Tip 5: Zoek hulp

Als de terugval blijft aanhouden en er ondanks bovenstaande tips geen verbetering lijkt op te treden wat de zindelijkheid van je kind betreft, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Maak om te beginnen eens een afspraak bij je huisarts. Hij of zij kan uitzoeken of er mogelijk sprake is van een lichamelijke oorzaak en indien nodig verwijzen naar de plaspoli in het ziekenhuis.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.