MIJN DOCHTER (7 JAAR) HEEFT LAST VAN STEMMINGSWISSELINGEN

Hallo CJG043,

Sinds een aantal maanden heeft mijn dochter van 7 jaar last van stemmingswisselingen. Het ene moment is er niets aan de hand en het volgende moment is ze dwars en boos. Ik probeer dan rustig en duidelijk te blijven, maar dat lukt niet altijd. Soms word ik ook boos en zet ik haar even op de gang, zodat we allebei wat kunnen afkoelen. Meestal kunnen we het daarna wel goed uitpraten samen. Toch vraag ik me af of ik het goed aanpak op deze manier. Hebben jullie misschien nog tips voor me?

Beste ouder,

Bedankt voor je vraag. Ik kan me goed voorstellen dat je in zo’n situatie waarin de stemming zo plotseling omslaat, twijfelt over je aanpak. En dat je je afvraagt hoe je het beste zou kunnen reageren. Allereerst wil ik je graag een compliment geven; als ik je bericht lees, merk ik op dat je al heel bewust en op een positieve manier bezig bent met deze vraag; je probeert bij het moeilijke gedrag van je dochter rustig en duidelijk te blijven. Als het nodig is, laat je haar even afkoelen in de gang om vervolgens naderhand in een gesprekje de situatie terug te pakken en te bespreken. Waar komt het gedrag vandaan, wat kan de oorzaak zijn en wat kan eenieder doen zodat het de volgende keer beter gaat, zijn goede stappen om de situatie te hanteren.

Zijn er nog andere tips om zulke situaties te hanteren? Ik heb eerst wat algemene info toegevoegd over de ‘fase’ van een 7-jarige. (Wellicht dat je hieromtrent zelf ook al informatie hebt opgezocht?). Op de website van Ouders van Nu vond ik specifieke informatie over de ontwikkelingsfase van 7-jarigen. Over het algemeen is het beeld van een 7-jarige redelijk rustig en maken ze grote stappen in het leren omgaan met conflicten en regels. Wel kunnen er bijzondere omstandigheden zijn in het leven van een 7-jarige. Iets wat het kind wel ervaart, nog niet kan benoemen en daarom nog niet zo goed kan hanteren. Dat zou dan een oorzaak kunnen zijn voor eventuele stemmingswisselingen.

Zit je dochter over het algemeen lekker in haar vel? Is er misschien iets bijzonders gebeurd in haar of jullie leven de afgelopen maanden? Hoe gaat het thuis en op school? Kan ze goed mee op school of wordt ze misschien te weinig uitgedaagd? Heeft ze fijne vriend(innet)jes? Hoe gaat ze om met veranderingen? Herken je het gedrag van de plotselinge stemmingswisselingen wel als iets wat bij haar karakter hoort? Heb je het gevoel dat ze van de gesprekjes leert en dit meeneemt naar een volgende situatie? Of lijkt het voor haar ook iets ongrijpbaars te zijn dat haar overkomt?

Misschien dat bovenstaande vragen wat aanknopingspunten kunnen bieden in wat een oorzaak zou kunnen zijn voor de stemmingswisselingen bij je dochter? Zo niet, geldt dat kinderen en jongeren in het algemeen snel van stemming kunnen wisselen. Het ene moment zijn ze verdrietig of trekken ze zich terug, het andere moment niet meer. Dat is heel normaal. Blijven de stemmingswisselingen aanhouden, komen ze vaker voor of worden ze heviger en blijf je je zorgen maken? Dan kan het goed zijn om dit eens te bespreken met je huisarts.

Tot slot; de manier waarop je kunt omgaan met de boze buien van je dochter. Op de website van het CJG043 zijn verschillende artikels te vinden over boosheid bij kinderen en hoe je hier als ouder mee om kunt gaan. Ik zet ze even op een rij, misschien kun je er nog wat tips uit halen!

Opvoedcoach Joyce Akse schreef ook twee gastbijdrages voor het CJG043 over dit thema:
Over boosheid bij kinderen – waarom worden kinderen boos? en Leer je kind in 6 stappen z’n boosheid te beheersen en woedeaanvallen te voorkomen.

Ik hoop je hiermee voldoende op weg geholpen te hebben! Heb je nog meer of andere vragen? Op maandag- en dinsdagavond tussen 20.00 en 21.30 uur kun je ook met me chatten. Soms kan dat prettiger zijn omdat ik dan wat beter door kan vragen over wat er precies speelt en wat jullie wel en niet al geprobeerd hebben en dan dus ook meer gerichte tips kan geven.

Veel succes gewenst!

Marjo
Marjo Voeten opvoedondersteuner Trajekt chat CJG043

Marjo Voeten

Ik ben Marjo, 59 jaar en woon in Maastricht. Ik heb twee dochters, een twee-eiige tweeling van 19 jaar, waar ik super trots op ben! Sinds eind 2017 ben ik actief als vaste Chat Opvoedondersteuner voor het CJG043. Daarnaast werk ik ook als opvoedondersteuner voor Trajekt in Maastricht-Oost, in de wijken Wittevrouwenveld en Heugemerveld. Ook ben ik uitvoerend coördinator voor de Wie-Kent School.

Over CJG Denkt Mee

Onze opvoedondersteuners van Trajekt en GGD Zuid Limburg beantwoorden elke dag vragen die ouders uit de regio 043 via de e-consult of chatfunctie voorleggen aan het CJG043. Graag willen we ook andere ouders de kans geven om zich te laten inspireren door de tips en adviezen die onze experts hebben gegeven. Vandaar het nieuwe vaste item ‘CJG DENKT MEE’ op onze website! Om de privacy te garanderen, passen we de vragen uiteraard zodanig aan dat ze niet meer herleidbaar zijn naar de oorspronkelijke vraag.

Stel jouw persoonlijke vraag aan CJG043

Heb jij ook een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Of over je rol als ouder? En zou je graag persoonlijk advies willen van een van onze opvoedondersteuners? Via de ‘Stel-je-vraag’ pagina kun je al je vragen over opvoeden en opgroeien 24/7 voorleggen aan onze experts. Het is ons streven om je binnen twee dagen van een persoonlijk antwoord te voorzien.

Op maandag- en dinsdagavond kun je tussen 20.00 en 21.30 uur gratis en anoniem chatten met onze opvoedondersteuner Marjo. Op deze pagina vind je meer informatie over onze chatspreekuren.

MEER INFORMATIE