MIJN DOCHTERTJE (4 JAAR) HEEFT MOEITE MET AFSCHEID NEMEN BIJ SCHOOL

Hallo CJG043,

Mijn dochtertje zit nu zo’n 8 maanden op de basisschool, echter heeft zij nog vrijwel elke dag moeite met afscheid nemen. Zij huilt, schreeuwt en klampt zich aan mij vast als ik weer wil gaan. Als ik haar uit school ga halen dan zegt zij vrijwel altijd dat zij een hele leuke dag op school heeft gehad en is zij ook vrolijk. Helaas blijft het afscheid nemen echt een probleem. De juf en ik hebben al van alles geprobeerd, maar helaas maar met kortdurend tot geen effect. Ik merk dat de juf steeds minder begrip ervoor kan opbrengen. Graag zou ik wat advies willen hoe ik achter de oorzaak kan komen en dit probleem voor haar kan oplossen.

Beste ouder,

Ik kan me heel goed voorstellen dat je je bij deze situatie na ongeveer 8 maanden gaat afvragen wat je nog meer of anders kunt doen waardoor je deze situatie positief kunt keren. Tegelijk roept het bij mij ook nog een paar vragen op. Misschien kun je voor jezelf nagaan of de antwoorden op deze vragen al voorbij zijn gekomen of dat het misschien ook nog tips oplevert waar je iets mee kunt.

Vragen die in mij opkomen zijn:

  • Hoe spannend heb je zelf de periode gevonden voorafgaande aan de start op school én tijdens de eerste periode van gewenning? Denk je dat je dochtertje iets van jouw spanningen heeft meegekregen? Hoe ben je hiermee omgegaan?
  • Wat heb je zelf al gedaan om het afscheid nemen plezierig te laten verlopen en wat heeft de juf tot nu toe gedaan om dit proces positief te ondersteunen?
  • Als je met een ‘open-mind’ naar de situatie kijkt, denk je dat het gedrag dan elke ochtend voortkomt vanuit een nieuwe ervaring of kan het ook dat het meer een patroon geworden kan zijn?
  • Kan je dochtertje aangeven wat zij nodig heeft om op een plezierige manier afscheid te nemen? Vraag het haar eens.

Dan een aantal tips die het afscheid nemen kunnen vergemakkelijken:

  • Zorg voor voldoende rust ’s ochtends, vermijd gehaast en gedoe.
  • Straal het vertrouwen uit dat je kind het gaat redden. Als ouder heb je een voorbeeldrol.
  • Toon interesse in wat er in de klas gebeurt. Laat je nieuwsgierigheid zien naar wat je kind gemaakt heeft, een takenbord, vraag welke spelmateriaal je dochtertje leuk vindt.
  • Laat merken dat op school voor iedereen hetzelfde geldt. Je bent er samen met andere kinderen, je speelt er samen en elke dag leer je er weer nieuwe dingen.
  • Houd een vast afscheidsritueel aan. Dit is heel belangrijk. Spreek samen af hoe jullie dit doen zodat jij en je kind allebei duidelijk weten hoe het gebeurt. Houd je aan deze afspraken. Breng ook de juf op de hoogte.
  • Wacht tot de juf er is, zolang je kind zelf nog moeite heeft met de overgang.
  • Benoem het gevoel van het kind zodat het zich erkend voelt. Erken wat je ziet. ‘Ik zie dat je dit moeilijk vindt. Ik geef je zo meteen nog een grote knuffel en dan ga ik. Straks haal ik je weer op.’ Gá dan ook. Draag jouw kind letterlijk of figuurlijk over aan de juf.
  • Stel duidelijke grenzen, zodat het kind weet waar het aan toe is.
  • Geef het kind overdag thuis positieve aandacht. Probeer verder ook eens een gesprekje te voeren over hoe het afscheid nemen verloopt. Laat haar zelf aangeven hoe het komt dat het afscheid nemen niet altijd fijn verloopt. Geef daarbij ook je eigen gevoel aan, dat je het graag anders zou willen. Wat kan zij bedenken wat nodig is dat dit wel goed gaat, zonder huilen, schreeuwen, vastklampen.
  • Onderken als ouder of je wellicht zelf moeite hebt om je kind los te laten. Kinderen voelen dit feilloos aan…

Wellicht heb je een aantal van bovenstaande tips al geprobeerd. Ik hoop dat er ook nog nieuwe tips tussen zitten die je kunt uitproberen en misschien kun je sommige ‘oude tips’ duidelijker toepassen waar nodig. Meer ouders maken een onrustige periode door in de eerste fase dat hun kind naar de basisschool gaat. Lees ook eens hun ervaringen en tips. Belangrijk is dat je vertrouwen hebt in dat het goed komt en dat je vertrouwen houdt in jezelf en in je dochter.

Veel succes!

Marjo
Marjo Voeten opvoedondersteuner Trajekt chat CJG043

Marjo Voeten

Ik ben Marjo, 59 jaar en woon in Maastricht. Ik heb twee dochters, een twee-eiige tweeling van 19 jaar, waar ik super trots op ben! Sinds eind 2017 ben ik actief als vaste Chat Opvoedondersteuner voor het CJG043. Daarnaast werk ik ook als opvoedondersteuner voor Trajekt in Maastricht-Oost, in de wijken Wittevrouwenveld en Heugemerveld. Ook ben ik uitvoerend coördinator voor de Wie-Kent School.

Over CJG Denkt Mee

Onze opvoedondersteuners van Trajekt en GGD Zuid Limburg beantwoorden elke dag vragen die ouders uit de regio 043 via de e-consult of chatfunctie voorleggen aan het CJG043. Graag willen we ook andere ouders de kans geven om zich te laten inspireren door de tips en adviezen die onze experts hebben gegeven. Vandaar het nieuwe vaste item ‘CJG DENKT MEE’ op onze website! Om de privacy te garanderen, passen we de vragen uiteraard zodanig aan dat ze niet meer herleidbaar zijn naar de oorspronkelijke vraag.

Stel jouw persoonlijke vraag aan CJG043

Heb jij ook een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Of over je rol als ouder? En zou je graag persoonlijk advies willen van een van onze opvoedondersteuners? Via de ‘Stel-je-vraag’ pagina kun je al je vragen over opvoeden en opgroeien 24/7 voorleggen aan onze experts. Het is ons streven om je binnen twee dagen van een persoonlijk antwoord te voorzien.

Op maandag- en dinsdagavond kun je tussen 20.00 en 21.30 uur gratis en anoniem chatten met onze opvoedondersteuner Marjo. Op deze pagina vind je meer informatie over onze chatspreekuren.