MIJN BABY IS VERKOUDEN! WAT TE DOEN? 6 TIPS

Baby Slaapt

Wist je dat baby’s in hun eerste levensjaar wel 10 keer verkouden kunnen worden? Dit heeft ermee te maken dat hun afweersysteem nog niet zo goed ontwikkeld is. In ons artikel ‘Is je baby verkouden? Dit moet je weten!’ lees je alles over verkoudheid bij baby’s! Zo is een verkoudheid bij baby’s bijna altijd onschuldig en niet iets om je zorgen over te maken. Al kan je kleintje er wel veel last van hebben. En als je baby door de verkoudheid ’s nachts slecht slaapt, jij als ouder ook 😉 Deze tips kunnen je helpen om het verkoudheidsleed wat te verzachten!

Tip: 1 Maak de verstopte neus van je baby vrij

Als de neus van je baby verstopt is, is het fijn als je je kindje (tijdelijk) wat meer lucht kunt geven. Bijvoorbeeld door speciale neusspray of neusdruppels voor baby’s te gebruiken. Deze kun je kopen bij de drogist of apotheek. Vraag altijd na of het gekozen product ook geschikt is voor baby’s, want ook producten voor jonge kinderen kunnen bestanddelen bevatten die niet geschikt zijn voor de allerkleinsten. Wat ook kan werken, is Luuf. Dit is een wrijfmiddel met menthol dat – in tegenstelling tot andere menthol crèmes – geschikt is voor baby’s en kleine kinderen. Ten slotte kun je ook een speciaal neuspompje kopen om de verstopte neus van je baby mee open te maken; je kunt dan zelf het snot uit het neusje zuigen.

Tip 2 Geef je baby extra drinken

Door de waterige ogen en loopneus kan je kindje meer vocht verliezen dan normaal. Daarom is het belangrijk om je baby veel te laten drinken. Zo houd je het vochtniveau op peil en het helpt ook om het slijm wat los te maken.

Tip 3: Zorg voor vochtige lucht

Als je verkouden bent, is het niet fijn om in een ruimte met droge lucht te zijn. Je kunt zorgen voor vochtige lucht in huis door bakjes wat op de verwarming te zetten of in van die speciale bakjes aan de verwarming te hangen. Is je baby erg benauwd door de verkoudheid? Dan kan het inademen van damp verlichting geven. Dit zorgt er namelijk voor dat het slijm wat oplost. Baby’s zijn nog te jong om te stomen, omdat hun huidje snel verbrandt. Wat je wél kunt doen, is met je baby in de badkamer naast een stomende douche gaan zitten. Waarschijnlijk knapt je kleintje daar even wat van op!

baby verstopte neus 's nachts slapen

Tip 4: Verhoog het bedje van je baby

Als de neus van je baby verstopt is, kan slapen lastig zijn. Want als je kindje plat op de rug ligt, hoopt het slijm vaak op in de neus, waardoor ademhalen lastig is. Kijk dus of je het hoofdeinde van het bedje iets kunt ophogen door een kussen of opgerolde handdoek onder het matras te leggen. Leg de kussens nooit bij je baby in bed, in verband met verstikkingsgevaar. Het kan ook helpen om iets onder de poten van het bed te leggen, om het hoofdeinde wat op te hogen. Waar het om gaat, is dat je kindje niet meer horizontaal ligt, zodat het slijm wat meer naar beneden kan zakken.

Tip 5: Ga voor goede hygiëne en frisse lucht

Een goede hygiëne en frisse lucht kunnen de kans op herbestemming verminderen. Was de handjes en het gezichtje van je baby dus regelmatig. Verschoon ook het bedje een keertje extra en maak het speelgoed (voor zover mogelijk) schoon. Wat betreft frisse lucht is het goed om de ruimtes waar je kleintje komt regelmatig te luchten. Doe dit op het moment dat je baby in een andere ruimte is, zodat het niet op de tocht komt te liggen. En misschien ten overvloede, maar zorg ervoor dat je baby niet in ruimtes komt waar wordt gerookt. Want rook irriteert de slijmvliezen, waardoor de verkoudheid mogelijk onnodig lang duurt.

Tip 6: Zorg voor de juiste temperatuur

Misschien ben je geneigd om je baby lekker extra warm aan te kleden omdat het verkouden is? Het advies is om dit niet te doen. Het kan namelijk zijn dat je baby ook wat verhoging heeft, waardoor het ’t misschien te warm krijgt. Ook de temperatuur van de slaapkamer hoef je niet te verhogen omdat je kindje ziek is; een temperatuur tussen de 16 en 18 graden is prima. Tot slot; als je baby verkouden is, is het beter om niet onnodig naar buiten te gaan. En als je naar buiten gaat, kleed je kindje dan goed warm aan!

Meer weten over verkoudheid bij baby’s?

In dit artikel deelden we een aantal tips die kunnen helpen om het ongemak dat je baby ervaart door z’n verkoudheid wat te verminderen. Wil je meer weten over verkoudheid bij baby’s? Bijvoorbeeld hoe je kindje verkouden wordt, hoe je dit kunt voorkomen, of je baby naar de kinderopvang mag als het verkouden is, welke symptomen wel en niet bij een verkoudheid passen, wanneer je de huisarts inschakelt en meer? Dan is het zeker goed om ook even ons artikel ‘Is je baby verkouden? Dit moet je weten!’ te lezen!

We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE