MIJN DOCHTER (8 JAAR) KLAAGT ELKE DAG OVER BUIKPIJN EN WIL NIET MEER NAAR SCHOOL

Hallo CJG043,

Ik heb een vraag over mijn 8-jarige dochter. Ze vertelt elke dag dat ze buikpijn heeft op school en geeft nu zelfs aan dat ze eigenlijk niet meer naar school wil. Ik weet niet goed hoe ik hier het beste mee om kan gaan. Ze doet het heel goed op school en wordt ook niet gepest ofzo. Wel is het van nature een heel gevoelig kind. Er zit een jongetje in haar klas dat erg boos kan worden en ook regelmatig huilt. Ik weet dat mijn dochter hier bang van wordt. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat mijn dochter weer met plezier en zonder buikpijn naar school gaat?

Beste ouder,

Als je je zorgen maakt over het welbevinden van je dochter op school, is het goed om dit te delen met de juf of meester, de intern begeleid(st)er of met een andere voor jou vertrouwde persoon binnen de school. Welke indruk hebben zij van jouw dochter op school en herkennen zij jouw verhaal? Misschien kan je dochter een paar gesprekjes met de intern begeleid(st)er krijgen om samen te kijken wat ze nodig heeft om zich prettiger te voelen?

Natuurlijk niets ten nadele van het andere jongetje, maar het is wel belangrijk dat alle kinderen zich fijn, op hun gemak en veilig kunnen voelen in de groep en op school. Het ene kind heeft speciale ondersteuning voor z’n gedrag nodig, het andere kind om zich op z’n gemak te kunnen blijven voelen. Ook al zijn er weleens (voor haar) spannende momenten in de klas.

Hoe staat de leerkracht hierin of de intern begeleider? Soms kan het goed werken wanneer een klas hier speciale begeleiding in krijgt. Er bestaat een cursus ‘Ho, tot hier en niet verder’ die in zo’n situatie de leerkracht, kinderen en ouders kan ondersteunen. In dit artikel op de website van het CJG043 lees je hier meer informatie over.

Daarnaast ook de tip om je dochter mee te laten doen aan de cursus Rots en Water. Bij deze weerbaarheidstraining leren kinderen zichzelf op een positieve manier in allerlei situaties te beschermen door goed bij hun eigen gevoel te blijven. En ze leren ook hoe je hierin op een duidelijke positieve manier kunt communiceren naar anderen. Dit leren ze in een klein groepje en aan de hand van allerlei oefeningen. De ervaringen zijn heel positief! In dit interview vertellen twee van de trainers meer over de inhoud van de training. Als je interesse hebt, kun je je kind op deze pagina gratis aanmelden voor deze training.

Tenslotte; ook al worden je signalen op school beluisterd en serieus genomen, de buikpijn van je dochtertje zal daarmee niet meteen over zijn. Blijf aandacht houden voor het gevoel van je dochter. Buikpijn moet je serieus nemen. Ook al komt er hulp (voor je dochter zelf of groepsgericht in de klas), probeer dan ook eens samen kleine ontspanningsoefeningen te doen, zoals yoga of mindfulness. Bijvoorbeeld met deze 5 mindfulness oefeningen die leuk zijn om te doen samen met je kind!

Veel succes gewenst!

Marjo
Marjo Voeten opvoedondersteuner Trajekt chat CJG043

Marjo Voeten

Ik ben Marjo, 59 jaar en woon in Maastricht. Ik heb twee dochters, een twee-eiige tweeling van 19 jaar, waar ik super trots op ben! Sinds eind 2017 ben ik actief als vaste Chat Opvoedondersteuner voor het CJG043. Daarnaast werk ik ook als opvoedondersteuner voor Trajekt in Maastricht-Oost, in de wijken Wittevrouwenveld en Heugemerveld. Ook ben ik uitvoerend coördinator voor de Wie-Kent School.

Over CJG Denkt Mee

Onze opvoedondersteuners van Trajekt en GGD Zuid Limburg beantwoorden elke dag vragen die ouders uit de regio 043 via de e-consult of chatfunctie voorleggen aan het CJG043. Graag willen we ook andere ouders de kans geven om zich te laten inspireren door de tips en adviezen die onze experts hebben gegeven. Vandaar het nieuwe vaste item ‘CJG DENKT MEE’ op onze website! Om de privacy te garanderen, passen we de vragen uiteraard zodanig aan dat ze niet meer herleidbaar zijn naar de oorspronkelijke vraag.

Stel jouw persoonlijke vraag aan CJG043

Heb jij ook een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Of over je rol als ouder? En zou je graag persoonlijk advies willen van een van onze opvoedondersteuners? Via de ‘Stel-je-vraag’ pagina kun je al je vragen over opvoeden en opgroeien 24/7 voorleggen aan onze experts. Het is ons streven om je binnen twee dagen van een persoonlijk antwoord te voorzien.

Op maandag- en dinsdagavond kun je tussen 20.00 en 21.30 uur gratis en anoniem chatten met onze opvoedondersteuner Marjo. Op deze pagina vind je meer informatie over onze chatspreekuren.